Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Čatić

Bilo bi dobro da u 'novo normalno' doba djeca ne uče, a roditelji ne rade, u smradištima!

učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija
05.08.2020.
u 23:23

Svekoliki otpad, a ne samo plastični, postao je jedan od najvažnijih svjetskih problema.

U prosincu 2019. godine objavljen je u ovoj rubrici moj tekst s naslovom “Svi smo smetlari i bankari“. Težište je bilo na odvajanju svekolikog otpada, na primjeru Zagreba. U međuvremenu stigao je virus COVID-19 i stanove mnogih pretvorio u učionice i urede, a zapravo u - smradarnike! Zašto smo smetlari?

Dobili smo plastične vreće za odvajanje biootpada te plastike i metala. One su došle na kućanstvo, neovisno o broju članova. Neki trebaju vreću dnevno, nekima možda dovoljna, jedna ili dvije mjesečno. Dostavljene vreće također su za jednokratnu uporabu. Protiv čega se ljubitelji okoliša, okupljeni primjerice oko platforme “Možemo”, tako zdušno bore. Posebni su problem vreće za biootpad. Ako su biorazgradljive, trebaju posebni sustav za gospodarenje. Valja priznati. Svekoliki otpad, a ne samo plastični, postao je jedan od najvažnijih svjetskih problema.

Antropološki uzroci klimatskih promjena nisu ni plastične vrećice (nisu na popisu jednokratnih proizvoda) ni slamke. Prije bi to bili opušci. Koji su bili na listi jednokratnih plastičnih proizvoda, ali su se “veliki dečki dogovorili“. Plaćaju nešto više poreze. A plaže su pune opušaka. Žale se direktori kampova, gospodarenje tim otpadom jedan od najtežih zadataka. Navodno se osniva novi pokret, “Dosljedno zeleni“. Traže da se u Hrvatskoj ukinu sve (s)palionice. Pa i one za spaljivanje trupla ljudi i životinja!? Onda je stigla tzv. korona i ustanovljena je nova kategorija radnika. Radnici na daljinu. Samo neki primjeri. Informatičari, učitelji, profesori srednjih i visokih učilišta, novinari, itd. S perspektivom da se taj rad na daljinu usvoji kao trajni. Odnosno barem na pola radnog vremena. A gdje će se rad odvijati?

U stanovima i kućama. Neki će dobro proći. Oni koji imaju okućnicu, vrt ili dvorište. A što, ako stanujete u neboderu ili zgradi sa stotinjak stanova? Neki od stanova nemaju ni balkona, gdje bi stavili biootpad ili te silne kante. Daju nam biovreće velikog obujma. A taj biootpad se razgradi za dva, tri dana i morate uzeti još jednu vrećicu da vam ta razgradnja ne smoči mjesto odlaganja. Hrvatska ima patentirano rješenje za “jednu vreću“. No nama su draža europska rješenja. Konačno gdje rade radnici na daljinu?

Evo primjera. Obitelj ima troje školske djece. Roditelji su informatičari. Djeca imaju školu na daljinu (blago nama, na izvan serijsko dobrim tabletima) roditelji se zavlače u neke male prostorije da rade. Kada ne moraju pomagati djeci. Pritom se širi smrad od biootpada. Dakle rade u smradnicima (kao peradarnicima), smradnjcima (kao svinjcima) ili ako želite u smradištima. Bilo bi dobro da u preporučeno “novo normalno” doba djeca ne uče, a roditelji ne rade, u smradištima..

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Antihlebinac
09:55 06.08.2020.

To nije samo u Hrvatskoj nego u vecini EU zemalja!Ako na dan odvoza zutih vreca(plastika) djelatnik u vreci primijeti neki drugi otpad- ne odveze je nego ostavi,a vi je onda vracate doma, bolje razvrstate pa osobno odvozite u centar za otpad...u austr.mjestu u kojem sam zivio su komunalci povremeno nasumicno provjeravali kontejnere i kante u koje se odlaze smece u zgradama...prema tome,nemojte uvijek pisat kao da je nesto propisano samo u nas! Ali,vama je to zapravo svrha i namjera postojanja,zar ne,Vecernji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije