Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
James B. Foley

Bivši američki veleposlanik za Večernji: Koronavirus odlućit će sudbinu zapadnih demokracija

Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
18.04.2020.
u 12:17

Zemlje za koje će se najvjerojatnije povećavati prestiž zbog uspješne demokracije u borbi s virusom su Južna Koreja, Njemačka, Novi Zeland i Tajvan.

Drama zvana koronavirus nastavlja harati diljem Sjedinjenih Država ostavljajući golemu patnju i sve ozbiljnije teškoće. Zemlja ima gotovo 680.000 zaraženih i više od 34.000 smrtnih slučajeva – uključujući više od 11.000 samo u državi New York. Ekonomske su posljedice zapanjujuće – 22 milijuna Amerikanaca je nezaposleno, a to je oko 13 posto radne snage.

SAD djeluje u suprotnosti s Europom, gdje mnoge vlade subvencioniraju plaće neaktivnim zaposlenicima kako bi zaštitile radna mjesta. Kriza je imala posebno razoran utjecaj na manjine i na one s malim primanjima, posebno na Afroamerikance, koji umiru u velikom broju s obzirom na ukupan omjer stanovništva. To je rezultat endemskog siromaštva i lošeg zdravstva u tim zajednicama. Odgovor Washingtona na ovu krizu koči nepripremljenost i nekoherentno rukovodstvo predsjednika Trumpa, ali poteškoće u koordinaciji također su ukorijenjene u jedinstvenom američkom saveznom sustavu, koji prenosi mnoge odgovornosti na 50 država širom zemlje. Ipak, čini se da unatoč tim brojnim problemima zemlja možda doseže vrhunac krize, barem u pogledu trenutačnog vala koronavirusa.

Osobito u najteže pogođenim državama, poput New Yorka, izgleda da se drakonsko zatvaranje većine stanovništva isplati jer se broj novih slučajeva zaraze i umrlih više ne povećava. Ostali dijelovi zemlje možda će još postati krizna žarišta, ali se prognoze ukupnih smrtnih slučajeva u SAD-u revidiraju. Zasluga za taj napredak u mnogim je slučajevima na državnim guvernerima, podjednako demokratima i republikancima, koji su slušali savjete stručnjaka za javno zdravstvo i donijeli teške odluke kako bi zaštitili svoje stanovništvo. Glavna je tema u Washingtonu kad bi trebalo smanjiti oštre politike zatvaranja i ponovno pokrenuti ekonomiju. Predsjednik Trump traži povratak normalnog poslovanja do 1. svibnja.

U tome ga podržavaju konzervativni pokreti i desničarski komentatori medija koji poriču predsjednikove savjetnike za javno zdravstvo (čak pozivaju na otpuštanje vrhunskog američkog stručnjaka za zarazne bolesti dr. Anthonyja Faucija) i pozivaju Trumpa da ponovo otvori ekonomiju u sljedeća dva tjedna. Tvrde da je fizičko distanciranje uspjelo i da se sada može ublažiti, a ako se to ne učini, pogubit će ekonomiju. Medicinska zajednica tvrdi da se fizičko distanciranje mora nastaviti sve dok Sjedinjene Države ne budu mogle provesti brza univerzalna ispitivanja širom zemlje te da bi preuranjeni prekid mjera mogao završiti katastrofom. Trump naizgled ignorira stvarnost, a većina Amerikanaca vjerojatno neće riskirati s nastavkom svog normalnog života – odlazak u restorane, kina i trgovačke centre – osim ako nisu sigurni da je virus doista stavljen pod kontrolu.

Glavni neposredni problem predsjednika jest taj što, unatoč njegovim tvrdnjama o suprotnom, praktična odluka o ponovnom otvaranju ekonomije nije na njemu, već na guvernerima. Stoga će se vjerojatno pojaviti različitost pristupa popuštanja mjera u cijeloj zemlji. Šest sjeveroistočnih država najavilo je da će razviti koordiniranu strategiju koja će sadržavati postupni pristup ekonomskoj reanimaciji. Na drugom kraju spektra, republikanski guverneri iz najoštrijih proameričkih država vjerojatno će naglo napustiti mjere distanciranja. Utjecaj na zdravlje njihovih građana bit će vrlo važan za ostatak zemlje.

Mnogo se nagađalo da bi kaotičan odgovor na krizu COVID-19 u SAD-u mogao ubrzati propast međunarodnog poretka koji predvode Amerikanci, pogotovo otkako je sam SAD napustio svoju uobičajenu ulogu u globalnom odgovoru na krizu. U mnogim se mjestima očekuje da će se Kina pojaviti s većom snagom i ugledom i da će autoritarni model upravljanja biti potvrđen na štetu demokracije. Vjerujem da je takva presuda preuranjena. S jedne strane, Kina će imati puno toga objasniti kada se kriza završi te će njezin ugled vjerojatno biti ozbiljno narušen.

Premda je istina da Donald Trump prijeti Kini zbog vlastitih pogrešaka – među kojima su posebno njegove pohvale Xi Jinpingova postupanja s krizom – činjenica je da je nepošten i nekooperativan pristup kineske vlade tijekom izbijanja bio važan faktor u globalnom širenju koronavirusa. Osim toga, kinesko se gospodarstvo suočava s golemim strukturnim izazovima i samo će još više biti pogođeno trenutačnim kolapsom svojih izvoznih tržišta. Zemlje za koje će se najvjerojatnije povećavati prestiž zbog uspješne demokracije su Južna Koreja, Njemačka, Novi Zeland i Tajvan, države koje su do sada uspješno obuzdale virus. Nema sumnje da će se globalna ravnoteža snaga i dalje mijenjati u smjeru Azije.

Ali zapadne demokracije mogu spasiti svoj položaj u svijetu ako se pokažu da mogu na vrijeme pobijediti koronavirus i tako spriječiti krizu i ekonomski kolaps. Sjedinjene Države posebno bi trebale biti u stanju oporaviti se zahvaljujući svojoj ekonomskoj otpornosti, inovativnom kapacitetu i stalnoj globalnoj ulozi dolara. SAD će nesumnjivo postajati sve skloniji riziku i nastojat će izbjeći sukobe u inozemstvu jer, ako se želi oporaviti od krize, prisiljen je smanjiti svoje vojne troškove. Ako se ne bude odrekao svoje vodeće uloge u ime zapadne i globalne stabilnosti, ako američki narod tako odluči u studenome odbacujući ideologiju Donalda Trumpa America First (Amerika prva). Ako ova kriza dopusti i popusti, nadam se da ću dati procjenu američkih predsjedničkih izbora u jednoj od svojih sljedećih kolumni. 

Ključne riječi

Komentara 2

SU
Sufit
07:57 20.04.2020.

što je istina? Nije covid19 gripa, da se tako lakonski može zaključiti...Gotovo je. Čak ni CJEPIVO nije izlaz, jer se svi cijepiti neće i poznato je da cjepivo neće imati isti učinak kod svih. NAJBITNIJE se zaboravlja ili previđa, svjesno, namjerno ili iz neznanja- COVID19, ostavlja TRAJNE POSLJEDICE na plućnim alveolama, ožiljke ka asvaltirani put - nakon što zaraženi uđe u stanje fibroze pluća a time i teške opstrukcije disanja. ZNAČI-PRAVO RJEŠENJE je LIJEK, koji će SPRIJEČITI U RANOJ FAZI POJAVE SIMPTOMA, DALJI RAZVOJ BOLESTI i prevenirati ulazak u STANJE FIBROZE i snažne plućne opstrukcije. Lijek.....to je rješenje u pravom smislu.

LA
Lavica7
13:39 18.04.2020.

Istina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije