Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2019. u 20:10

Pravoslavni episkopi utirali su put agresiji kojom je upravo na četničkim zasadama počeo rat

Dokažite da niste ustaše, pa ćemo se dalje lijepo družiti… Tako bi, otprilike, glasila teza glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve episkopa bačkog Irineja, u izjavi u kojoj je “s nogu” reagirao na pismo koje mu je uputila Hrvatska biskupska konferencija. Hrvate i Katoličku crkvu tijekom komunizma mljela je upravo ista ta teza, tj. od njih se neprestano tražilo da “dokazuju” da nisu ustaše.

To je bio najteži kamen koji je pritiskao hrvatsku dušu u SFRJ, jer koliko god dokazivao da nisi ustaša, nego da samo voliš svoj narod, svoju Crkvu, svoju obitelj, nisi to mogao nikako i nikada do kraja dokazati. U svakom je Hrvatu, u očima Beograda, uvijek čučao mali ustaša, kojega bi za uši izvukli kad bi zatrebalo. Čak je, sjećate se, to otišlo toliko daleko da je Beograd i papu Ivana Pavla II. žigovao kao ustašu. Nazdravlje!

I danas je, očito, tako. Taj se stav, kao što se zna, u srbijanskoj politici nije promijenio ni do danas, a očigledno ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Premda se u tome ne smije generalizirati jer takve stavove zastupaju radikalni episkopi, koji, kao što se priča, jako dobro manipuliraju patrijarhom-provincijalcem iz Niša (kako ga interno zovu) i do maksimuma napinju odnose s Katoličkom crkvom.

Apsurdno je da se od hrvatskih biskupa traži da dokažu da nisu ustaše. Pravoslavni episkopi su zajedno s Miloševićem utirali put agresiji kojom je upravo na četničkim zasadama započeo rat protiv Hrvatske i BiH. SPC je tada (na čelu sa zagrebačko-ljubljanskim mitropolitom Jovanom, koji je zamjenjivao nasmrt bolesnog patrijarha Germana) povukao sve episkope iz Hrvatske i 99 posto svećenika, nadajući se brzome slomu i pobjedi u ratu. Kada se to nije dogodilo, SPC se vratio u Hrvatsku, ali je neargumentirano optuživanje Hrvatske i Katoličke crkve za ustaštvo očito i dalje ostalo. Čak ni neuspješna blokada Stepinčeve kanonizacije nije otrijeznila zapjenjene episkope iz Srbije koji takvim držanjem najviše štete pravoslavnom puku i subraći episkopima u Hrvatskoj. O odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj da se i ne govori.

Pogledajte video: Demografska slika Hrvatske

Komentara 24

Avatar Le-Freak
Le-Freak
20:41 10.02.2019.

Srbi se opet radikaliziraju, na svim razinama opet krecu u ofenzivu. Hoce li zbog toga opet svi drugi a narocito mi biti krivi? Samo zato sto ih na kraju moramo vuci za usi da se smire. Kada ce vec jednom prestati to cetnikovanje?

NO
Norway
20:32 10.02.2019.

Odrekla se ekipa Miloševića jer nije uspio ostvariti Veliku Srbiju, nisu potpisali niti jedno primirje ni mirovni sporazum, nikada nisu priznali RH,šire govor mržnje prema katoličkim biskupima, lažu o genocidnosti Hrvata, proganjaju novinare koji upozoravaju na govor mržnje i pjevanjee četničkih, potiču etničko čišćenje Hrvata proglasima o nemogućem suživotu Srba i Hrvata, troše novce na dernecima u Sheratonu, lažu i izokreću o pokrštavanju dece,SPC je politička organizacija agresorske Srbije

KA
kalimera
00:15 11.02.2019.

Iz Irineja sotona govori.Vidi se da je pun mržnje i da svojim izjavama huška na rat.Pogotovo na Kosovu jer drugdje i nemože.Neka si jaja pojede od zlobe i mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije