Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2014. u 12:00

Kavazović poručio: "Neka sreća i bol naših susjeda budu i naše". Hoće li na izborima Bošnjaci u djelo provesti reisove prijateljske bajramske poruke?

Danas završava četverodnevna proslava Kurban-bajrama, najznačajnijeg islamskog blagdana. Njega obilježava žrtvovanje i darivanje. Muslimani ovih dana naglašeno iskazuju brigu za siromašne, obespravljene, a osobito za svoje susjede. U takvom su duhu i islamski poglavari slali poruke. Upečatljiva je hutba reis-ul-uleme Huseina ef. Kavazovića. On je pozvao sve vjernike da zajedno s drugim narodima čuvaju zajedništvo. Poručio je muslimanima u BiH: “Sreća susjeda neka bude i naša, njihova bol i tuga neka budu poziv da im priteknemo u pomoć...”. Govoreći o izborima, ali i odnosima u društvu uopće, istaknuo je: “Muslimanima je potreban dijalog, a ne monolog isključivosti. Potrebno nam je čuti i razumjeti druge i drugačije”.

Poziv islamskog poglavara bit će na velikoj kušnji već ove izborne nedjelje. Tada će mnogi biti suočeni s napašću hoće li uvrijediti susjede. Učinit će im bol i tugu ako im opet budu birali predstavnike. Takvu praksu na izborima legalizirali su Lagumdžijini esdepeovci. Pronašli su rupe u zakonu i nametnuli ih kao bošnjačku strategiju. Izbornim prijevarama i majorizacijom grade “multietničku” BiH.

Hrvatska je građanska država, za razliku od BiH

S pravom Hrvati u BiH očekuju osudu izbornog inženjeringa. Osobito bi bio važan apel Islamske zajednice iz Hrvatske koja živi u prijateljskom okruženju katoličke većine. Najzornije to ilustrira bajramska poruka predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftije Aziza ef. Hasanovića koji smatra da Europa treba prihvatiti model rješavanja islamskog pitanja kao u Hrvatskoj. Analogno tome, takav bi trebao biti položaj kršćana u islamskom svijetu.

Bošnjacima Hrvatska daje veća prava od mnogih drugih demokratskih zemalja. K tomu je RH, za razliku od BiH, građanska država. Svega tridesetak tisuća Bošnjaka u RH čini 0,7 posto ukupnog stanovništva. BiH je, pak, država tri konstitutivna naroda. Po Ustavu se bh. Hrvatima jamče prava suverenog naroda kao i Bošnjacima i Srbima. Međutim, sve je pretvoreno u suprotnost. Između dva popisa skoro ih je polovina od 800 tisuća protjerana, ubijena, raseljena. Razlozi za ovakav ambijent leže i u neriješenim i nepodnošljivim, skoro ratničkim odnosima federalnih partnera.

Ističe se sve ono što ruši mostove

Mnogi se pitaju zašto se prijateljski odnosi Bošnjaka i Hrvata u RH ne mogu prenijeti na BiH. Kako to da su muslimani “od našeg cvijeća” postali “trnje”. Uopće se ne spominju brojni pozitivni humanitarni primjeri u i nakon rata ili, recimo, deblokada Bihaćke enklave. Takvih je primjera mnogo s obje strane. Ističe se sve ono što ruši mostove, poput Starog mosta, Ahmića, ili, s druge strane, Križančeva sela, Uzdola, Grabovice... Stvara se neprijateljsko ozračje u kojemu je islam opasnost za kršćane baš kao treći entitet za BiH i Bošnjake muslimane. U takvom ozračju poticanja političkih, vjerskih i civilizacijskih razlika kršćani (Hrvati i Srbi) postaju sve jači saveznici. Kao da s Bošnjacima ne dijele isti teritorij, pismo, sličan jezik, ili kao da ne pripadaju zajedničkoj književnoj i drugoj kulturnoj baštini. 
A ne tako davno, do devedesetih, vezivale su se hrvatske i muslimanske zastave. Pa su se dogodili krvavi sukobi koje su nekako zaustavili Amerikanci Washingtonskim i Daytonskim sporazumom. Pružene su ruke pomirbe. Neiskreno! Uspostavljen je mir, ali ne i hrvatsko-bošnjačko povjerenje. Nastavljen je rat nekim drugim sredstvima. Brojčanom nadmoći bošnjačke političke elite potpuno su obespravile Hrvate. U miru osvajaju ono što nisu uspjeli u ratu.

Kako bi se zaustavilo daljnje slabljenje Hrvata i jačalo povjerenje s Bošnjacima, prevažni su pošteni nedjeljni izbori. Zato svi trebaju dati svoj doprinos. Naravno, Hrvati tu nisu bez uloge i odgovornosti, ali zbog brojčane nadmoći veća je odgovornost, barem ovaj put, na Bošnjacima. Islamska zajednica treba upozoriti da prijevare ne rade vjernici. Mora se čuti i glas intelektualaca, umjetnika, medija... Ne smije šutjeti ni Hrvatska. Bošnjaci se moraju dići protiv onih koji u njihovo ime rade prijevare. Ako se opet dogodi izborni inženjering, idući tjedan bit će prekasno pričati o povjerenju. Bit će to kraj priče. Godinama će svi živjeti u negativnom ozračju. Bošnjački narod nosit će hipoteku koju su mu nametnuli vlastiti političari, a Hrvati će i dalje nastaviti ratovati s nelegalnom vlašću. A oni će ih progoniti radeći potpuno suprotno od reisovih riječi – “nesreća susjeda neka bude naša sreća, njihova bol i tuga neka budu naša radost”. Već odavno tako pokušavaju vladati uime svetih ratova bezbošci. Zaustavite ih u nedjelju!

>>Bivši urednik televizije i utemeljitelj najjačih novina u utrci za predsjednika BiH

Komentara 12

SP
Special
13:15 07.10.2014.

Tko želi dobro državi BiH neće to učiniti i dopustiti će Hrvatima da izaberu svoje legitimne predstavnike. Država je nazadovala osam godina zbog pogrešne politike majoriziranja malobrojnijeg naroda, koji je prvi izišao na referendum BiH i obranio ovu državu! Tužno je ovo što se Hrvatima čini, ali vjerujmo da je došao kraj tom zločinu!

SE
sestrićna
10:07 08.10.2014.

e moj jozo.ti si baš u zabludi...

CO
cope
21:48 07.10.2014.

To znaci Bosnjaci glasujte za gospodina Martina Raguza I obradujte svoje susjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije