Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2018. u 16:23

Mnogi vlasnici stanova mogli bi unedogled nabrajati razloge zašto im nije prihvatljivo iznajmiti nekretninu obitelji s djetetom ili djecom, nesvjesni, kako kaže naš ustavnopravni stručnjak Mato Palić, da je to diskriminacija temeljem obiteljskog statusa.

Nakon slučaja zadarskog iznajmljivača koji je zaradio prijavu jer je odbio iznajmiti apartman gej paru, naučili smo da je to neprihvatljiva diskriminacija temeljem seksualne orijentacije. Ali gle čuda, već desetljećima mnogi vlasnici stanova ne znaju da je diskriminacija i odbijati iznajmiti stan obiteljima s djecom.

Ipak, nešto su od zadarskog slučaja naučili u Zagrebu pa se pojedini vlasnici stanova koji ne žele djecu služe raznim manje ili više perfidnim ili bizarnim izlikama da stan nije prikladan za obitelji s djecom, da je u njemu slaba struja, da su im susjedi osjetljivi na svaki šušanj... U Osijeku i Splitu mnogi izravno navode da stanove iznajmljuju samo studentima ili samcima jer, znate, djeca stvaraju, buku i u zemlji staraca daju previše znakova života. I, zamislite, plaču...

Mi smo u Hrvatskoj valjda toliko fini i pristojni da se iz naših stanova ne čuju svađe, povišeni glasovi, preglasna glazba, pa su valjda djeca jedini remetitelji javnog reda i mira. I opravdano je zato “dječurliju” odbiti primiti u stan jer će ga zaprljati, jer moraju jesti svaki dan pa će im upropastiti kuhinje... Mnogi vlasnici stanova mogli bi unedogled nabrajati razloge zašto im nije prihvatljivo iznajmiti nekretninu obitelji s djetetom ili djecom, nesvjesni, kako kaže naš ustavnopravni stručnjak Mato Palić, da je to diskriminacija temeljem obiteljskog statusa. Mnogi misle i da je njihovo apsolutno pravo da iznajmljuju stanove kome žele, i to preko javnih oglasnika. “Na crno”, bez ugovora. Zato je veća od njihove krivnja svih dosadašnjih vlasti što nisu uredile tržište iznajmljivanja stanova kao i druge uređene zemlje EU, pa da se točno znaju prava i obveze i iznajmljivača i podstanara.

A u slučaju kršenja prava s bilo čije strane pravni sustav treba ekspresno reagirati na zloupotrebe i zaštititi i iznajmljivače i podstanare, koji su u Hrvatskoj još građani drugog reda. Nažalost, previše je tu u igri interesa bogatijih građana ove zemlje koji su najčešće i iznajmljivači da možemo očekivati da će se država brzo uhvatiti ukoštac s tim problemom. I napraviti reda. Do tada obitelji koje imaju problema s unajmljivanjem stanova, ako ne ide nikako drugačije, neka spakiraju kofere za Irsku ili Njemačku.

Mi tako dobro demografski stojimo da nam njihov odlazak neće predstavljati nikakav problem. Žalosno je da smo se u stanju žaliti na lošu zdravstvenu uslugu, male mirovine, a tako smo neosjetljivi na djecu koja bi nam ih sutra trebala osigurati. Iznajmljivači stanova kojima smeta “dječurlija” trebali bi otići na izumiruće otoke na kojima se više od dva-tri desetljeća nije rodilo nijedno dijete pa čuti priče osamljenih staraca koji žale za vremenima u kojima se na otoku čuo plač djece i koji ne mogu podnijeti pogled na zatvorene, prazne škole.

Ali iluzorno je očekivati takvo nijansiranje problema i sluh za život od mnogih, osobito bogatijih vlasnika nekretnina, kad je njima trenutačno i ovako sasvim dobro. I kad im se čini da je najkomotnije iznajmiti stan studentu ili samcu pa, kad im se prohtije, izbaciti ga. A parovi s nepoželjnom djecom neka se žale policiji ili pučkoj pravobraniteljici.

Komentara 20

VI
Vito
09:00 31.08.2018.

Mnogi misle i da je njihovo apsolutno pravo da iznajmljuju stanove kome žele, i to preko javnih oglasnika. “Na crno”, bez ugovora. ::: Vrlo zanimljivo __ Dođe mi na vrata nepoznata osoba, traži da joj iznajmim stan, to ne želim, a onda me tuži za diskriminaciju. __ Molim vas vašu adresu, "poštovana" novinarko, doći ću vam na vrata, tražiti da mi iznajmite stan pa ako ne želite tužit ću vas za diskriminaciju. __ Jedini logičan zaključak o tome kome smijem iznajmljivati svoje vlasništvo. __ A vlasništvo je prema ustavu republike Hrvatske "nedodirljivo", što se jasno može vidjeti i po uništenim i neodržavanim državnim i gradskim stanovima koji su napušteni i prepušteni zubu vremena, a kad ih vlasnik počne iznajmljivati podstanarima, podstanari moraju o svom trošku plaćati uređivanje i održavanje, dok vlasnik ubire stanarinu i za to na kraju godine dobiva čak i povrat poreza. __ Da, bili bi zanimljivo vidjeti kako bi se vi ponašali da vam stvarno dođe netko i želi postati vaš podstanar, a to prema dosadašnjoj praksi može bez problema. __ Čak je "večernjak" o tome i pisao - dođeš kad nema vlasnika, uđeš, promijeniš bravu i nakon toga ti niti Ustavni sud ne može ništa sve dok vlasnik ne dokaže da je vlasnik svog stana. __ Što na takvu diskriminaciju može odgovoriti taj vaš "stručnjak" za diskriminacije??? __ nemojte samo napisati: neka institucije rade svoj posao - institucije rade svoj posao još od 1945.g. i nisu promijenile ništa zbog "stećenog prava".

DU
Deleted user
19:19 30.08.2018.

Treba sagledati situaciju i s druge strane - naša pravna država ne omogućava najmodavcu ni da naplati štetu niti da izbaci podstanara koji ne plaća najamninu ili režije, barem ne u nekom razumnom roku i s nekim podnošljivim troškovima. Je, znan naputak da se angažira odvjetnika pa onda u startu nekoliko tisuća kn naplati odvjetnik i onda tužba čeka 10-15 godina. I kad je tako, što se čudite... A da se ne govori, sam tome bio svjedok, da imate podstanara koji što "baš me briga, nije moje" što iz frustracijskog bijesa maltretiraju cijelu zgradu svojim bučenjem, svađama i sl. Ukratko, nema akcije bez reakcije - čim naši vrli pravni eksperti omoguće njem. sustav unajmljivanja i njem. ekspeditivnost pravnih postupaka u svezi nekretnina, problem će se rapidno smanjiti. No, lakše pisati pisma pravobraniteljiici nego reformirati pravnu državu, zar ne?

NN
nikola.nikola50@hootmail.com
05:22 31.08.2018.

Moj stan' moje privatno vlasnistvo koje je regulirano Ustavom, ukoje primam koga hocu a ti i policija nemrete bez naloga niti primirisati, u svoj primi koga hoces,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije