Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.03.2018. u 16:20

Plenkovićevoj i drugim Vladama dan je okvir i pravila za propisivanje zabrana i iznimki

Nema toga vijeća, suda ili skupine umnika koja može odgovoriti na sve probleme koje bilo tko, a koje su osobito građani Hrvatske u stanju proizvesti kad je riječ o suočavanju s prošlošću.

I naravno da nije bio posao Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima da proizvede sveti gral koji bi imao moć riješiti sve pojedinačne situacije. Kad bi takvo što bilo moguće, onda nam ne bi trebali parlament, sudovi, Ustavni sud, Europski sud za ljudska prava, zakoni... Posao Vijeća bio je da autoritetom svoga sastava iznese preporuke kojih bi se politike, aktualne i buduće, trebale držati. Dosad su pojedini eksperti, pravnici, politolozi, povjesničari, novinari i drugi iznosili stajališta manje ili više utemeljena i manje ili više sveobuhvatna, ali nitko to dosad nije na tako potkrijepljen način obradio u odnosu na sve totalitarne režime te iznašao konsenzualno rješenje koje predstavlja putokaz politikama što im je činiti pri suočavanju s prošlošću. Stoga je snažna poruka što je završni dokument nazvan Dokumentom dijaloga, jer on i sadržajno, a i svrhom svoga postojanja, to i odražava. Samo zahvaljujući dijalogu različitih struka i osoba različitog ideološkog opredjeljenja i svjetonazora, mogao je nastati dokument s takvim uravnoteženim, pravednim i argumentiranim sadržajem. Kome nije do dijaloga, u dokumentu neće naći ništa korisno za sebe.

Fiksirani na pozdrav “ZDS” ili petokraku, očekivali su konačno i isključivo rješenje, ali Vijeće, naravno, nije upalo u tu zamku. Što niti nije bilo moguće s obzirom na praksu Europskog suda za ljudska prava koja dopušta zabrane notornih simbola, ali ne i višeznačnih. Stoga je iznimno moguća i zabrana petokrake u komunističkom ili kontekstu agresije na Hrvatsku. Plenkovićevoj Vladi prepušteno je hoće li, u okviru načelnih pravila koja su dobili, propisivati zabrane ili iznimku za ZDS u kontekstu Domovinskog rata. Pametnome dosta! Ali ni zakonodavac nije svemoguć, nešto će ostati za sudsku praksu, Ustavni sud i ESLJP.

Komentara 7

DU
Deleted user
17:22 01.03.2018.

Upravo slusam Plenkovica da fasizam,nacizam,cetnistvo i ustastvo nisu u suglasju s Ustavom? a gdje je tu komunizam koji je na ovim prostorima napravio strasne zlocine ,njega brisete iz pamcenja,SRAMOTA. Bolje da procitate deklaraciju vijeca Europe o osudi komunizma.I vi stete demokrata? blago nama.

NO
Norway
16:43 01.03.2018.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
16:21 02.03.2018.

Referendum o svim bitnim pitanjima!? ... pa i ovim ... istambulska konvencija, ZDS, petokraka..... neka građani Hrvatske odluče o tome.... a ne stranka sa 1,2% potpore ili lažni hdz-ovci u saboru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije