Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2019. u 20:25

Za spas hrvatske aviokompanije ključan je ulazak strateškog partnera

Hrvatska je Vlada na ovotjednoj sjednici odobrila Croatia Airlinesu pomoć od 100 milijuna kuna iz proračunskih zaliha, a kako bi stabilizirala poslovanje hrvatske nacionalne aviokompanije, Vlada namjerava CA uplatiti sljedeće godine još najmanje 150 milijuna kuna. Time je hrvatska država spasila CA od stečaja. Barem na neko vrijeme.

Bez tog proračunskog novca, hrvatski avioprijevoznik ne bi mogao platiti dugove dobavljačima, remont motora zrakoplova, dospjele kredite... I dogodilo bi mu se isto ono što se ovih dana događa slovenskom Adria Airwaysu koji je također ostao bez novca i bio je prisiljen otkazati sve svoje letove. Adria Airways je privatiziran, a slovenska vlada odbila je zahtjev tvrtke za pomoć. CA je, pak, u većinskom državnom vlasništvu i za Hrvatsku, kao turističku zemlju, ima puno veći značaj nego Adria za Sloveniju.

Štete za hrvatsko gospodarstvo ako bi CA propao bile bi stoga puno veće od iznosa koji će dobiti od države. To je bio i ključni argument Vlade da pomogne nacionalnom avioprijevozniku. A to bi moglo biti i zadnji put. Naime, država je već dokapitalizirala CA s više od milijarde kuna u procesu restrukturiranja aviokompanije koji je započeo 2012. Tu državnu potporu odobrila je Europska komisija i Hrvatska sad nema pravo ponovno na taj način pomagati CA. Stoga je za spas kompanije ključan ulazak strateškog partnera, a proces za njegovo pronalaženje trebao bi početi najkasnije do 1. lipnja 2020.

No, procesi traženja strateškog partnera već su i prije bili pokretani, ali neuspješno ili bi promjenom vlasti bili zaustavljani. I u tome je dio odgovornosti države za teško stanje u kojem se ponovno našla hrvatska nacionalna aviokompanija. Kao i u tome što još od 2016. CA nema predsjednika uprave imenovanog na puni mandat, nego privremenog direktora kojem se svakih šest mjeseci produljuje mandat za još šest mjeseci. Uz to svaki put ide i isto obrazloženje – do provedbe postupka javnog natječaja, koji već četiri godine nikako da se provede.

Komentara 5

AN
antonelić
21:06 29.09.2019.

ima se , može se ... a stoka sitnog zuba neka rinta !!!

Avatar Krabat
Krabat
09:02 30.09.2019.

Ukoliko se bilo koja državna firma nemože sama financirati i opstati netreba ni postojati, povijest nam govori da su to vječiti gubitaši ovisni o stalnom bacanju novca u vjetar.

Avatar Mi sami
Mi sami
22:12 29.09.2019.

CA je isnovana isključivo zbog izvlačenja novca isto kao i HEP, HŽ i sve državne i javne firme što mislite zašto je anemični navalio da vrati INU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije