Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.04.2021. u 08:15

SAD bi se prvi ekonomski mogao vratiti u doba prije korone, a Hrvatskoj je velika prepreka prevelika ovisnost o turizmu

Burzovni su ulagači prelomili te su cijenama dionica vodećih europskih kompanija poručili kako je koronakriza, istina, još tu, ali ona neće ugroziti očekivani oporavak.

U tjednu nakon Uskrsa burzovni indeks vodećih europskih dionica prestigao je vrijednosti koje su bile zabilježene uoči krize te se nalazi na novom povijesnom maksimumu. Sličan burzovni preokret u Americi dogodio se još sredinom prošle godine, a zbog velikog napretka u cijepljenju SAD bi se, kao prvi među najvećim ekonomijama, mogao vratiti na pretkoronsku razinu do jeseni ove godine.

Optimizam u Americi vezan je i za masovno cijepljenje te široke poticaje i spuštanje tenzija u međunarodnim odnosima koje je donio novi američki predsjednik Joe Biden. Eurozona bi izgubljeno u koroni trebala nadoknađivati do sredine iduće godine, dok bi Hrvatska zaostatak lovila do kraja 2022. godine.

Relevantni prognostičari kao realnu opciju ističu da će eurozona ove godine ostvariti oko četiri posto rasta, Hrvatska čak nešto i bolje – oko pet posto, a s njima se zacijelo slažu i burzovni kupci koji, u pravilu, imaju nos, ali i znanja o takvim stvarima, čim kupuju i podržavaju rast cijena dionica.

Industrijska proizvodnja i svjetska trgovina pokazale su veliku otpornost, trgovina na malo brzo se prilagodila novim uvjetima, ali znatno trpe turističke usluge i međunarodna putovanja, što pogađa zemlje poput Hrvatske koje su snažno ovisne o njima.  Kao i ostale male otvorene ekonomije, ovisni smo o zbivanjima u širem okruženju, bila ona dobra ili loša. Jug Hrvatske, posebno Dubrovnik, s nestrpljenjem očekuje odluke britanskih vlasti o putovanjima, jer o njima ovisi hoće li Dubrovnik i ove godine zbrajati turističke minuse, kao što se to dogodilo prošle godine.

Jednako tako važno je i kako će se postaviti Nijemci, Austrijanci i Talijani, koji zasad ne žure s otključavanjem cijepljenih građana jer ili žele da odmor provedu u svojoj zemlji ili se boje mogućih mutacija i vrtnje u krug, s kojom se manje-više svi suočavaju posljednjih godinu dana. Hrvatska im može olakšati odluku samo tako što će biti sigurno odredište s minimalnim brojem zaraza što, nažalost, trenutačno ipak nije slučaj.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije