Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.04.2020. u 09:53

U doba diktature koronavirusa strahovati od Plenkovićeve diktature ipak je ridukolozno

Prije ni mjesec dana, kako se to čini davno, tek smo počeli shvaćati globalne razmjere pandemije izazvane koronavirusom i kako će se ona reflektirati na živote svakoga od nas. Tek smo se upoznavali sa zabranama, samoizolacijama, radom od kuće, presudnosti poštivanja društvenih, radnih i higijenskih preporuka...

Urednica Večernjakova specijala Smart, pišući tekst "Kako upravljati krizom u doba koronavirusa ili što geoprostorni podaci sve mogu pokazati", tada se među kolegama propitivala što kažu na geoinformatičko rješenje hrvatske tvrtke koje je u Hong Kongu našlo primjenu u nadzoru epidemije na način da se zna gdje su samoizolirani, kada se i gdje tko zarazio, klasteri zaraze... Malo je reći kako je reakcija svih bila zgražanje nad zastrašujućim orvelovskim prodorom tehnologije u privatnost pojedinaca.

Samo nekoliko tjedana poslije, kako je učestalo i naše druženje s koronavirusom te kako zastrašujuće brojke i vijesti sustižu jedna drugu, percepcija se posve promijenila. Postupno smo svi, prije ili poslije, manje ili više, suočeni s donedavno nezamislivim ograničenjima temeljnih ljudskih sloboda i prava. I demokracije i diktature, i siromašni i bogati, stari i mladi, prolaze kroz izvanredno stanje u kakvom globalno, nacije i pojedinci, nikad nisu bili. Još jučer neki su ismijavali histeriju, a danas i sami iznose katastrofična predviđanja posljedica za naše živote, zdravlje i ekonomiju. Nitko ne zna što nam virus donosi sutra. Još je izvjesna samo neizvjesnost. Odgovornost nikad nije bila veća na svakom pojedincu. Naravno, neke vrijednosti nužno je očuvati, prije svega demokraciju, zakonitost i pravnu državu, dostojanstvo ljudi... ali zdravlje i život iznad su svih tih vrijednosti.

Lijepo je što i u doba koronavirusa okorjeli pravdoljupci ustraju na temeljnim demokratskim principima, ali i u tomu treba imati zrno soli, kao i vagu kako bi se pravilno odmjerilo, recimo, između važnosti jednomjesečne privatnosti samoizoliranih dvadesetak tisuća pojedinaca, i prava na život i zdravlje milijuna građana koje može ugroziti njihova samovolja. U doba diktature virusa strahovati od političke diktature Andreja Plenkovića ipak je ridikulozno.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 3

SV
sveznam1
09:24 03.04.2020.

jedna budaletina koja studirala po bolonji tj njegovo obrazovanje je kao tecaj izmislila je pricu o možebitnom ugrozavanju ljudskih prava..nije mu ocito jasno da pojam ljudskih prava kod ratnog stanja epidemije bilo kakve ugroze vise nisu na snazi..tj ne postoje ,a sto se tice trabunjanje o nekakvoj zabrani kretanja taj pojam je toliko njemu nejasan da se stice dojam da taj sudac nema elementarno znanje primjer postoji zone gdje se ne možes kreatati kako zelis,i to je po njemu pripada katergoriji ugrozavanja ljudskih prava a primjer može biti toliko banalan npr znak zabrane kretanje koji može postaviti tko hoce

NE
neboiznadzagreba2
23:20 02.04.2020.

Nemam pojma što je pisac htio reći, možda.da ti je stalo do ljudskih prava kada se ne bojiš a da šutiš o njima kada se bojiš!?! Vanjski i unutarnji neprijatelj je bio mila majka naspram ovog neprijatelja zdravlja i ljudskih sloboda, čak i bez simptoma potencijalna si opasnost i prema tebi se može i smije djelovati, užitak za one koji ljude drže stadom, a sebe nedodirljivi ma.

BE
Berbor
12:51 02.04.2020.

Obavezno pogledajte ....stvarno ce vam otvoriti oci.Dr. med. Claus Köhnlein čini se ima drugačije vidjenje trenutne situacije , Trazite video Nemački doktor otvoreno o Koroni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije