Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGO VLAISAVLJEVIĆ

Borbom protiv ‘fašista’ Komšić delegitimira volju Hrvata

Željko Komšić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.09.2018.
u 20:14

Nema sumnje da bi Čovićeva eventualna pobjeda bila izbor većine hrvatskog naroda, a jednako je izvjesno da bi Komšić svoju pobjedu trebao zahvaliti bošnjačkim biračima

Na općim izborima zakazanima za 7. listopad glasači u Federaciji trebali bi odlučiti tko će ući u Predsjedništvo BiH, Dragan Čović ili Željko Komšić. Kao predsjednik HDZ-a, najutjecajnije stranke među Hrvatima BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Čović dočekuje ove izbore na toj najvišoj državnoj funkciji. Komšić nastupa kao osnivač i predsjednik Demokratske fronte, tipične građanske stranke u BIH, te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Čini se da osim možda Emira Suljagića, predsjednika Političkog savjeta Građanskog saveza, u ovoj zemlji nitko glasnije u javnosti ne iskazuje militantnost građanske političke opcije od ovog zagovaratelja demokracije s vojnim predznakom, koji na svoju ”frontu” aktualnih političkih obračuna izlazi i kao nositelj najvišeg ratnog odlikovanja Armije BiH. Nema nikakve sumnje da bi Čovićeva eventualna pobjeda bila izbor većine hrvatskog naroda, a jednako je izvjesno da bi Komšić svoju pobjedu trebao zahvaliti bošnjačkom biračkom tijelu.

Uskoro ćemo saznati hoće li novi član Predsjedništva ”iz reda hrvatskog naroda” preuzeti svoju dužnost kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda, što bi bilo u skladu s novijom presudom Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, ili kao predstavnik bošnjačkog naroda koji odatle nipošto neće crpsti svoj legitimitet. Naime, Komšić će za svoj eventualni izbor imati legitimitet još neosporenog prava ”građana”, a ne Bošnjaka, da biraju svoje predstavnike. Često se čuje argument: ako već Bošnjaci i glasuju za Hrvata, očito to čine kao ”građani”, a ne kao Bošnjaci.

Sam Komšić u svojim javnim nastupima od početka političke karijere to tumači kao zalaganje ”građanski opredijeljenih” glasača, po njegovu mišljenju antinacionalista, protiv opasnih nacionalista, čak ”fašista”. Stoga on u svojoj predizbornoj kampanji ide u obračun s Čovićem kao s državnim neprijateljem umjesto u nadmetanje tko bi mogao bolje zastupati interese hrvatskog naroda. Čak i kada bi svi Hrvati glasali za svoga predstavnika, koji nije Komšić, Komšić bi ipak mogao pobijediti, što sada ovisi o volji ne-Hrvata.

Militantni političari poput vođe DF-a uvjereni su da tu volju može pokrenuti ”antifašizam”. Međutim, kad se većinska volja cijelog naroda tako delegitimira, onda to postaje antihrvatstvo. Malobrojnost hrvatskog naroda, koja glasovanjem ”građana” postaje prepreka njegovoj jednakopravnosti, na kraju se preobraća u njegovu uvredljivu malodobnost.

Dragan Čović: Nitko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini

Željko Komšić
1/8

Komentara 7

FO
FONZA
22:47 24.09.2018.

Komsic je primjer institucionalnog - zla ...... no jos gori od njega su Bosnjaci - koji mu budu dali svoj glas . a izgleda da je BiH puna takvih

DU
Deleted user
21:50 24.09.2018.

Čovjek je našao svoju političku nišu u Titovim pogledima i nasljeđu. Dugoročno i novčano i politički unosno. Vjerojatno je imovinski već dobrano potkovan.

HR
hrvatbih1990
23:32 24.09.2018.

Bosna i Hercegovina je jako komplicirana zemlja, i tesko ju je shvatiti Hrvatima iz Hrvatske, u ratu je poginulo 8000 Hrvata iz BIH, a za Čovićevog mandata ih se iselilo 120000... Čović je za Hrvate u Bih gori od rata... Komšić koristi rupe u izbornom zakonu, al ima drugih riješenja.. Čović je parama kupio I Kolindu i Plenkovića kao i ovaj vaš jadni portal, pa ga stalno promovirate... Hrvati u BiH su u nezavidnoj situaciji sa našim novim Sanaderom(Čovićem)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije