Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2019. u 15:14

Još 2013. proročki je otpjevao Dubioza kolektiv: “Ja neću u Evropu, nek’ ona dođe nama”, tako i bi

Bez ijednog incidenta, uz jako policijsko osiguranje. Dvije su to ključne, ali neodvojive slike s jučerašnje prve povorke ponosa održane u Sarajevu. Ove dvije slike jedna bez druge ne mogu, jer stvarnost u kojoj godinama žive pripadnici bosanskohercegovačke LGBTIQ zajednice ni izbliza ne nalikuje onoj mirnoj, gotovo idiličnoj slici koja je jučer otišla u svijet sa sarajevskih ulica.

Na društvenim mrežama proteklih se dana počeo dijeliti video još iz 2015. kada su građani Bihaća iskazali mišljenje o tome što bi učinili kad bi saznali da im je susjed – heteroseksualac. “Ubio bih ga”, “Udavio bih ga kao mačku”, “Ispucao bih ga”, “Preselio bih se”, bili su najčešći komentari građana koji, pokazalo se, i ne razlikuju heteroseksualca od homoseksualca, ali mrziti znaju. O njihovoj tmurnoj svakodnevici govore i činjenice: one vidljivije prebijaju, vrijeđaju i pljuju, one skrivene roditelji zatvaraju.

Prvi u nizu pokušaja povećanja vidljivosti ove populacije, Queer festival u Sarajevu 2008., okončan je u krvi kada je nekoliko desetaka vehabija uletjelo među uzvanike i preselilo mnoge od njih na kirurgiju. I održavanje subotnje povorke pratila su dva kontraskupa s kojih je odaslano mnogo homofobnih poruka, uz pozdrav “Allahu Akbar”.

No prvi sarajevski Gay Pride, posljednji s predznakom ‘prvi’ na Balkanu, ipak je prošao u miru, bez suzavca, nacističkih pozdrava i kamenja kojima je zasut prvi zagrebački, održan prije 17 godina. Usprkos teškim riječima na sarajevskim ulicama, na društvenim mrežama i u javnom prostoru, BiH je položila svoj prvi veliki ispit snošljivosti prema različitosti. Pred istospolnom zajednicom u našem susjedstvu dug je i trnovit put, ali nezaustavljiv. Kao što je još 2013. proročki otpjevao sarajevsko-zenički bend Dubioza kolektiv: “Ja neću u Evropu, nek’ ona dođe nama”, tako i bi. Gubeći strpljenje, Europa je jučer naprasno stigla u BiH, bojeći je spektrom duginih boja.

1/11

Komentara 5

KI
Killerčina
17:25 09.09.2019.

I ja i Vi znamo da nije tako. Tisuću pajkana, snajperisti i nemogućnost ikakvog prilaska veselom društvu.

DU
Deleted user
18:26 09.09.2019.

Pa dajte pustite poremećene nek se vesele

NE
neboiznadzagreba
22:48 09.09.2019.

He, he, he, jadna Bosna kad je ovako uvode u Europu, a u svemu drugome smještaju na Balkan! Oprosti, Renata, ali ovaj tvoj poetski članak je pisan s balkona ili s oblaka natkrivenih dugom, nikako s ulice ili iz domova Sarajlija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije