Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2019. u 10:00

Hrvatska je već napravila rezove koje najavljuje Kurz, efekti su vidljivi, ali ne i jaki

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će u iduće tri godine znatno smanjiti porez na dohodak srednjoj klasi, a smanjuje i oporezivanje dobiti kompanijama.

Cilj je reforme poboljšati standard građana i potaknuti nove investicije, ali i dobiti izbore što je vidljivo iz toga da je puni efekt reforme tempiran baš za izbornu godinu. Austrija se uz to želi pozicionirati i kao jedna od zemalja s nižim porezima za “običnu raju” i stati uz bok Irskoj koja je upravo kroz poreznu reformu privukla kapital u svoju zemlju.

Poruka o nižim porezima bitna je u trenutku kada velike kompanije zbog straha od posljedica Brexita biraju novu destinaciju za poslovanje, ali ono što je Kurz najavio kozmetička je promjena koja neće dovesti do bitne promjene poreznog i poslovnog sustava u njegovoj zemlji. Argument za takve tvrdnje efekti su slične reforme u Hrvatskoj, a kroz koje se vidi da je niži porez na dohodak doveo do rasta potrošnje građana, ali ne i do znatnijeg rasta standarda. U Hrvatskoj nakon reforme porez na dohodak zbog visokog osobnog odbitka i olakšica ne plaća gotovo nitko, a i oni koji ga plaćaju imaju izuzetno niske razine opterećenja.

Tako zaposlenik s dvoje djece na koje koristi olakšicu porez na dohodak plaća samo na dio plaće veći od 8000 kuna mjesečno. Niži porez na dobit malim tvrtkama rezultirao je pak boljim poslovanjem tvrtki, ali ne i bitno većim ulaganjima, što se vidi iz statistike o investicijama. Naime, u obje zemlje država je jaka i velika te na sebe preuzima skrb o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju. Takav sustav trajno opterećuje rad visokim stopama doprinosa, a time se stvara tržišni paradoks – poslodavcu je radnik skup, a radniku je plaća mala. Da bi se ta anomalija uklonila s tržišta nužno je ili drastično smanjiti državu i njezinu ulogu ili se okrenuti jačem oporezivanju kapitala te kroz te prihode smanjiti opterećenje na rad.

Kojim putem krenuti ovisi o političkoj odluci i svjetonazoru, no praksa je više puta dokazala da manji porezi intenzivnije pokreću ekonomiju nego ijedan program koji vodi država. Slobodno tržište stvoreno izuzetno niskim porezom na dobit i na kapital Irsku su prometnuli u investicijski raj, a sama zemlja postala je useljenička hit-destinacija. Dolaze u nju mladi i obrazovani ljudi željni znanja i dobrih primanja te stvaraju pozitivno ozračje u cijelom društvu. Rješenja već postoje, treba ih samo slijediti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije