Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2021. u 08:20

EMA je dala do znanja da još nije primila zahtjev za autorizaciju Sputnika V i tako demantirala skori dolazak ruskog cjepiva

Dok se u medijima raspravlja hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti cjepivo Sputnik V za pritisak na EU da ukine sankcije uvedene 2014. nakon ruske aneksije Krima i usvoji nove zbog kršenja ljudskih prava (uz ostalo i slučaj Navaljni), Europska agencija za lijekove obznanjuje kako još nije primila nijedan zahtjev za autorizaciju upotrebe toga ruskog cjepiva.

Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides kaže da bude li farmaceutska industrija koja proizvodi Sputnik V zatražila autorizaciju od EMA-e za komercijalizaciju cjepiva na prostoru EU, onda će cjepivo proći isti proces vrednovanja koji su prošli ostali.

EMA je dala do znanja kako još nije primila zahtjev za autorizaciju ruskog cjepiva Sputnik V, premda postoje mediji koji pišu suprotno. Time je EMA spočitnula europskim medijima koji govore o skorom dolasku ruskog cjepiva u europske zemlje (do sada je na tržištu 23 zemlje svijeta među kojima je jedino Mađarska iz EU).

Ruski nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi koji je pripremio cjepivo Sputnik V nije uputio podatke o laboratorijskim istraživanjima, kao ni kliničke testove na pacijentima (tzv. rolling review) koji bi se mogli analizirati u EMA-i. Ta je analiza potrebna za davanje dozvole za upotrebu cjepiva. Opovrgnut je tako i šef ekipe koja je patentirala cjepivo Denis Jurjevič Logunov koji je kazao kako je od EMA-a zatražena dozvola za rusko cjepivo.

Čak je prognozirao kako bi ta dozvola mogla stići u travnju (neki su prognozirali svibanj ili lipanj). No, do sada nije zaključen nikakvi sporazum između EU i Rusije o isporuci Sputnika V. Nemoguće je vjerovati da bi neki šef države ili vlade u zapadnoeuropskim zemljama odobrio prodaju cjepiva, a da to odobrenje ne prođe proceduru koju trebaju proći lijekovi i cjepiva u EMA-i. Dakle, teško je i pomisliti kako bi Putin mogao cjepivom ucjenjivati zemlje EU.

Osim toga, unutar europskih zemalja se širi tzv. britanski soj pa postojeća cjepiva treba prilagoditi promjenama. U diplomatskom ratu između EU i Rusije vjerojatno neće prevladati utjecaj cjepiva.

Komentara 2

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
10:23 17.02.2021.

cjepivo cjepivo cjepivo! taj novi "sveti" sekularni sakrament, novog svjetskog poretka!

ST
sttipe
12:03 17.02.2021.

Hrvatska kao turistička zemlja, mogla bi ovim cjepivom, cjepiti po Jadranu sve strance koji ne vjeruju zapadnim farmacijama.. Rusi virujem ne bi imali ništa protiv, a zapadne vlade bi dobile više svojih građana cjepljenih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije