Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2020. u 13:56

Da ne mari za fotelju, kao što tvrdi, Blaženka Divjak zbog štrajka prosvjetara otišla bi sama

Ministrici Blaženki Divjak oporba nije presudila – na glasanju o njezinu ostanku u fotelji ministrice podršku je dobila od 77 saborskih zastupnika i ministricom najvažnijeg resora ostaje do parlamentarnih izbora. Moglo se to očekivati, ne zato što vladajući, a među njima i sam premijer Andrej Plenković, misle i zanose se idejom da je riječ o najuspješnijoj i najproduktivnijoj ministrici, već zato što u godini parlamentarnih izbora nemaju namjeru rušiti Vladu.

Još manje tu namjeru imaju dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom. Upravo taj kontekst spasio je ministricu Divjak koja se često voli hvaliti da ona zapravo nije političarka niti joj je fotelja bitna. Da je to točno, ministrica Divjak sama bi otišla u vrijeme najvećeg štrajka – kada su joj nastavnici i učitelji, čije bi mišljenje trebalo biti najbitnije, nedvosmisleno poručili da njihovo povjerenje nema. No nije i sada ostaje do kraja. Jučerašnja saborska podrška ministrici, koja je znakovito mala za situaciju u kojoj vladajući spašavaju vlastitu političku poziciju, nosi još jedan razlog zbog kojeg je Divjak “preživjela”.

Naime, ni HDZ ni njegovi koalicijski partneri nemaju kandidata koji bi mogao ili mogla zamijeniti Divjak na razdoblje do parlamentarnih izbora. Naime, u akademskim, stručnim krugovima ne postoji baš nitko tko bi pristao na nekoliko mjeseci, do održavanja parlamentarnih izbora, preuzeti Ministarstvo obrazovanja, kaos u poludovršenim poslovima “Škole za život”, a time i, zbog tih nekoliko mjeseci, odgovornost za sektor koji nerijetko brka pojmove i ne poštuje strategiju obrazovanja. Svi “tereti” oporbe stavljeni na račun Divjak u opozivu jasno su i precizno detektirani.

Činjenica jest da je u njezinu mandatu Vlada dala najviše novca za obrazovanje, ali ministrica u brzopletosti da se potpiše na reformske procese, a Vrdoljak da se u maniri spasitelja intelektualnog napretka djece i mladih predstavi javnosti, posao je odradila polovično, nepotpuno i necjelovito. Poput informatike, kao samo jednog primjera. U međuvremenu, dok joj je u Saboru izglasano povjerenje, ministrica je izgubila među svojim suradnicima – leđa joj je okrenula i prijateljica Lidija Kralj.

Komentara 3

BO
boris
10:00 20.01.2020.

ma katastrofa, samo yeli prikazati neke svoje programe, a a obrazovanje nula, adio plenkovic i ova njegova

CR
CroVictoria
15:08 18.01.2020.

Demografski slom...

CR
CroVictoria
14:56 18.01.2020.

Štrajk prosvjetara je samo paravan za 50.000 đaka manje u šest godina i vi ste osmislili štrajk da bi pokrili gubitak razreda i otpuštanje profesora i nastavnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije