Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.08.2019. u 17:56

Turizam i ugostiteljstvo jesu važan dio hrvatske ekonomije, ali ne toliki da bi država debelim guskama mazala vrat, a ostalima popuštala na kapaljku

Država je uvijek nekima bila majka, drugima maćeha. No, takav odnos sada poprima već apsurdne razmjere i prijeti da, posljedično, Hrvatsku oštro razdijeli ne više samo unutar ekonomije, nego i unutar zemlje, na “Slavonije” i “Dalmacije”.

Različite su procjene koliki dio našeg BDP-a spada u tzv. sivu ekonomiju, onu koju država ne uspijeva oporezovati, no, kažu analitičari, iznosi od minimalno 30 do čak više od 100 milijardi kuna (7 do 30%)! Zna se da najviše ekonomije na crno ima u ugostiteljstvu i turizmu, pa nas neće iznenaditi podatak iz zadnje velike provjere poreznih inspektora, koja je pokazala da čak dvije trećine ugostitelja vara na prihodima i porezima.

No, upravo su ti ugostitelji bili digli najveću galamu i suze ronili nad lošom turističkom sezonom te tvrdili kako će svi propasti. Uspjeli su u toj halabuci jer je iz Vlade RH najavljeno kako će im PDV biti smanjen s 25 na 13 posto. Država je ovdje postupila majčinski, no kako se u međuvremenu sezona naglo vratila u pluseve, a poreznici utvrdili da najveći narikači hrvatske ekonomije najviše i kradu na porezima, mogla bi se “majka” sada i zamisliti da ne ispadne bedak. Država je majka i kada je turizam u pitanju, pogotovu segment iznajmljivanja apartmana.

Od iznajmljivanja stotina tisuća apartmana državna blagajna nema ništa, lokalna gotovo ništa, jer vlasnici apartmana plaćaju sramotno male paušale, nekoliko stotina kuna po krevetu godišnje. Ovdje država, koja ne uvodi poreze na nekretnine, premda su najpravedniji, majčinski gladi rentijersku ekonomiju, a kada se pojave zahtjevi i iz realnog sektora da smanji uzimanje iz bruto plaća, jer sada poslodavac jednu plaću daje radniku, drugu državi, e onda je država maćeha i ne popušta.

Turizam i ugostiteljstvo jesu važan dio hrvatske ekonomije, ali ne toliki da bi država debelim guskama mazala vrat, a ostalima popuštala na kapaljku. I zar se ne plaše posljedica podjele Hrvatske na “rentijersku” i “nadničarsku”? 

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Melankolija
Melankolija
18:30 16.08.2019.

Konacno se ovaj malo probudio? Mozda je dobio nove naocale pa bolje vidi? Dobrodosao u klub normalnih Davore, nemoj nas ponovo razocarati.

Avatar taqa
taqa
19:22 16.08.2019.

Kad će porez na zrak?

BU
Bubalamala
19:15 16.08.2019.

Zapadni mediji, Hrvatski turizam je skup i prljav !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije