Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2021. u 16:41

U društvu sa šizofreno iskrivljenim vrijednostima, taj i takav Mamić nit je vodilja za sve one koji zaziru od hrvatskog pravosuđa, rak rane ovoga društva, od kojeg bi pobjegli mnogi, da imaju rezervnu putovnicu ili domovinu, poput njega

Hrvatsko pravosuđe, sve ono što je ikada postalo i ono što je od njega ostalo, posljednjih dana pod teškim je verbalnim topničkim napadima, prekomjerno granatirano s dva, nazovimo ih, panteona. Jedan je politički, riječ je o Pantovčaku, gdje reformu pravosuđa zaziva hrvatski predsjednik Zoran Milanović, drugi je Međugorje, glasovito svetište odakle udara osuđenik i bjegunac od tog istog pravosuđa Zdravko Mamić. Pritom, onaj koji figurira kao čuvar Ustava i zakona i onaj koji ih bezočno krši, barem u ovom trenutku, imaju štošta zajedničko: osim što udaraju s identične platforme, a riječ je o društvenoj mreži Facebook, obojica imaju gotovo podjednake ingerencije nad hrvatskim pravosuđem, formalno, slabe odnosno nikakve.

Mamićeve su, ispostavit će se, ipak veće. Predsjednikov pokušaj da na čelo Vrhovnog suda instalira uglednu profesoricu Zlatu Đurđević ostat će, prema svemu sudeći, pucanj u prazno, ali zato “međugorski reformator” sa svakim novim danom, kako se čini, pogađa u metu. Zasad, Đuro Sessa odustao je od kandidature za Vrhovni sud, nad dvojicom sudaca pokrenut je stegovni postupak, a zbog Mamića je pokrenuta najtemeljitija sigurnosna provjera u sudstvu, pa osječke suce sada češlja pravosudna inspekcija, SOA i USKOK. Ovi potonji, čulo se, padaju s nogu zbog svake nove objave Zdravka Mamića.

>> VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Prvi influencer Hercegovine i šire, pritom, silno zabavlja mase. Na spomenutoj društvenoj mreži prati ga gotovo 150 tisuća ljudi (dvadesetak tisuća više od predsjednika RH), a broj sljedbenika vrtoglavo raste. “Imam novi hobi, gledam lajkove na tvojoj stranici”, piše mu jedan od njih. Drugi pak, ima tome koji dan, pita: “Legendo, radiš li vikendom, da navijem budilicu?” Za neupućene, prvu objavu Mamić vješa na stranicu točno u 8.30 sati. Ima ih nekoliko dnevno i urnebesne su. Sadrže tekstualni i grafički segment, s poprilično uspješnim fotomontažama sudaca sa zatvorskim crnobijelim kapama, fotografijama salate od hobotnice i sličnim duhovitim motivima. Za potrebe svog osvetničkog pohoda na Facebooku, Mamić je formirao i svojevrsni metajezik - s antijunacima, poput Đure Kesse, suca “Butelje” Kvesića, “Audemarsa” Krušlina, “Fruteka” Vrbana, “Vuittona” Vekića - kojim se njegovi pratitelji sada već i sami odlično služe, kao da im je materinji.

Ljude treba razumjeti. Koronavirusom stjerani u kut, u četiri zida, pred računala ili zaslone mobitela koji postaju prozor u jedini epidemiološki siguran svijet, tko je lud da odbije ovakvu vrsnu, pritom besplatnu zabavu koja uključuje kompromitirajuće poruke s pozivom na brzinski seks, mito u stotinama tisuća eura, makinacije sa zemljištem, strast prema satovima, šopingu i putovanjima u Dubai? “Eto Zdrave, otkad tebe pratim, ne znam ni koliko je testiranih, ni koliko negativnih”, piše mu gospođa, neki dan. U društvu sa šizofreno iskrivljenim vrijednostima, taj i takav Mamić nit je vodilja za sve one koji zaziru od hrvatskog pravosuđa, rak rane ovoga društva, od kojeg bi pobjegli mnogi, da imaju rezervnu putovnicu ili domovinu, poput njega.

No, sve dok postoje slučajevi poput Horvatinčića koji upravo gradi luksuzne vile po Istri, slučajevi poput monstruma koji je godinama silovao svoje pse (?!) čiji predmet polako i sigurno klizi u zastaru, predmeti poput Karlovačke banke koji se po sudnicama vuku po 22 godine, odakle okrivljenici doslovno bježe, a policija ih vraća... treba li ikome zamjeriti? A za Maminja nitko ne treba brinuti. Aleksandar Vučić, čulo se, bit će mu dobar domaćin u Beogradu, a otamo, s aerodroma Nikola Tesla, može birati let. Dobro reče, ne može mu nitko ništa, jači je od sudbine.

Komentara 2

DU
Deleted user
08:10 01.04.2021.

Možemo mi misliti o braći Mamić i ovo i ono, ali oni su "pojam" u nogometnom svijetu i vodeći na jugoistoku Europe po utršku na prodaji igrača, a npr. Olmo koji zabija golove za španj. reprezentaciju je najbolji pokazatelj da ima sustavu u njihovom stvaranju igračkih karijera. Tako da pravosudni aršini su jedno, a surovi život nešto sasvim drugo. I kako vele u Engleskoj, ništa nije uspješnije od uspjeha. Zašto su ih odlučili ubaciti u flajš mašinu (znam piše se Fleisch) - e pa zato jer strše i zato jer je jug RH i RI zona bio protiv njih. To su neka izabrana poglavlja pravosudne prakse u Hrvatskoj, da neka politička garnitura ubaci "unutra" na procesuiranje one koji im nisu nikako po volji, dapače trn u oku. I još nešto - vjerujte da nema kluba u RH koji nije ili ne krši zakone, vrhunski sport kojeg prate vrtoglavi transferi i zarade igračima nije moguće voditi sukladno zakonskim normama. Tko meni ne vjeruje, eno slučaja blagajnika Hajduka koji se svojedobno odvažio autom niz liticu, imate slučaj Giergia u Zadru itd. itd. I nemam dobro mišljenje o Mamićima, ne branim ih, samo bez njihovog udjela u stvaranju igračkih karijera nikad ne bi bilo srebra na SP, a tu vrstu međunarodne promocije RH - e to naša diplomacija i mediji ne bi postigli ni za tisuću godina, da se investiraju neviđene cifre novca u tom smjeru.

ZM
zeljko.mikacic
21:04 31.03.2021.

nikada nisam čuo nda je netko prešao sudbinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije