Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Miletić

Ako se ignorira ustaštvo i normalizira fašizam, rast će mržnja i agresija u društvu

Boris Miletić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
19.12.2017.
u 17:07

S predsjednikom IDS-a i gradonačelnikom Pule o stanju u državi, Amsterdamskoj koaliciji...

Regionalna stranka IDS posljednjih je dana pod povećalom. U Amsterdamu su se našli šefovi IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno, a o tome je li to početak nove političke suradnje koja će zajedno na iduće izbore razgovarali smo sa šefom IDS-a Borisom Miletićem. Bez dlake na jeziku Miletić govori i o presudi šestorici, treba li osuđenim generalima uzeti činove, ali i o odnosu državnog vrha prema antifašističkim vrijednostima.

Još ne jenjavaju reakcije na presudu šestorici. Kako ste vi doživjeli presudu i kako gledate na reakcije državnog vrha?

Ta presuda i cjelokupan mučan razvoj događaja u sudnici posljedica su vrlo loše politike prema BiH ’90-ih godina. Hrvatska je i dan-danas zatočenica te politike i ratnih trauma iz ‘90-ih. Svako sjećanje na rat izaziva erupciju emocija sa svih strana. Teško je iz mirnodopskog komfora razumjeti rat i patnje žrtava, bez obzira na njihov identitet ili podrijetlo. Što se tiče državnog vrha, oni se uopće nisu snašli. To je bilo više nego očito. Trudili su se balansirati između onoga što njihovi birači žele čuti i onoga što bi bilo politički korektno. To je ispalo vrlo nespretno. Mislim da nisu uspjeli ni jedno ni drugo. Ukratko, Hrvatska presudu Haaškog suda mora prihvatiti. To nije presuda državi, to je presuda za konkretne ratne zločine i mi se moramo konačno iščupati iz ralja vlastite povijesti.

Koliko nam sve skupa to može štetiti u međunarodnoj zajednici?

Bojim se da je šteta već napravljena. Mislim da sad možemo eventualno govoriti o kontroli štete. Reakcija državnog vrha samo je doprinijela slici Hrvatske kao problematične članice EU, u kojoj se toleriraju anticivilizacijski simboli i fašistički pozdravi i u kojoj iz dana u dan jača diskriminacija prema manjinama.

>> U bazilici Presvetog sra Isusova služena misa zadušnica za Slobodana Praljka

Pokrenulo se i pitanje oduzimanja odličja osuđenim generalima. Predsjednica je poručila da ona to ne misli učiniti. Kako na to gledate?

Predsjednica mora postupiti u skladu sa zakonom. Valjda još uvijek živimo u zemlji u kojoj zakon vrijedi jednako za sve i u kojoj nitko nije iznad zakona.

Na komemoraciji Slobodanu Praljku, osuđenom za ratni zločin, bili su i neki ministri, potpredsjednik Sabora. Kako to komentirate?

Na nekoj razini mogu razumjeti njihove motive, kao branitelje, ali oni su prije svega državni dužnosnici i kao takvima tamo im nije bilo mjesto!

Posljedica svega su i učestali napadi na pojedine novinare. Je li došlo do dodatne radikalizacije u društvu i što po tom pitanju očekujete od državnog vrha?

To je, na žalost, logična posljedica relativizacije radikalnih incidenata. Vlast apsolutno nema ni odlučnosti ni snage da se s takvim ponašanjem obračuna. Ignoriranje institucija dovodi do normalizacije šovinizma i agresivnog ponašanja u javnom prostoru. Mi smo mlada država u kojoj vlast ima obvezu nametnuti neke norme demokratskog ponašanja. To se kod nas ne događa. Napadi na novinare i sve one koji misle drukčije posljedica su te opasne ignorantnosti.

IDS-ova inicijativa o kaznenom gonjenju upotrebe fašističkih, nacističkih i ustaških simbola i pozdrava, uključujući i “za dom spremni”, nije prošla. Je li vas to razočaralo?

Nespremnost državnog vrha da se obračuna s radikalizacijom najbolje se vidi na primjeru našeg prijedloga zakona. Umjesto da postupimo odgovorno i napravimo ono što su napravile Njemačka i Italija, Vlada ignorira ustaške incidente i normalizira fašizam u javnom prostoru. To je izuzetno opasno jer će, na žalost, dugoročno rezultirati općim porastom agresije, mržnje i netolerancije u društvu. Uljuđeno je društvo ujedno i tolerantno društvo. Mi, na žalost, nismo ni jedno ni drugo!

>> Komemoracija za Slobodana Praljka

Boris Miletić
1/109

IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić planira to pitanje pokrenuti u Europarlamentu. Što očekujete od inicijative?

Očekujemo da nas institucije EU podrže – već smo dobili podršku s brojnih strana. Realno je za očekivati da će Europarlament pozvati zemlje članice da, po uzoru na Njemačku i Italiju, donesu propise kojima će se zabraniti nacistički i fašistički simboli. Tužno je što nismo dovoljno zreli da bismo mijenjali stvari iznutra. Pozitivni pomaci događaju se kod nas isključivo ako nas pritisnu izvana. To je izuzetno frustrirajuće.

Kako uopće gledate na odnos Vlade prema antifašističkom naslijeđu. Brani li dovoljno te vrijednosti?

Mislim da je sramotan. Čak bih rekao da smo jedina zemlja u Europi koja se ne diči svojim antifašističkim naslijeđem. To je dokaz da smo kao društvo ozbiljno zastranili. Treba ovdje podsjetiti da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio uvjereni antifašist.

U kojem smjeru, po vama, danas ide Hrvatska i što vas najviše zabrinjava?

U krivom smjeru. A to misle i građani. Uz jačanje nacionalizma i isključivosti, najviše me brine gospodarstvo. Vlada, bojim se, nema ni viziju ni konkretne politike gospodarskog razvoja. Tu je, naravno, i pitanje decentralizacije koja će, bojim se, i s ovom Vladom ostati mrtvo slovo na papiru. Država se sve više centralizira i dok god je to tako, za Hrvatsku nema pravog gospodarskog iskoraka. Na dnu smo svih europskih ljestvica i ne vidim kako će se to promijeniti ne napravi li se taj nužan iskorak koji se zove decentralizacija.

Jeste zabrinuti za sudbinu Uljanika i što se radi po tom pitanju?

Jesam. Nepotrebno je isticati važnost i ulogu pulskog brodograditelja u životu Pule i Istre. Uljanik danas gradi najmodernije brodove, ima punu knjigu narudžbi i prisutan je na globalnom svjetskom tržištu. Najveći je problem što Uljanik nema kvalitetnog sugovornika u državi, a od svih hrvatskih brodogradilišta jedino Uljanik nije saniran državnim sredstvima. Mi sa svoje strane činimo sve što je u našoj moći, ali u centraliziranoj državi vi ovisite o državi. Grad Pula već je u prošlosti pomagao Uljaniku i to će činiti i dalje. Očekujem da i država učini isto!

Vladu ne podržava više od 70 posto građana. Koji je vaš stav, kako radi Plenkovićeva Vlada?

Podatak o rekordnom nepovjerenju Vladi dovoljno govori. Vlada nije počela, a kamoli provela ijednu reformu. Bojim se da nemaju snage donositi jasne odluke i provoditi strateški utemeljene, promišljene politike. Kao što sam rekao, Hrvatska pada na svim relevantnim ljestvicama koje mjere poslovnu klimu u zemlji. Primjerice, na ljestvici Doing Business Hrvatska je u dvije godina s 39. pala na 51. mjesto, a pretekle su nas Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo.


Je li tzv. Amsterdamska koalicija odgovor ili je ona ponajprije pokušaj da se tri stranke okupe za EU izbore kako bi Ivan Jakovčić pokušao osvojiti još jedan mandat u Europarlamentu?

Mi smo se susreli u Amsterdamu na kongresu europskih liberala i logično je da smo počeli razgovore. IDS, GLAS i Pametno jedine su stranke u Hrvatskoj koje jasno i glasno zagovaraju modernu, progresivnu i liberalnu Hrvatsku i koje se ne boje istupiti protiv primitivizma i isključivosti. Nismo razgovarali ni o modelu suradnje, ni o konkretnim izbornim ciklusima pa tako ni o europskim izborima. To je u ovom trenutku manje bitno. Važno je da se liberalni stavovi jasno artikuliraju i da se u Hrvatskoj uspostavi blok koji će se bez ikakva kalkuliranja suprotstaviti svim konzervativnim tendencijama i nedvosmisleno stati u obranu ljudskih i građanskih prava!

Je li moguć i zajednički izlazak na parlamentarne izbore (IDS – Pametno – GLAS)?

Još ne pregovaramo, ali razgovaramo. Ti su razgovori logična posljedica događaja u hrvatskoj politici. Na žalost, danas u obranu lijevih liberalnih vrijednosti puno češće staju mediji i udruge nego politika. Ne želim ulaziti u razloge slabljenja lijevo-liberalne pozicije, ali to je nedopustivo, pogotovo uzmemo li u obzir jačanje radikalne desnice diljem Europe. U svakom slučaju, ako dođe do konkretnog dogovora i suradnje, temelj će biti konkretne politike i projekti, jer IDS uvijek na tome inzistira.

Pod pretpostavkom da Amsterdamska koalicija iziđe zajedno na izbore, tko su potencijalni partneri nakon izbora?

Stav IDS-a tu je jasan. Mi koaliramo samo sa svjetonazorski bliskim strankama i suradnja je moguća sa svim opcijama koje žele gospodarski razvijenu, naprednu Hrvatsku i koje se jasno protive nacionalističkim tendencijama i restriktivnim idejama kojima se žele ograničiti građanska prava.

Je li moguća suradnja s Mostom i Živim zidom?

Razgovori o suradnji između IDS-a, GLAS-a i Pametnog temelje se prije svega na zajedničkim, liberalnim vrijednostima. Ni u jednom trenutku nisam primijetio da Most zastupa te vrijednosti. Dapače, u Mostu su oko ključnih tema zauzeli vrlo jasnu desnu, konzervativnu poziciju. Ne vidim o čemu bismo mogli razgovarati ili oko čega bismo mogli surađivati. Osim toga, njihov javni diskurs izuzetno je agresivan, neiskren i destruktivan, na što je uostalom upozorio i Vlaho Orepić koji je, čini se, zato istupio iz te stranke. Živi zid s druge strane ima svoju vlastitu vrlo osebujnu agendu i način rada. Nisam siguran da su oni zainteresirani za suradnju bilo s kim, ali mislim da je dobro da takva opcija postoji.

A HDZ-om, dolazi li to u obzir?

Ni pod razno.

Jedna od opcija koja se nameće uvijek je i velika koalicija. Mislite li da Hrvatska ovog puta definitivno ide prema tom scenariju i što uopće o njemu mislite?

Velika koalicija opcija je u zrelim demokracijama, koje su svjesne da se novim prijevremenim izborima neće radikalno promijeniti omjer snaga pa se najveće stranke odluče na suradnju umjesto da zemlja bude u blokadi. Trenutačno ne vidim nikakvu mogućnost da se HDZ i SDP dogovore.

Zabrinjava li vas što se SDP i dalje bori s unutarstranačkim problemima?

Druge stranke nerado komentiram. Rekao sam već što mislim o kalkuliranju u kampanji i sklapanju saveza s konzervativnim, destruktivnim opcijama na čijem je dnevnom redu rezanje građanskih i ljudskih prava, poput Mosta. Mogu samo izraziti žaljenje što SDP, kada Hrvatskoj treba jaka opozicija, ima svojih problema. Nadam se da će ih brzo prevladati.

Je li Davor Bernardić taj koji bi mogao svu oporbu okupiti oko sebe i koja bi ga mogla ponuditi građanima kao kandidata za premijera?

Vrijeme će pokazati tko ima liderske sposobnosti. Predsjednik SDP-a prvo treba riješiti probleme u svojoj stranci. Želim mu u tome puno sreće jer Hrvatskoj danas zaista treba snažna oporba. 

Komentara 194

AN
Antiflašist
17:20 19.12.2017.

Ako skinemo uhljebe poput tebe, neće nam trebati takve teme koje samo vi i takvi potencirate.

DU
Deleted user
17:27 19.12.2017.

Zanimljivo da Hrvatsku za fašizaciju optužuje lik koji forsira dvojezične ploče u Istri, sa jezikom koji su nametali upravo fašisti (talijani) prije 40tih godina prošlog stoljeća.... Ako je pozdrav ZDS fašizacija hrvatske zbog upotrebe pozdrava ZDS, onda je i upotreba talijanskog jezika u Istri daleko veća fašizacija Hrvatske!

ZA
zagora
17:31 19.12.2017.

ZA MILETICA ANTIFASIZAM JE KOMUNISTICKA PARTIJA. Hocelimo prosesuirati i upravitelje GOLOG OTOKA ??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije