Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ćiro blažević:

Karamarko bi se trebao angažirati oko hrvatske reprezentacije

tomislav karamarko
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
07.04.2016.
u 08:00

Trener svih trenera Miroslav Blažević (81) ne skriva zabrinutost stanjem u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i ozračjem oko nje. Povod su posljednje dvije pripremne utakmice, ali i nepotrebno zaoštravanje izbornika Ante Čačića sad već s dvojicom stožernih igrača – Ivicom Olićem i Dejanom Lovrenom.

– Da, i te kako imam razloga biti zabrinut, došao sam u dob kada mi ne može biti svejedno što se događa u hrvatskom nogometu. Ja bolje od ikoga znam što napaćenom narodu znači hrvatska reprezentacija. I kad bi to znali ovi konfuzni političari, onda bi više prostora davali za nju, više bi joj se posvećivali kako bi najlakše zakamuflirali sve svoje anomalije – ističe Blažević.

Je li to poruka političarima na vlasti da se bave reprezentacijom?

– Apsolutno. Oni nemaju svijest da je rezultat reprezentacije u stanju umnogome pomoći hrvatskom narodu u krizi da tu krizu lakše prebrodi.

Na kakav angažman politike mislite?

– Na način da pokaže više interesa, jer oni su apsolutno nezainteresirani. Njima je stalno uzor Franjo Tuđman, a zar se ne sjećate da je on pratio reprezentaciju kao da joj je petnaesti igrač.

Da, on vas je postavio za izbornika?

– Ma nije istina da me postavio, mene su moje reference postavile. Ali, njega se sve pitalo, da nije bilo njega, ne bismo ni došli tamo gdje smo došli.

Na koga iz vlasti konkretno mislite da bi se trebao angažirati oko reprezentacije?

– Na Karamarka prije svih.

Jeste li razgovarali s njim u posljednje vrijeme?

– Nisam, jer me ignorira u zadnje vrijeme, ne znam zašto. Pa onda i ja njega ignoriram – naglašava Ćiro.

Donedavno je Ćiro bio pun hvale na račun premijera Oreškovića, ali sada reterira.

– Nakon što mu je Karamarko poručio kako “još uvijek ima potporu HDZ-a, a kad je ne bude imao, neće više biti premijer”, da sam na Oreškovićevu mjestu, digao bih se i iste sekunde otišao! Jer, on je bivši – kaže Ćiro i prepričava intrigantan detalj: – Gledao sam nekidan sjednicu Vlade. Prije Karamarkove izjave o Oreškoviću, ministar Miro Kovač srdačno se ustajao i pozdravljao s premijerom. A nakon te izjave, Kovač više ne mrda kad premijer dolazi. To je signifikantno...

Vratimo se reprezentaciji. Je li Čačić uopće trebao biti izabran?

– Kada je Mamić odlučio da to bude Čačić, a članovi Izvršnog odbora jednoglasno ga podržali kao u Sjevernoj Koreji, reagirao sam vrlo ružno. Ne zato što sam bio protiv Čačića. Jer, on je moralna vertikala i, ako hoćete, nogometni znalac. Međutim, kroz slučajeve Olića i Lovrena dobio sam potvrdu da su moji razlozi reakcije protiv izbora Čačića bili opravdani. Bojao sam se da će oni ostaviti Čačića na brisanom prostoru i da njegov autoritet nije dovoljan da se ovi naizgled banalni ekscesi ne dogode. Jer, da je ondje bio trener autoritet, psiholog, onda Olić ne bi dobio nikad razloga da se uvrijedi, nego bi se napravilo sve ono što taj dečko zaslužuje.

Ne guram se za izbornika

Gdje je izbornik pogriješio s Lovrenom?

– Ovo s Lovrenom svakako je potvrda da je Čačić negdje zakazao. Svaki iole lucidan trener bi jednom Lovrenu, veličini koja igra u Liverpoolu, prije utakmice rekao: “Na tebe danas ne računam, moram vidjeti neke druge koji su mi nepoznanica.” I isti čas on bi izbjegao taj konflikt – kaže Ćiro i dodaje znakovito:

– Nitko nogometni svijet ne poznaje kao ja. Kod mene je svaki igrač imao svoj karton i znao sam točno kako se prema kome moram ponašati, kako biti pravičan kako bih dobio autoritet među igračima, nametnuo im svoje duševno stanje, pridobio ih da me slijede.

S obzirom na ta umijeća, jeste li vi trebali biti izbornik?

– Ne bih na to pristao. Ma nisam ja važan, najgore bi bilo da čitatelji steknu dojam da se ja guram.

Tko je trebao biti?

– Mamić! Sve ste napravili da on bude alfa i omega. On postavi Čačića bez ikakvih referenci, a nitko se na zapita – čekaj, ima li on lidersku crtu da bi bio izbornik? Ali, dosta je sad o tome. Sad moramo biti svi uz Čačića, dati mu potporu da bi bio taj kojega će igrači slijediti i slušati. Ako izgubi taj kredibilitet, onda nastupa anarhija.

Kakva je bila igra vatrenih protiv Izraela i Mađarske?

– Igra je “devetstoprva”. Kad ti trener počne pričati o sustavu, onda znaš da je konzervativac, da nije slijedio evoluciju. Najelementarnije što ih je morao naučiti je: svi morate biti iza lopte kad protivnik ima loptu, a druga faza je ekspanzija, svi morate biti što šire kako biste u komfornoj situaciji primili loptu, i onda okomite lopte, zabadaj se...! Jebat’ ga, ne možeš ti sada primijeniti sustav kakav sam ja primjenjivao prije dvadeset godina. U moje vrijeme imao si sekundu i 75 desetinki da Asanović, Boban i Prosinečki realiziraju svoju ideju, a danas imaš samo 75 desetinki!

Bojite li se neuspjeha na Euru?

– Ne bojim se, to je talentirana momčad koja je u stanju sama se nadahnuti po značaju utakmice.

Trebamo li igrati jače pripremne utakmice uoči EP-a?

– Onda ne bismo vidjeli ove taktičke slabosti. One se najbolje vide protiv slabijega suparnika. Da je umjesto Izraela bila ozbiljna ekipa, razvalili bi nas preko bokova. To je bilo evidentno. A da si imao jačeg suparnika, već po toj činjenici bili bismo odgovorniji i zakamuflirali taj šlamperaj.

Kramarić ima Božji dar

Treba li Kramarić biti u reprezentaciji?

– Kramarić je golgeter s takozvanom instinktivnom inteligencijom, to je Božji dar kojega Bog nije svakome dao. Ali ne znam koliko je igrač prostora. Mi ćemo se, htjeli – ne htjeli, morati orijentirati na polukontre i kontre. Vjerojatno je Čačić toga svjestan – zaključio je najuspješniji hrvatski nogometni izbornik Miroslav Blažević.

io je to jedan od onih događaja koji se nikad ne zaboravljaju, trenuci koji će mi zauvijek ostati u sjećanju. Tih nekoliko dana u Barceloni svakako su mi bili među najupečatljivijima u sad već 30-godišnjoj novinarskoj karijeri. Susret i intervju s legendarnim Johanom Cruijffom, te njegovim sinom Jordijem, koji je tada igrao za Barcelonu, dogodili su se u posebnim, neočekivanim okolnostima, kao još jedna potvrda da život piše nevjerojatne priče...

>> Ćiro: Čačićev novi sustav ništa ne valja, ozbiljna reprezentacija bi nas unakazila

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije