Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2019. u 20:04

Djeca su u Hrvatskoj objekt kojim se odrasli po potrebi loptaju za svoje ciljeve

Nitko od nas, ma što radio, čime se bavio i koliko god mislio da je njegov posao važan, nije važan za budućnost ove zemlje, koja se ubraja u najstarije europske i svjetske nacije, kao djeca. Stoga je sramota vladajućih i svih nas koji, i ne trepnuvši, prelazimo preko toga što su u prijedlogu proračuna za 2020. smanjena izdvajanja za djecu i obitelj, koja su ionako ispod prosjeka EU.

Imali ili ne djecu, bili u najboljim godinama ili umirovljenici, svi mi koji živimo u ovoj državi moramo biti svjesni da djeca i mladi trebaju biti središte svih javnih politika jer samo oni jamče održavanje javnih sustava. Znamo da vladajući moraju zadovoljiti apetite koalicijskih partnera i raznih interesnih skupina iza kojih stoje snažni lobiji, znamo da uvijek, kad se proračun sastavlja, iskrsnu neki drugi prioriteti. Ali dokad više?

Očito je već sada da će se u 2019. roditi najmanje djece dosad, jedva njih 36.000 tisuća, a ne staje ni iseljavanje obitelji s djecom. Leži li u tome računica da se sad mogu smanjiti izdvajanja za djecu jer ih je ionako sve manje? Ali ako ne ulažemo u djecu, što ćemo s onima koji žive od rada s djecom, a priličan ih je broj? Možemo ih već sad polako početi otpisivati?

Svi mi koračamo polako ili brže prema starosti i htjeli bismo imati “besplatni” zdravstveni sustav, dobre plaće i mirovine, a u redu nam je da se za djecu izdvajaju mrvice!? Nekima je to u redu jer djecu nemaju, drugima jer su dobro financijski potkovani pa su osigurali i budućnost unuka, treći sebično misle samo na to kako će ugrabiti za sebe što više i ne zanima ih što će većina sutra zbog malih mirovina kopati po kontejnerima.

Čast brojnim iznimkama u sustavu, ali djeca u Hrvatskoj nisu u središtu ni obrazovanog ni drugih sustava, nego objekt kojim se odrasli po potrebi loptaju za svoje ciljeve. Nisu prioritet kao u skandinavskim zemljama, koje znaju da ulažući u njih ulažu u svoju budućnost, i to će nam se vratiti kao bumerang. Globalizirani svijet djeci koja sve vide pruža brojne mogućnosti, a nama tek priliku da progledamo da bez ulaganja u njih srljamo u propast.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
22:49 09.11.2019.

Moja djeca će/su van Hrvatske i ja nemam niti jedan argument da ih zaustavim. A sve radi politike, radi državnih i javnih službi, jednostavno su uništili budućnost i ubili svaku nadu... Pogledajte sada samo učitelje, koji preko djece žele ostvariti svoje uske partikularne interese. U konačnci, kad ih ostvare, djeci neće biti niti malo bolje, bit će im gore, još će im upropastiti praznike i upise na fakultete, naročito onima koji žele na faks vani. Zašto? Zato jer kao i svaki drugi uhljeb gledaju samo sebe i ne prezaju od devastacije svega što taknu da udovolje svojim prohtjevima...

DU
Deleted user
06:48 10.11.2019.

Ja ću u kradeze a vi gledajte di ćete. Meni je budućnost osigurana.

DU
Deleted user
21:32 09.11.2019.

..kud ćeš ti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije