Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2021. u 14:59

Cjepiva sad ima dovoljno, otvaraju se drive-in punktovi za masovna cijepljenja. Komotnije ne može

Naučili smo da koronavirus više ne bira, rekao je jučer ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić iznoseći informacije o smrti 32-godišnje trudnice koju su liječnici uspjeli poroditi carskim rezom i spasiti bebu, no njoj nije bilo spasa. Reanimacija nije uspjela i žena je preminula. U bolnicu se javila s teškom obostranom upalom pluća. Utvrđeno je da je bila zaražena koronavirusom.

Prosječna životna dob pacijenata oboljelih od COVID-19 u toj se bolnici, kao uostalom i u brojnim bolnicama diljem Hrvatske, u jedinicama intenzivng liječenja spustila za deset do 15 godina.

U posljednja dva tjedna hospitalizirano je i nekoliko trudnica s teškom kliničkom slikom obostrane upale pluća. Sve to govori i o tome koliko je važno da se što više građana cijepi i da se uspori širenje podmuklog virusa s čovjeka na čovjeka. Nedostatak cjepiva više nije izgovor. Cjepiva sad ima dovoljno, otvaraju se drive-in punktovi na kojima se građani mogu cijepiti sjedeći u automobilu. Komotnije ne može.

U Zagrebu se otvaraju novi punktovi za masovno cijepljenje, slično je i u drugim gradovima. U Međimurju je Stožer Civilne zaštite pozvao građane koji još nisu pozvani na cijepljenje, a žele se cijepiti AstraZenecom, da dođu na predviđene lokacije danas i sutra nakon 18 sati te u subotu nakon 12 sati. U petak će u krugu Županijske bolnice Čakovec otvoriti dodatni punkt za masovno cijepljenje na koje se mogu odazvati svi zainteresirani. U toj županiji računaju da će u mjesec dana procijepiti 50 posto odraslih.

Prije nekoliko mjeseci poprijeko se gledalo one koji su svoje cijepili preko reda, upiralo se u njih prstom, i to opravdano, no sad kad cjepiva ima dovoljno, treba iskoristiti priliku i dati svoj doprinos da se život naš svagdašnji što prije vrati u kakvu-takvu normalu. Izlaz je tu nadomak ruke.

Tjedno će stizati najmanje 200.000 doza, više od dva milijuna do 30. lipnja. Epidemiolozi su u procjene ukalkulirali brojku od oko milijun građana koji će iz nekog razloga, bilo iz straha, nepovjerenja ili nevjerovanja u to da COVID-19 postoji, odbiti cijepljenje, no ako se do ljeta cijepi 2,3 milijuna ljudi, puno će se lakše disati. I doslovno i preneseno. Nitko se sigurno ne ide cijepiti iz zabave i dokolice, već iz osjećaja odgovornosti za sebe i svoje bližnje. Nije vrijeme za sebičnost.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:26 06.05.2021.

Sad sam dosao do zaključka da svi ovi koji su se cjepili preko reda da se cjepivo ne baci ,tipa Boras, Burilovic i njima mnogi slicni, treba predloziti za najveća odlikovanja i dati im javnu zahvalu, jer su misleći kakoo da zastite druge sami preuzeli zrtvu na sebe i pokazali svoju nesebičnost i humanost,samo zbog brige za svoje sugrađane.svi ovi koji kao cekaju red da se kao cjepe potrebitiji treba kazniti i staviti na stup srama,a o ovim vizionarima koji su prvi pokazali put ,treba dati posebno mjesto u povijesti i da nase buduce generacije u skolama uce o njihovoj hrabrosti i kukavičluku ostalih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije