Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2018. u 08:30

Oni u realkapitalističkim zemljama cijele su noći provodili u zabavi i bili su produktivniji od onih u realsocijalističkim državama gdje ih je država tjerala na spavanje

Od pada Berlinskog zida do danas, a posebno nakon ulaska bivših komunističkih država u EU, najmanje 26 milijuna osoba iz bivšeg realsocijalizma otišlo je u države realkapitalizma.

Migracijskih kretanja uvijek je bilo i bit će jer čovjek uvijek želi živjeti bolje ili traži da živi bolje. Sigurno nisu živjeli dobro Talijani koji su došli u Belgiju, posebno nakon Prvog svjetskog rata, raditi u rudnike ugljena, ali im je i to, očito, bilo bolje nego u Italiji. Deseci tisuća Talijana odlazili su u belgijske rudnike, a 1956. u rudniku u Mårcineleu došlo je do tragedije u kojoj su poginula 262 rudara, većinom Talijana. Sada Talijani u mirovini odlaze živjeti u Portugal jer s talijanskom mirovinom tamo mogu bolje živjeti nego u Italiji. Portugalci ne odlaze više u Njemačku, već u Afriku, u svoju bivšu koloniju Angolu u koju ih je samo u posljednjih nekoliko godina otišlo živjeti 10.000.

Spominjala se u Jugoslaviji uzrečica kako je bolje jesti travu nego popustiti Međunarodnom monetarnom fondu koji je tražio reforme i veću produktivnost. A kako povećati produktivnost? Nekima je tada pala na pamet genijalna ideja da bi radnici trebali biti odmorniji pa bi, prema tome, trebali ići ranije spavati. A da ih se na to primora, televizijski bi program trebao završavati u 22 sata. 
Oni u realkapitalističkim zemljama cijele su noći provodili u zabavi i bili su produktivniji od onih u realsocijalističkim državama gdje ih je država tjerala na spavanje.

Vlade mogu povećati produktivnost poboljšanjima u administraciji, infrastrukturi, institucijama tako da se smanje troškovi i poveća razmjena, konkurentnost, poduzetništvo i inovacija, a potpuno eliminira monopol, dominantne pozicije, rentu i rent-seeking (traganje za rentom). Dakle, nikakvim zabranama, od gledanje TV programa do zabrana odlaska iz države. Državu treba poboljšati, ne da ona od svojih građana traži da budu ovce.

Narod odlučuje predaje 405.342 potpisa za prvo i 407.469 potpisa za drugo referendumsko pitanje

Iseljavanje Hrvata
1/15
Ključne riječi

Komentara 2

KU
kupatilo
11:28 15.06.2018.

Nikad niko pametan kodnas nece doci navlast a ako i dojde nece moci pravedno i ispravno voditi drzavu jer je okruzenje lopovsko.Plenkovic misli dace sa novih 150.000 djecijih doplataka rijesiti nesto.Nece nista osim stoce imat jos vise sirotinje na svojoj duši jer djeca su kod nas postala biznis.Rađajuse dabi ocevi imali više trošit a ne dabi se popravio standard.Ionako bogati nece imat vise djece a ovose na njih i neodnosi.Dajte ljudima plate dostojne zivota a ukinite socijale mlađima od 50 godina.Taman ih ima dovoljno da neuvozimo radnu snagu.Natjerajte lijencine da rade a ne da djecu prave i zive od djece a djecu pustaju ulici.Ta djeca ni kriva ni duzna postace za 15ak godina ozbiljan problem.Odrasce bez odgoja i obrazovanja.Ice u skolu do 15 godine samo radi doplatka i socijale.Staje to tako tesko odgonetnuti ili nam drzavu vode ljudi koji znaju samo kako izgleda kancelarija mobitel i sluzbeni auto.

DU
Deleted user
15:04 15.06.2018.

..još si tu?ma odu u penziju ne maltretiraj rekli bi drugovi građane..tomaševiću dosadan si lik,odj. više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije