Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2018. u 08:50

Zločini s hrvatske strane djela su pojedinaca, a ne sustava i politike. Zločini s agresorske strane bili su pak masovni, sustavni, i dio politike!

Zamislite da su vam ubili oca, sina, brata, i više njih, i da do danas ne znate za njihov grob, da ih niste pokopali, jer nemate njihove posmrtne ostatke. A istodobno gledate ljude koji su sudjelovali u ubojstvima, likvidacijama, i ako ih ne sretnete na ulici, gledate ih kako vam se cerekaju preko TV ekrana. Ili, zamislite da su vas silovali i da godinama u sebi nosite tu strašnu traumu, da se bojite o tome govoriti, a kamoli tražiti neku pravdu, dok vaši silovatelji hodaju oko vas, i nikome ništa.

Sjetite se koliko je godina trebalo da žene silovane u ratu od strane srpskog agresora konačno počnu progovarati o tim teškim trenucima, i da im je država isplatila neku odštetu koja ne može nikako biti u razini s kažnjavanjem zločinaca. A oni i dalje slobodno okolo šeću. Ne samo to, sjetimo se samo podsmjeha koje su te žene doživljavale, sjetimo se samo Vesne Pusić i njezinih sramotnih ispada na njihov račun.
I onda zamislite da je sve te zločine pokrivala JNA, njezino vodstvo, koje nikad nije procesuirano.

I onda u Hrvatsku dođe bivši haški tužitelj Serge Brammertz, i na pitanje, zašto Haški sud nije procesuirao vrh JNA, lakonski odgovori: “Još uvijek je u tijeku proces protiv Stanišića i Simatovića koji su bili u direktnoj vezi s Beo
gradom. Što se tiče JNA, vjerujemo da će pravosudna tijela u regiji nastaviti naš posao”. Ali ga zato još uvijek debelo svrbi što je Haški sud oslobodio Gotovinu i Markača. To ne može prežaliti, ali nije ga briga za vrh JNA. To što je najviše osuđenih u Haagu bilo Srba nikako nije dovoljno da bi se zadovoljili haškom pravdom. Jer su ključni igrači izmaknuli kazni, a puno njih nije bilo ni zahvaćeno istragama i optužnicama.


Eto, to je taj okvir koji muči sve one koji nose teške traume iz rata i agresije. To je okvir u kojemu do danas svi živimo, imali traume ili ne. Jer se svaki zločin treba procesuirati, svakog zločinca treba privesti pravdi! To je okvir i u kojem godinama djeluje hrvatsko pravosuđe. I zato je više nego potrebno razumjeti ljude koji se ne mogu pomiriti s time da zločin nije sankcioniran. Bez obzira kako promatrali subotnji prosvjed u Vukovaru, ključ svega je da se u središte treba staviti žrtva, da se treba što više riješiti pitanje nestalih, da ulicama ne mogu slobodno hodati oni koji su silovali i ubijali. Ali ima još nešto

. To što među srpskim življem ima sigurno onih koji znaju puno toga, koji bi mogli znati i mjesta nekih grobnica, sudbinu nekih nestalih, imena zločinaca, ali vlada opća šutnja! To Hrvati znaju, i kako onda živjeti s time?
Nisu li potresna svjedočanstva prikazana na subotnjem prosvjedu dovoljan alarm da se hitno treba učiniti puno više nego dosad? Koja je to država koja u prvom redu neće zaštititi svoje ljude, svoje građane? Ne samo to, kako se od ove odgovornosti može izostaviti Plenkovićeva Vlada? Pa nije ona pala s Marsa!

Koliko HDZ već vlada Hrvatskom? Koliko je Plenkovićevih ministara već ranije bilo na funkcijama? Evo samo primjer ministra Bošnjakovića. On je već bio ministar pravosuđa! I sad bi njega trebalo izuzeti od bilo kakve odgovornosti?


Ovo ne bi smjela biti tema koja bi se dijelila na vlast i oporbu, na lijeve i desne. To je tema oko koje bi trebali imati konsenzus. Ali ga nema, što samo dodatno otežava i život već i ovako previše traumatiziranih ljudi, i što dodatno otežava rješavanje problema.

Ljude treba razumjeti, čuti, s njima suosjećati, a ne držati se bahato, s visoka, i još prijetiti. Što bi bilo loše da se na prosvjedu pojavio Plenković, ili predsjednica? Ili netko od njihovih? Ne trebaju govoriti, samo se pojaviti i podržati. Ali ne, to im sad ne odgovara, ne treba. Sad su to neki marginalci. Ali ti isti marginalci bili su dobri kad su se skupljali glasači za izbore, kad je trebalo osvojiti vlast. Licemjerna politika koja je i odgovorna za brojna neprocesuiranja zločina.


Odgovorne su sve vlade, sve stranke koje su bile na vlasti, jer nisu učinili dovoljno, ili su čak opstruirali, ili im nije bilo važno, ili su plesali kako je, recimo, Haag tražio ili očekivao. Kako god, učinjen je ogroman grijeh propusta hrvatskih vlasti prema vlastitim ljudima! Time nikako ne želim reći da je zločin prema bilo kojem Srbinu ili nekom trećem manje važan! Ne, svaki zločin treba biti kažnjen! No još jednom treba naglasiti, da su zločini s hrvatske strane djela pojedinaca, a ne sustava i politike. Zločini s agresorske strane bili su pak masovni, sustavni, i dio politike!

Komentara 12

BA
bakulušić
10:25 15.10.2018.

Ne postoji razuman razlog zašto je do svega došlo i zašto zločini nisu procesuirani. Nakon svih zbrajanja i oduzimanja, ostaje samo "pomirba" i izostanak lustracije. U državnim institucijama su ostali ljudi kojima je zločin obrana Hrvatske a ne obrana velikosrpske Jugoslavije. Ostala su na vlasti komunistička i partizanska djeca, ostale su na snazi komunističke, partizanske i velikosrpske "istine" kojima stalno svjedočimo i koje nam stalno glavu guraju u zemlju, u nadi da nećemo zapaziti neprocesuiranje zločina. I danas se više priča o nepostojećim "logorima za decu", o nepostojećim Šaranovim jamama, o nepostojećim "stotinama hiljada zaklanih", a sve manje se priča o žrtvama Škabrnje, Široke Kule, Sotina, Vukovara... To bi, kao, trebali zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Uljaniku, Agrokoru i odlascima u Irsku i na Island. Na trenutak izgleda kao da su sve režirali Frljić, Dolenčić, Buljan, Grlić, Matanić i ostali "vrli antifašisti".

AE
Aedes2017
11:47 15.10.2018.

Sva tazataškavanja su u režiji zločinaca iz udbaškokomunističkog HDZa i staljinista/račanovaca iz SDPa.U ovoj su vladi neki ministri veleizdajnici Hrvatske .

DU
Deleted user
10:09 15.10.2018.

U tekstu nema pol. konteksta mirne reintegracije UNPA Istok, tj. cijena toga je bila amnestija (pod koju rubriku kasnije drž. odvjetnik provlači sve i sva, ne da im se to istraživati i tužakati iz znanih razloga što je bio rat i više nisu dostupni hrv. pravosuđu mnogi zločinci) i Daytonski sporazum u BiH, gdje su Hrvati stavljeni u inferioran položaj, zar ne? Znači, međunarodna zajednica nije i neće blagonaklono gledati na frenetične napore Drž. odvjetništva RH da istražuje i eventualno kasnije procesuira zločine te vrste jer smatraju da je rat završio i da se treba "stabilizirati regija", kako glasi diplomatska fraza. Uz to, domaća "bramanska kasta" koja izbjegla ratovati (Milanović, Plenković, Jandroković i ioš mnogi nisu bili ni dana u ratu) smatra da je sad njihov red, tj. branitelji su im omogućili okvir za djelovanje i nema više ugroze, ali sada oni moraju doći do izražaja s vlastitim ego tripom i vladanjem, zato su i išli u školice dok su drugi nosali PAP-ovke i AK 47. Njima to pak smeta jer retorika branitelja i žrtava je oštra i silovita, a oni bi to neutralizirali - osim u jednom trenutku kad se time može svrgnuti nemila im garnitura na vlasti. E onda tepaju braniteljima da sad ćemo, kako ne, odmah, energično, s požurnicom ... Do izbora! Kasnije se sve zaboravi i pomete pod tepih! Zaključno, nitko baš ne haje za žrtve i pravdu koja bi sustigla zločince, ali zar tako nije bilo i poslije II svj. rata kad su japanski fašističke vođe prošli vrlo "lišo"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije