Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Pavičić

Ekskluzivno – besplatne mise u svim crkvama

Božićna misa
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
14.03.2018.
u 08:12

Taksovnik olakšava život i svećenicima i vjernicima. Vjernicima tako što ih upućuje koliki to može biti dar (za misu konkretno 50 kuna), kako ne bi razmišljali jesu li darovali premalo ili previše.

Papa Franjo je u pravu – misa se ne plaća. Nigdje, ni u jednoj crkvi. Tako je i u Hrvatskoj. U svim crkvama u Hrvatskoj mise su besplatne. I vjernik, baš kao što papa kaže, ako želi zamoliti svećenika da u misi prikaže nekog njegovog pokojnika ili potrebnoga, tj. neku njegovu nakanu, može dati svoj prilog. To se tako i čini.

Doduše, taj “upis mise”, kako se zove, često se zove nezgrapnim nazivom “plaćanje mise”, pa se od vjernika može čuti kako idu platiti misu za ovo ili ono, ovoga ili onoga.

To plaćanje, koje se zove stipendij ili naknada dobrovoljni je prilog vjernika. Vjernici su, inače, po kanonskom zakoniku dužni financirati svoju Crkvu, a ovo je jedan od oblika toga dobrovoljnog načina financiranja, a ne neki harač kako ga se, osobito nakon papinih riječi prošloga tjedna, nastojalo prikazati. Kako bi taj prilog bio što transparentniji i kako bi se stekao uvid u sve upise misa, Crkva je uvela određena pravila, koja su cjenovno objedinjena u nečemu što se zove taksovnik. A ne cjenik, kako neki govore, jer Crkva nije birtija, pa da joj je iznad šanka izvješen cjenik s normativima.

Božićna misa
1/4

Taj taksovnik olakšava život i svećenicima i vjernicima. Vjernicima tako što ih upućuje koliki to može biti dar (za misu konkretno 50 kuna), kako ne bi razmišljali jesu li darovali premalo ili previše. Svećenicima je kroz njega čak ugrađen i svojevrstan “kontrolni mehanizam”, jer je npr. propisano da svećenik može primiti dar samo za tri mise dnevno (može ih služiti pet, ako je potreba, ali samo za tri prima naknadu – ukupno 150 kuna).

Međutim, samo od prve mise može sebi, tj. u župnu blagajnu uzeti 50 kuna, a ostalo proslijediti u biskupiju. Takva su pravila. S time da jedan svećenik za oltarom može služiti samo na jednu nakanu, odnosno u biskupijama postoje i tzv. zbirne nakane, kao utorkom i petkom npr. u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kada se služe mise čak i na desetke nakana. No, u tom slučaju nagrada ne mora biti predloženih 50 kuna, nego može biti i pet, deset, dvadeset ili po volji vjernika.

A upis misne nakane (intencije) može biti, što je najvažnije i – besplatan.

I tu se cijeli krug o besplatnoj misi, kakvu je ustanovio Isus Krist prije dvije tisuće godina zatvara. On je euharistiju darovao svijetu kao besplatan dar i svećenik će ga danas svakome tko nema novaca i nije u prilici ostaviti dar za tu uslugu, koju svećenik daje u Kristovo ime, služiti misu besplatno, tj. bez uzimanja ijedne lipe.

Tako je u Hrvatskoj, tako je u cijelome svijetu. I na to je mislio papa Franjo kada je rekao da je misa besplatna. I vjernike te njegove riječi nisu nimalo zbunile, jer to dobro znaju. Bile su hit samo u onih neznalica, koje u Crkvi vide haračliju, a da u nju nikada nisu ni zavirili. I niti su se, budimo do kraja iskreni, riječi pape Franje na njih imalo odnosile.

Komentara 3

AE
Aedes2017
13:28 14.03.2018.

Ništa napisanog u praksi nije tako.Neka nas nitko ne pravi ludim i ,,neznalicama,, još manje neprijateljima vjere u nauk Isusa Krista mučemika.Zlo i sablaznost ne dolazi od vjerničke zajednice već od Župnih i biskupskih dvora.Ako to želite poručiti ovom poslanicomom u strašnoj ste zabludi i na putu grijeha.Neka vam dragi Bog pomogne.

JE
jegermajstor
08:58 20.03.2018.

Svatko zdrave pameti zna da nitko,pa tako ni crkva ne živi od zraka.Pravi vjernik i član vjerske zajednice,nije bitno koje,zna da je dužan i financijski pomagati svoju crkvu,a uostalom i crkva tako pomaže svojim siromašnim župljanima.Taj problem imaju,čini mi se,onii koji i nisu baš najrevniji i koji ne poznaju svoju vjeru,koji s vremena na vrijeme zatraže uslugu vjenčanja,krštenja,ukopa,a da se ne zapitaju koliki su troškovi održavanja jednog tako velikog objekta,a i samog svećenika.

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
18:42 28.03.2018.

U jednom zagrebačkom naselju je moja majka dala misu zadušnicu za pokojnog oca... platila je to 500 kuna i ispričala se svećeniku što na misi u dogovorenom terminu neće biti puno ljudi s obzirom da u Zagrebu imamo malo rodbine....sakupilo nas se možda 15, a svećenik je rekao da ništa ne brine.....kad smo ušli u crkvu bili smo šokirani....bila je puna i tijekom mise je bilo izgovoreno i prikazano toliko imena, da to nisam mogla niti pratiti....zapravo od šoka ne znam da li sam uopće čula ime svog oca....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije