Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos snaga

Bruna Esih 'pojela' je Prgometa, no nije uspjela 'pojesti' HDZ

Stožer Brune Eish
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.05.2017.
u 09:02

Brzo će se vidjeti koliko će platforma oko Esih biti neprijateljska prema HDZ-u

Rezultati lokalnih izbora, premda se ne mogu automatski miješati s odnosom političkih snaga na državnoj razini, ipak uvelike potvrđuju da bi prijevremeni parlamentarni izbori bili besmisleni. Nema bitnije političke snage u Hrvatskoj koja na ovim lokalnim izborima nije prošla s modricama, pa i s ozbiljnim ožiljcima.

Plenkovićev HDZ žari se od poraznog rezultata u glavnom gradu, Most ne može doći sebi od zasjede koju mu je HDZ pripremio u Metkoviću, a što reći o SDP-u koji je najveću sramotu doživio u Splitu, u kojem su prije četiri godine dali gradonačelnika, a sada je ostvario rezultat koji nije vrijedan ni spomena. Draž lokalnih izbora je u tome da zbog velike količine funkcija oko kojih se bori svatko sebi može naći utjehu, ističući uspjehe, a prikrivajući neuspjehe. Podaci kažu da je HDZ prošao tradicionalno dobro na ovim lokalnim izborima i ostao je vrlo dominantan, a Plenkoviću se rizik jedino nije isplatio u Zagrebu.

Stožer Brune Eish
1/66

Premda će svi sada u Plenkoviću tražiti krivca, jer je on izravno kadrovirao pred izbore i odabrao Dragu Prgometa, realno Plenković je tek nastavio negativni izborni niz HDZ-ovih lidera u metropoli. Jer vladati Zagrebom pred kraj svog političkog puta nije uspjelo niti Franji Tuđmanu, a poslije niti Sanaderu, J. Kosor, pa tako zasada ni Plenkoviću. To što su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uspjeli u Zagrebu “pojesti” Prgometa nije bilo neočekivano, no svejedno nisu uspjeli pojesti HDZ u izborima za gradsku skupštinu.

Možda je još uvijek preoptimistično povjerovati najavama Esih-Hasanbegovića kako je ovim ujedno udaren i temelj za novu nacionalnu platformu. Vrlo će se brzo vidjeti koliko će ta nova platforma uistinu biti neprijateljska prema HDZ-u. Nakon završetka drugog kruga Plenković će prionut na skupljanje potrebne većine da rekonfigurira svoju Vladu. Sada je izvjesnije da će među većinom političkih protagonista u RH biti još manje entuzijazma da se ide u nove parlamentarne izbore. Oporba još nema jasne računice da bi s uspjehom mogla napasti Plenkovića. Stoga će Plenković iskoristiti tu dvojbu oporbe i krenuti u lov na ruke za većinu.

Komentara 40

Avatar juricamesko
juricamesko
09:40 22.05.2017.

Ivankovicu nema razloga da nova stranka Brune Esih bude neprijateljska prema Hdz jer ta platforma dijeli iste stavove kao i vecina obicnih clanova i glasaca Hdz.ona moze biti jedino neprijateljska vrhuski Hdz okupljenoj oko Plenkovica,Bozinovica,Dalic,Nine Obuljen,Prgometa i slicnih.

NE
Neonacionalist
09:41 22.05.2017.

Hrvatskoj treba jedna istinski desna stranka jer HDZ to nije , HDZ je i za vrijeme Sanadera a sada i Plenkovića skrenuo previše uljevo i oni samo iskorištavaju desne glasove ali valjda će i tome uskoro doči kraj , jedini koji je skrenuo HDZ udesno je Karamarko , još da je bio pametan pa prepustio vlast SDP-u i Most -u pa nakon njenog neminovnog raspada pobrao vrhnje na narednim tj.prošlim izborima ali popustio je pritiscima , sredili su ga iskusni udbaši iz HDZ-a. Nadam se da će Hasanbegović i ESih znati ujediniti tradicionalno razjedinjenu i razmrvljenu desnicu i prikupiti njene glasove na sljedečim izborima a ne ih prepustiti HDZ-u koji će ih preveslati po tko zna koji put.

DU
Deleted user
09:46 22.05.2017.

Bruna Esih 'pojela' je Prgometa, no nije uspjela 'pojesti' HDZ....hvala Bogu ni to nije daleko....na parlamentarnim izborima, ako bude pameti, evo u Saboru nove većine...samo im dao Bog mir i razum....bez euforije možemo sve!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije