Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stefan holm

Danski fizičar i glazbenik: Snimili smo rock-album, a sve pjesme posvetili Tesli

Stefan Holm
20.11.2015.
u 08:34

Želimo u povodu 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle u njegovu rodnom Smiljanu održati koncert, kaže ovaj profesor fizike

Nije rijetka fascinacija Nikolom Teslom. Na mnogim ćete mjestima pronaći neko obilježje kojim ga se slavi, tamo gdje je živio i radio, gdje su pogotovo svjesni njegovih dostignuća, ima spomenik čak i u Azerbajdžanu, ili gdje to jednostavno priliči. No, da i u Danskoj ima apsolutnih fanova kojima je naš znanstvenik nešto poput Elvisa – e, to baš i nismo očekivali. A ima ih!

I ne samo to, pjevaju i pjesme o Tesli, kuju ozbiljne planove. Stefan Holm, učitelj fizike u školi Gribskov u danskom gradiću Helsingeu, čiji su roditelji s Farskih otoka, bavi se glazbom. U redu, to nije ništa neobično. Samo što on uz pomoć desetak drugih glazbenika već dvije godine radi na albumu na kojem su pjesme koje govore na radu Nikole Tesle.

– Imam dva velika zanimanja u životu, glazbu i znanost. Obožavam priče o ženama i muškarcima koji su promijenili naš svijet kroz otkrića i izume. Priča o tome kako je elektricitet od prirodnog i tajnovitog fenomena stigao do računala i elektrana današnjice krajnje je fascinantna. Usred nje nalazi se Nikola Tesla – kaže nam Stefan, koji je prije nekoliko godina već napravio jedan album koji se zvao "Anyway", a na kojem su trebale biti pjesme o izumima i otkrićima.

– Snimio sam pjesmu o Thomasu Edisonu te još jednu o Marie Curie. Želio sam uključiti i pjesmu o Tesli, no osjetio sam da se priča o Tesli ne može ispričati tek kroz jednu pjesmu. I zato sam snimio ovaj album koji je posvećen samo njemu – objašnjava danski učitelj za kojeg je upravo glazba logičan izbor za pričanje ovakvih nevjerojatnih priča kao što je ova o Tesli.

Bio je i ostao enigma

Što bi Stefan više i dulje predavao o Tesli, tim više bi bio uvjeren kako mora napraviti o njemu glazbeni album.

– Kompozitor sam, nisam slikar ili redatelj. Do sada sam napravio šest albuma pa se s glazbom jednostavno osjećam prirodno. Možda bi knjiga priču ispričala bolje, ali već ima toliko dobrih knjiga o Tesli, a nisam pisac – povjerava nam se i otkriva tko je za njega Tesla zapravo bio. – Enigma! Iako sam ga nastojao razumjeti kao osobu, još ne znam tko je on zapravo bio. Osim da je bio briljantan i imao brojne talente. No s druge je strane bio i vrlo ekscentričan. Imao je neke doista čudne navade, čini mi se da je bio i vrlo kompliciran – govori Stefan.

Jasno, pjevati pjesmu o nekome poput Tesle nije lako.

– Najteže mi je kada pišem stihove, odabrati o čemu bi pjesma bila. Za pjesme o Tesli pročitao sam puno njegovih biografija, pogotovo njegovu autobiografiju. Onda sam napravio popis stvari za koje sam smatrao da su važne. Primjerice, napisao sam pjesmu o prelasku Atlantskog oceana. A trudio sam se pronaći i neke njegove citate koje bih mogao utkati u stihove. Na kraju, stihove je bilo iznenađujuće lako napisati – govori nam.

Objasnio nam je danski Teslin obožavatelj i o čemu govori pojedina pjesma, lako će ih razumjeti oni koji nešto bolje barataju engleskim. Kako autor objašnjava, zapravo je to jedan tekst raspoređen u devet pjesama koliko ih je na albumu. "A Piece of Empty Sky" govori o Teslinu odlasku za koji misli kako je imao strahovit utjecaj na inženjere tog doba, kao da su izgubili oca. "Macak the Cat" govori, jasno, o mačku za kojeg je Stefan pročitao da je bio omiljeni kućni prijatelj malog Tesle. "Transatlantic" govori o Teslinu odlasku u Ameriku i pokušajima da natrag u domaju vrati signal. "Voltage Control" instrumentalna je skladba odsvirana na starim sintesajzerima kojima se baratalo naponski ili oscilatorom. Vrhunac, kraj izvedbe izvodi se na Teslinim zavojnicama. "Naprave za golubove" skladba je posvećena Teslinim poznim danima kada se ponajviše družio s golubovima. Tako je, navodno, napravio i napravu kojom je izliječio jednog svojeg goluba koji se ozlijedio. I tako redom, skladbu po skladbu, dobili smo prvi svjetski album o Nikoli Tesli koji čak ni ne zvuči loše.

Najneobičniji koncert

No to nije i sve. Stefan Holm, čije je umjetničko ime Ste Van Holm, želi u povodu 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle u njegovu rodnom Smiljanu održati koncert na kojem bi odsvirao pjesme sa svojeg albuma o velikom znanstveniku.

– Nemam osobnih kontakata, ali je basist s kojim radim živio nekad u Zagrebu pa znam da on komunicira s različitim osobama u Hrvatskoj. Jako bih volio svirati u Teslinoj rodnoj zemlji i doista mi je veliki san postaviti koncert u Smiljanu s Teslinim zavojnicama i drugim napravama na kojima bismo svirali zajedno s normalnim instrumentima. Neka mi se javi kakav promotor u Hrvatskoj, napravimo to! – kaže Ste Van Holm te ističe kako čuje da su žitelji Teslina rodnog mjesta jako počašćeni što je netko o njemu napravio i glazbeni album, uz sve što je već napisano i snimljeno, a ne bi doista imali ništa protiv da bude i koncert. No, neće biti lako, puno se stvari mora poklopiti da se i dogodi vjerojatno najneobičniji koncert u Hrvatskoj. No podrška je Smiljana tu, pa ima šansi da slušamo Tesline pjesme i u Hrvatskoj. Kad već postoji automobil u Teslinu slavu, sjetimo se i heavy metal benda njegova imena, nekako mislimo da glazba samo upotpunjuje doživljaj Nikole Tesle, najmisterioznijeg svjetskog znanstvenika.

>>Nikola Tesla kao da nam je 
teret, a ne blagoslov

>>Nikola Tesla: Čovjek koji je izumio XX. stoljeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije