Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2020. u 12:12

Potpredsjednika svoje Vlade nije smijenio ni nakon presude, a sada bi probio i tajnost izvida samo kako bi spriječio imenovanje u državnoj tvrtki!? Sada bi "bivši premijer koji zna sve tajne" o tomu razgovarao s premijerom "koji ništa nije znao, niti želi znati"

Predsjednik s teškim karakterom hvasta se da je kao premijer popio svu pamet svijeta pa za njega nema tajni u funkcioniranju "policijske države". Zoran Milanović očito polazi od pogrešne postavke da su sve "nesretne" vlade nalik jedna drugoj. No važno je da za javnost nema tajni o tomu kako on funkcionira. Tako znamo da mu ni istraga, optužnica pa ni presuda nisu bili razlog za smjenjivanje potpredsjednika u njegovoj Vladi, niti su mu smetali gradonačelnik i županica pod istragom, a sada bi da i tajni izvidi u prethodnom kaznenom postupku spriječe imenovanja u državnoj tvrtki!?

Ili, još od slučaja Josipa Perkovića znamo da je kad zapne po svome spreman na sve, podrivati povjerenje u rad pravosuđa pa i sramotiti Hrvatsku. I tada je petljao da krši ugovor s EU u interesu RH, pa radi branitelja, sustava sigurnosti, a uvjerljivije je da je možda vraćao uslugu za šutnju o tajni koju je Perković po funkciji mogao znati. Jer, članstvo u Savezu komunista u nas nije neka sablazan. Ali, očigledno ni Milanovićev mentalni sklop nije u stanju nositi se s time što se 1985., kad se već nazirao kraj komunističke vladavine, učlanio u najrigidniju JNA podružnicu ondašnjeg Saveza komunista Jugoslavije u Beogradu, pri čemu je u motivacijskom pismu razočaranost radom zagrebačkih komunista istaknuo kao jedini razlog što to nije učinio prije.

>> VEČERNJI TV Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić o verbalnom ratu Milanovića i Plenkovića

Beogradskim drugovima vlastoručno je napisao, rječito i samouvjereno: "Inače, moja uvjerenja su izrazito komunistički orijentirana, zahvaljujući prvenstveno odgoju i utjecaju oca i druženju s tom vrstom literature, pa stoga bez lažne skromnosti mogu reći, iako sam tek nedavno primljen u članstvo, da sam s tom problematikom odlično upoznat i da mi je idejno-politička svijest na visokom nivou". Dakle, pokazao se kao komunjara sa dna kace, i da je sve ostalo po starome, protekle nedjelje u nekom komunističkom "klubu" slavio bi 25-godišnjicu učlanjenja. Ali, okolnosti su se stubokom promijenile i Milanović je prošao bolje nego što bi prošao i u komunizmu, i evo ga, stolujući u Zagrebu "bez lažne skromnosti" dijeli lekcije o demokraciji, pravnoj državi, istragama, političkim protivnicima spočitava majku "vojnu lekarku" i kumrovečke parole. Koja karijera! Koji karakter!

I ne dopušta da ga se pita odakle takav poriv za napad na DORH i intimizaciju sa slučajem te tankoćutnost na pitanja o druženju u "klubu". A nije imao primjedbi kad su Perković i Mustač dvaput prošli "provjeru" DORH-a, i to bez istrage, pa ni nakon što su u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor. Kad već propituje tko je što trebao znati, prigodno je pitati ga nismo li prije izbora trebali znati za njegovu komunističku prošlost, pa možda sada ne bismo slušali kako histerično diskreditira institucije svoje države, niti bismo se pitali krije li se iza toga nešto puno opakije od muškog druženja u "klubu". Sada brani Kovačevića od curenja informacija, a dok je bio premijer tekle su bujice istražnih priča pa u tomu nije vidio sistemski problem. I, kakvog li retrogradnog apsurda, sada bi "bivši premijer koji zna sve tajne" o tomu razgovarao s premijerom "koji ništa nije znao, niti želi znati".

>> VIDEO Zoran Milanović o aferi Janaf i istrazi

I bivši predsjednik Stjepan Mesić, pa čak i Ivo Josipović, tvrdi da je Plenković morao dobiti neku informaciju o Janafu. Iako je postupanje tijekom izvida tajno!? Očito je Ivo Sanader napravio kardinalnu pogrešku kad je odstupio, jer da je ostao prvi bi doznao za obrade u slučajevima Ina - MOL i Hypo!? Što ako neki izvidi sežu do ministra i premijera, zar bi i oni to trebali znati!? Plenković nabraja niz obrada za koje je i u njegovu političkom interesu bilo da je znao za njih, ali on to s pravom ne želi i pod cijenu novih propusta i pogrešaka. Podatak o mitu danom čelniku državne tvrtke u pravilu nije podatak od značaja za državnu sigurnost jer sve i da jest u tijeku njegovo (re)imenovanje, neće zbog toga država propasti.

Šteta se može popraviti, a ako propisi to ne omogućavaju, treba ih mijenjati. Uostalom, jesmo ili nismo za nultu toleranciju korupcije! Što je veća javnost izvida, veća je mogućnost otkrića tajnih mjera. Sigurnosne procjene se precjenjuju, a i natječaji bi u slučajevima poput slučaja Dragana Kovačevića dobili samo još jednu efektnu mogućnost fingiranja. Čak i da iznimno u interesu države postoji razlog za odstupanje od tajnosti izvida, nedopustivo je da je to isključivo izbor vladajuće garniture. Podaci o identitetu osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava službena su tajna, za čije je odavanje kazna do tri godine zatvora, kao i za onoga "tko neovlašteno otkrije ono što je saznao u prethodnom kaznenom postupku". Zastara je 10 godina, što znači da bi nadležni državni odvjetnik trebao saslušati predsjednika države, kao i njegova ministra policije Ranka Ostojića, koji, dakako, niječe da ih je znao i njemu dojavljivao.

Komentara 20

DD
ddh
12:57 29.09.2020.

Ovo je prvi clanak u medijima koji objektivno obradjuje ulogu Predsjednika komunista i Skorinih sljedbenika u Hrvatskoj. A Milanovic je postao predsjednikom zahvaljujuci i u velikom dijelu medijima koji nisu njega analizirali, pa cak i prelazili preko vrijedjanja bivse Predsjednicee i plasiranje hrpe lazi od strane Milanovica kroz medije. Ti isti mediji i danas (Jutarnji, Index, svi lijevo orijentirani portali , Novi, t.v. N1 HRT i t d.) pokusavaju u tu "aferu" uvuci Premijera i HDZ, zatajno prelazeci preko toga, da je Kovacevic kadar SDP-a i HNS-a. Mediji su ti koji su Kovacevica vec osudili, namjerno.prelazeci preko presumcije nevinosti i Ustavom zagarantirane trodiobe vlasti. Preko svega toga prelazi i Milanovic iako je prisegao da ce postivati Ustav i zakone Republike Hrvatske. A ako je sve znao o istragama kad je bio predsjednik vlade, onda je i pitanje u kojoj mjeri je i utjecao na istrage i koliko je po njegovom nalogu tih istraga protiv njegovih drugova ili njegovog brata obustavljeno. Pitanje je i koliko je istraga, koje su se kasnije pokazale kao neosnovane (Roncevic) po njegovom nalogu vodjeno. Po meni u Remetinec ne spada Kovacevic, nego Milanovic.

Avatar Damating
Damating
15:15 29.09.2020.

Odlično sažet članak o bitnim stvarima i ovom ponašanju "slona u staklariji".

Avatar Observer
Observer
14:07 29.09.2020.

Rijetko se u hrvatskim medijima moze procitati bolji clanak i objektivniji opis sadasnjeg predsjednika od ovog. Milanovic najbolje opisuje sam sebe i svoje motive kod upisivanja u clanstvo saveza komunista Jugoslavije u Beogradu. Postavlja se pitanje -Da li su hrvatski biraci uopce znali koga biraju za predsjednika vlastite drzave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije