Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2018. u 08:23

Što li BiH tek čeka kada zagrije?!

Koju temu odabrati za današnju kolumnu “BIH, NE BIH”? Nekoliko ih se nametnulo za komentar. Prebirem po bilješkama. Svaki od događaja posljednjih sedam dana zaslužuje posebnu analizu. Podvlačim najvažnije; blokade branitelja, predaja upitnika, raskol u SDA, proslava Dana neovisnosti BiH, regionalni razgovori... Možda će bolje od komentara stanje u BiH oslikati tek djelić moga prošlotjednoga dnevnika. 
Srijeda: Danas Predsjedništvo BiH u Sarajevu predaje Junckeru i Hahnu europski upitnik. I ovaj datum označen je povijesnim. Poput mnogih, i ja zbog sastanaka trebam taj dan biti u Sarajevu. Međutim, u Konjicu iznenađenje. Nezadovoljni branitelji potpuno su blokirali cestu. Pred ulazom u tunel cestu je prepriječio balvan, a iza njega bivši pripadnici Armije BiH. U kolonama nervozni putnici. Obilaznih cesta i nema. Kaos pojačavaju informacije kako su i na drugim mjestima branitelji Armije i HVO-a blokirali prometnice. Vraćam se u Mostar. U Sarajevu je ionako hladno. Minus 20 je na planinama.

Četvrtak: Specijalci su uz dogovor s braniteljima deblokirali cestu. Popodne krećem u Sarajevo. Prijam je u Predsjedništvu u povodu Dana neovisnosti BiH. Sustižu me službena vozila pod rotacijama. Bošnjački vrh vraća se s proslave u Mostaru. Tamo su postavili najviši jarbol (30 m) s bh. zastavom. Vijori se na Veležu iznad natpisa “BiH volimo te”. Kao “inat” zapadnom, hrvatskom dijelu grada. Visoki zvonik na crkvi (107 m) i križ na brdu Hum (33 m) “uzvraćaju” istom visinom. Moj pokušaj odlaska u glavni grad BiH opet je bio neuspješan. Ovaj put zbog snijega. Tegljači su zaglavili na skliskoj cesti. Daleko je Sarajevo.

Petak: Blokade su još uvijek kod Tuzle i kod Bijače. Njihovu dramu zasjenila je vijest iz Banovića. Tamo je čak 1300 članova SDA napustilo svoju stranku i prelazi u novu - PDA. Iza svega stoji moćni Mirsad Kukić. Koji se sukobio sa središnjicom SDA.

Subota: Kod Tuzle (Šićki Brod) uz manje incidente specijalci su deblokirali prometnicu. Predstavnici HVO-a i Armije izjavljuju kako su oni “jedno”. Eto, konačno pomirba. Vlasti optužuju kako iza prosvjeda stoje “neki političari”.

Nedjelja: Analiziraju se posljedice snježnoga nevremena i velikih “minusa”. Danas je nekako toplije. Iako je ugodnije, svi se boje visokih temperatura. Otopljeni snijeg i velike kiše donijet će nove nevolje. Svi se boje poplava.

Ponedjeljak: Analitičari i političari komentiraju što će donijeti današnja (utorak) trilaterala u Mostaru. Dolaze predsjednici Srbije i RH. Vučić je i zadnji put nakon izborne pobjede došao u Mostar. Zanimljivo.

I evo, dragi čitatelji, procijenite što biste od ovotjednih događaja odabrali za kolumnu; predaju upitnika, blokade branitelja, hladnoće, “inat-zastavu”, raskol u SDA, trilateralu... Ili je sve to zajedno možda najbolji komentar o stanju u državi. U svakom slučaju, nagovještaj vrućeg “bosanskog proljeća” isproban je posljednjih nekoliko dana na sibirskim hladnoćama. Što li BiH tek čeka kada zagrije?!

Komentara 11

MO
mobitel20
08:53 06.03.2018.

Ne smijete opet biti nespremni na mucki udar s ledja od velikobosnjackih nacifasistickih islamista. Eto, to mislim da je tema. Morate biti jasniji, drskiji i potpuno odlucni jer samo tako cete prisiliti hrvatsko vodstvo ovdje da vama i svima nama pomogne na potpuni nacin. Na potpuni nacin.

Avatar southman
southman
08:58 06.03.2018.

BiH će biti sa tri entiteta ili je neće biti !

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:19 06.03.2018.

Bakirov islamistički model u gospodarskim problemima. To još ne utječe na ideologiju, ali što je veći raskorak tim bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije