Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2019. u 18:27

U neke škole u Kini već su postavljeni sustavi prepoznavanja lica, a zovu ih “emotivnim nadzornicima” jer mogu na temelju izraza lica otkriti ima li osoba namjeru počiniti što nezakonito, ali i predvidjeti kakav će tko biti učenik

Prošlo je točno godinu dana (14. veljače) od najvećeg pokolja učenika u SAD-u, kada je Nikolas Cruz ušao u svoju bivšu školu u Parklandu (Florida) i ubio 17 osoba. Američki predsjednik Trump kazao je tada da razmišlja i o naoružavanju nastavnika kako bi oni mogli pucati na napadače i teroriste. Nasuprot tome, učenici i studenti u cijelom SAD-u prosvjedima su tražili ograničenja u prodaji oružja (američke obitelji posjeduju 300 milijuna komada oružja). Nije se ograničilo ništa, ali ni nastavnici nisu naoružani. Umjesto oružja u škole su ušle videokamere. Primjerice, u okrugu Wilson, nedaleko od Nashvillea, glavnog grada države Tennessee, u škole je ušla digitalna tehnologija za obranu od napadača.

Videokamere su postavljene u sve učionice i svu školsku aktivnost na webu 24 sata nadzire policija. Škole u SAD-u “blindirane” su tehnologijom. Digitalna revolucija mijenja naš život, naše ponašanje, a da to gotovo ne primjećujemo. Digitalna tehnologija zamjenjuje ne samo školske udžbenike, već i oružje i zaštitare u školama. U okrugu Wilson je zbog eventualnih napadača na škole postavljeno 12.500 videokamera, a policiji je odobren pristup svim snimkama. U pripremi je uvođenje i novog “pametnog” sustava analize snimaka kojim se mogu otkriti neuobičajena ponašanja. U neke škole u Kini već su postavljeni sustavi prepoznavanja lica, a zovu ih “emotivnim nadzornicima” jer mogu na temelju izraza lica otkriti ima li osoba namjeru počiniti što nezakonito, ali i predvidjeti kakav će tko biti učenik. U školi gradića Artesija u državi Novi Meksiko, primjerice, u svim učionicama postavljeni su bežični mikrofoni koji omogućuju da u roku od 20 sekundi nakon pucnja policija može blokirati sve ulaze i izlaze. Nadzorni digitalni instrumenti služe i za sprečavanje nasilja u školama. U Italiji digitalna zaštita još nije ušla u škole, ali je zamijenila zaštitare na vratima banaka, pošta itd. Biznis elektroničkog nadzora napreduje gotovo bez nadzora. A što tek reći o privatnosti? Živimo li u dobu u kojem bi opet mogao nastati Divlji zapad, ali bez mirisa baruta?

>> Pogledajte video: Google predstavio Pixel 3 i 3XL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije