Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.06.2018. u 08:32

Nastavi li Igor Vukić “istraživati”, mogao bi doći do toga da je Jasenovac zapravo bio ustaški turistički eksperiment i objaviti knjigu “Turistički resor Jasenovac”

Hitler i nacisti samo su „ptičji drek“ u odnosu na tisuću godina uspješne njemačke povijesti! Izrekao je to ovih dana vođa desničarske njemačke stranke AfD (Alternativa za Njemačku) Alexander Gauland, stranke koja je inače trenutačno najveća oporbena stranka u njemačkom Bundestagu.

To što su Hitler i nacisti proveli holokaust, što je nacistički režim proveo genocid Židova (ubijeno je šest milijuna europskih Židova), što je Hitlerov rat iza sebe ostavio, prema procjenama, i do 80 milijuna žrtava... Ma sve je to za Gaulanda običan „ptičji drek“. A Njemačka se još i danas čisti od tog običnog „ptičjeg dreka“.

Nevjerojatno je da Gauland već nije završio na HTV-u. Kako to da se Karolina Vidović Krišto odmah nije uhvatila telefona i pozvala ga u „Dobro jutro, Hrvatska“ kao uvaženog gosta, pa da voditelji i svi mi uz male ekrane uzbuđeno slušamo sve o tom „ptičjem dreku“ i divimo se novim povijesnim istraživanjima i tezama kojima je zaključak da je Hitlerov nacistički režim bio samo običan „ptičji drek“. Jer je „ptičji drek“ bio i ustaški režim kad gledamo svu slavnu hrvatsku povijest! Ma „ptičji drek“ bio je i sam Jasenovac. HTV nam je to javno potvrdio kad je u spomenutoj emisiji ugostio Igora Vukića s njegovom knjigom „Radni logor Jasenovac“.

Njegova knjiga, njegov nastup u emisiji, povlađivanje voditelja, sve je išlo u pravcu da se Jasenovac potvrdi kao običan „ptičji drek“ u odnosu na hrvatsku povijest ili barem u odnosu na ustaški režim u NDH. Ma i Ante Pavelić prikazan je kao običan „ptičji drek“ u odnosu na slavne hrvatske povijesne vladare! Čudno da na koricama knjige nije pisalo „Ptičji drek od Jasenovca“. Možda bi i pisalo da su prije dobili ovu ideju od Nijemca Gaulanda. No i bez „ptičjeg dreka“ Vukić i HTV Jasenovac su nam prikazali kao „ptičji drek“.

Kad netko kraj svih mogućih istraživanja, činjenica i svega ostalog objavi knjigu pod naslovom „Radni logor Jasenovac“, onda je sasvim jasno da je autor krajnje tendenciozan, da je već naslovom zadao tezu koju pokušava braniti u knjizi i da sve doslovce svodi na „ptičji drek“ od Koncentracijskog logora Jasenovac. Što bi se on mučio zločinima, sustavom zatvaranja i ubijanja... To je netko izmislio. To su nam uvalili oni tamo u Beogradu. Kako ova „istraživanja“ idu dalje, mogli bismo jednog dana dobiti i knjigu pod naslovom „Turistički resort Jasenovac“. Jer bi autor mogao zaključiti da se onamo išlo na odmor, nešto se radilo, malo su se zatvorenici između sebe znali potući zbog cigareta ili alkohola, mjesecima su se kave ispijale, možda je zimi bilo malo prehladno pa se netko i smrznuo, neki su se utopili u Savi jer nisu bili plivači... I došli bi do toga da je Jasenovac zapravo bio ustaški turistički eksperiment.

Doista, kad se sustav zločina svede na „ptičji drek“, tada nema smisla opet i opet iznositi činjenice jer onima koji zastupaju tezu o „ptičjem dreku“ činjenice ne trebaju i ne žele za njih čuti, osim onoga što potkrepljuje njihove sumanute teze. Zato i o Vukićevoj knjizi nema smisla raspravljati, samo se cinično na nju i njegove teze osvrnuti i doslovce sve skupa ismijati u smjeru „ptičjeg dreka“ koji sve više zaudara i u Hrvatskoj.

Jer je povijesni revizionizam kao takav uvijek moguć kraj otvaranja arhiva i dostupnosti novih dokumenata. Ali revizionizam koji poštuje pravila struke, revizionizam koji je očekivana posljedica znanstvenih istraživanja. No ne revizionizam koji smišljeno ide za izvrtanjem činjenica, za manipulacijama i slično. Nije, međutim, dovoljno što smo dobili „ptičji drek“ s Vukićevom knjigom.

Nakon što je postalo jasno kakav je teški propust napravio HTV i koga je ugostio, javila se opet ekipa koja promovira Vukića i njemu slične, ili sebi slične, na čelu s akademikom Pečarićem i uz svesrdni blagoslov sisačkog biskupa Košića. Oni pokreću peticiju da se zaštiti Vukićev „znanstveni rad“ pod motom „Za slobodu istraživanja i slobodu predstavljanja rezultata istraživanja“, pa su odmah e-mailovima zasuli državni vrh i sve koga mogu. To je ona ista ekipa koja je od predsjednice države tražila da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ uvede kao službeni pozdrav Hrvatske vojske. Jer je njima i taj pozdrav običan „ptičji drek“.

DA slobodi istraživanja! DA slobodi znanosti! Protiv političkih mitova! Ali NE zagovornicima „ptičjih drekova“! „Ptičjem dreku“ treba jasno i glasno reći da je „drek“ od znanosti!

Komentara 77

Avatar MK
MK
09:48 04.06.2018.

Ovo je definitivno najlosiji tekst koji sam ikad procitao od gospodina Zvonimira Despota (pomalo sam zacuden)... Ovo je "emotivni ispad" a ne "racionalni pristup" - a o znanstvenom pristupu da i ne govorim... Despot i JUSP manipuliraju pozivom HRT-a gospodinu Igora Vukica u emisiji, presucujuci da je bio pozvan i gospodin Hrvoje Klasic koji je odbio doci kada je cuo da ce nazocan biti i gospodin Igor Vukic... Koliko sam shvatio u ovom tekstu, gospodin Zvonimir Despot osporava tocno dvije stvari... 1.) cinjenicu da je Igor Vukic uopce pozvan od HRT mada u naslovu kaze 'DA' slobodi izrazavanja (krajnje zabrinjavajuce!) - i praveci se kao da Hrvoje Klasic nije pozvan, 2.) Naslov predstavljene knjige (pa dobro, je samo 'naslov' sporan ili to vrijedi i za sadrzaj knjige?... Nakon ovoga remekdjela Z. Despota ispada, da je Igoru Vukicu zabranjeno zapitati se "kako je to njegova obitelj prezivila Jasenovac?" ...Nakon ovoga remekdjela Z. Despota ispada da je zabranjeno postavljati pitanja o Jasenovcu a jos veci krimen skupljati, sortirati, analizirati podatke i donositi zakljucke... Gospodine Despot, zar tako izgleda vas "DA" slobodi izrazavanja? Nije Igor Vukic rekao da je Jasenovac "pticji drek" - "pticji drek" spominjete Alex Gauland i vi gospodine Despot.

DO
dom7
09:50 04.06.2018.

Istina je kao plovak,što ga više guraš pod vodu on više iskoči iz vode.....

ST
stefj
09:32 04.06.2018.

Samo jedna stvar - vidi se da autor ovog teksta nije niti pokušao pročitati knjigu, niti njezin uvod. A čini se da nije niti gledao emisiju nego se povodi histerijom koju dižu razni postkomunisti pod krinkom borbe protiv fašizma... Knjiga je usredotočena na micanje Srpskog i Jugoslavenskog mita o Jasenovcu i pokušava dati kontru Jugoslavenskom pisanju povijesti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije