Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA DRAMSKA SERIJA

Crno-bijeli svijet: Ide se na autentičnost, ali bez lažnog Štulića

Slavko Sobin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
17.02.2014.
u 18:27

Snima se na lokacijama na kojima se rađao novi val, radnja prati dva novinara Studentskog lista, a 12 nastavaka serije emitirat će se na HTV-u krajem godine

Crno-bijeli televizori, rijetki noćni tramvaji, moja bijela devojka, uvozni ekskluzivni programi... pjevao je 80-ih Davorin Bogović u hitu “Crno-bijeli svijet” koji bi uskoro mogao postati aktualan i među nekim novim, današnjim klincima.

Dvomjesečno istraživanje

Zašto? Zahvaljujući novoj HTV-ovoj seriji koja je radni naslov dobila upravo po toj pjesmi, a i radnjom se vraća u ‘80-u godinu. U doba rađanja novog vala, na ulicu ispred kultne zagrebačke Zvečke u kojoj su parkirani automobili služili kao šank, a nove briljantne ideje, društveni i umjetnički pravci rađali se u satima intelektualnih razgovora prožetih zabavom.

– Radnja serije prati godinu dana života, od nove do stare godine 1980., dvaju mladih novinara Studentskog lista koji obilaze sva tadašnja kultna zagrebačka mjesta. Kako je karakteristično za to vrijeme da su baš svi imali nadimke, imaju ih i naši likovi. Jedan je Kipo, što je skraćenica od njegova prezimena, i glumi ga Filip Riđički, a drugi je Žungul i glumi ga Slavko Sobin. Naravno, svoje priče imaju i članovi njihovih obitelji, a na popisu glumaca osim njih su i Jelena Miholjević, Sreten Mokrović, Franjo Kuhar, Sara Stanić, Elizabeta Kukić i Anica Dobra – otkriva producent i idejni tvorac serijala Ivan Maloča. Režirat će je Goran Kulenović, a scenarist je Igor Mirković. Serija će imati 12 epizoda, službeni početak snimanja je 11. travnja iako će se neke scene poput, primjerice, one na klizanju snimiti i ranije jer je travanj prekasan termin za led, a budžet predviđen za njeno nastajanje je oko 11 milijuna kuna.

– Važno je napomenuti da serija nije hommage novom valu, ali da su pjesme u njoj novovalne, bogme jesu. Dobro, možda se pojavi netko od glazbenika iz tog perioda. Recimo, glavni likovi na nekom tulumu sretnu mladog Gopca koji im kaže da priprema novi album o kojem bi mogli nešto napisati u listu... Ali nećemo forsirati, neće, primjerice, kadrom prodefilirati neki lažni Johnny Štulić. Ipak, iako serija nije dokumentaristička, važno je da bude što autentičnija pa se već dva mjeseca intenzivno za nju pripremamo – kaže Maloča. Imaju tim ljudi koji u Sveučilišnoj knjižnici istražuje sve detalje vremena, prikupljaju se fotografije koje svjedoče o odjeći i frizurama, automobilima koji su bili parkirani ispred Zvečke, bojama koje su u to vrijeme bile u modi...

Budžet od 11 milijuna kuna

– Sada smo u fazi rješavanja dozvola za snimanje po gradu. Kultnu Zvečku glumit će prostor nekadašnje Zvečke u Masarykovoj, točnije ulica ispred nje jer uvijek je ulica i bila njen najvažniji dio. Nadam se da ćemo uz pomoć grada privremeno maknuti stupiće koji su postavljeni ispred nje, a kojih nekada nije bilo. Postavit ćemo i automobile, bube, stojadine... iz 80-ih od kojih smo neke morali prebojiti da odgovaraju originalnim bojama. Trebat će nam statisti. Snimat će se i ispred Kulušića i u kultnom Lapidariju, ali za njega moramo naći njemu sličan prostor jer stari Lapidarij nije u funkciji. Nešto planiramo snimati i u Saloonu iako imam informaciju da je i on provaljen i devastiran. Radnja se seli i u redakciju Studentskog lista kraj Džamije, na Glavni kolodvor koji će igrati Glavni kolodvor, ali vlak će biti onaj iz 80-ih. Zasad nam svi izlaze u susret jer im je ideja zanimljiva, radnjom ne ulazimo u sferu politike i za dobru je stvar – kaže Maloča.

Na lokacijama će se snimati nedjeljom kada je na ulici manje gužve, a kako je originalna ploča Zvečke uništena, radi se njena kopija s identičnim logotipom. Što se pak tiče publike kojoj je serija namijenjena, njen producent predviđa: – S obzirom na to da je u pitanju rekonstrukcija 80-ih, bit će zanimljiva onima koji su ih proživjeli i tada bili mladi, ali moglo bi zanimati i mlađu publiku od dvadesetak godina koja će kroz nju vidjeti kako su nekada živjeli njihovi vršnjaci. Što smo mi radili kada nije bilo ni mobitela, ni Facebooka, ni računala... Serija se počinje emitirati krajem 2014.

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
20:32 17.02.2014.

sveje to dio propagande srpskog hrt.a koji ima za cilj što više emisija o ljepotama socijalističke i nesvrstane yugolsavije sa željom pobuditi "lijepe" uspomene i nostalgiju onih zbog koji postoji ovakav hrt..tj pjongjang tv..

LO
lopti28
22:13 17.02.2014.

Novi val je obična izmišljotina politički korektnih bendova koji su pristajali i na samocenzuru kako t lijepo objašnjava srpska povjesničarka Radina Vučičević. Darko Glavan je također veoma oštro pisao protiv mnogih bendova novog vala. U suštini većina tih bndova jeje bila prilično loša i ne kužim čemu takva idolizacija za njima.Vjerojatno Pjogjang TV.Pa i Cro dance je bio zabavniji od niih.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:29 18.02.2014.

pa koliko puta će se još puta snimati ta ISTA priča??? to je prežvakano već deset puta... i sve o tome je ispričano...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije