Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.09.2019. u 06:45

Od Nove godine primjena svake fizičke sile prema članu obitelji bit će kazneno djelo

Da bi obiteljski nasilnik završio u zatvoru, gdje mu je jedino mjesto, potrebna je prvo snaga i hrabrost žrtve da ga prijavi ili makar neki savjestan susjed koji se neće praviti gluh na krikove koji ruše zidove.

Da bi obiteljski zlostavljači trenutačno bili izopćeni iz društva potrebna je svijest o tome da nikakav oblik fizičkog nasilja, ni prema djeci ni prema bračnom ili ljubavnom partneru, nema opravdanja.

Da bi društvo opterećeno patrijarhalnim odgojem i uvjerenjem da je muškarac gazda u kući i da je šamar dobra odgojna mjera mijenjalo svoju narav potrebna je država koja će zakonskim okvirom pokazati da se za šamar plaća kazna ili ide u zatvor.

Zato je dobar potez Vlade što je poslušala aktivistice iz inicijative #spasime i što će od Nove godine primjena svake fizičke sile prema članu obitelji, nakon koje je ostala modrica ili teža ozljeda, biti isključivo kazneno djelo, a ne prekršaj. Propisana kazna bit će od jedne do tri godine zatvora.

Pravni će znalci možda u ovome naći manu, s obzirom na duljinu postupka i sl., i sve pripisati Vladinu podilaženju jednoj inicijativi, ali kao poruka društvu da je i "jedan šamar" kazneno djelo, nadamo se, moglo bi imati terapijski učinak kod onih koji svoje frustracije liječe mlateći slabije od sebe.

Hrvatskom društvu, u kojem čitamo o pretučenoj ženi koja mora klečati i moliti Oče naš dok joj suprug prijeti pištoljem ili o ocu koji je pobacao svoju djecu preko balkona, potrebno je resetiranje i prihvaćanje novih postavki. Nema šamara, nema batina, nema zlostavljanja, ni fizičkog ni psihičkog. To se jednostavno ne smije

. I država je tu prva koja mora uvesti red i svaki oblik nasilja strogo sankcionirati. Uostalom, Vlada je značajno pooštrila kazne za prometne prekršaje i već bilježi veliki pad poginulih.

Tako je u kolovozu, u odnosu na kolovoz lani, čak 43 posto manje mrtvih u prometu. Zašto onda ne očekivati i manje obiteljskog nasilja kad je država i zlostavljačima odlučila razbiti zube. A to nam se sviđa...

Ključne riječi

Komentara 37

LU
luli
07:43 12.09.2019.

Nasilje u nijednom obliku se ne odobrava!!, ali, klatno prava je gadno otišlo na jednu stranu i često je povod za provođenje nasilja prema prema drugoj strani i uništavanju obitelji. Šta fali jednakopravnosti?!?!

PA
Pahor
07:49 12.09.2019.

Najbolji nacin borbe protiv nasilja je da drzava da koju milju kuna posvudusama i niskoristima

Avatar KeK_LoL_JK
KeK_LoL_JK
07:48 12.09.2019.

neka neka, bitno je znati i naglasiti kako su u društvu također prepoznate nasilnicE: teta Čude, 'škrinjarica' Jasmina, fatalna Nuša, "fatalna ujna" itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije