Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.10.2018. u 10:17

Hrvati su zbog malobrojnosti u BiH doslovno osuđeni na jednoumlje žele li spriječiti da im na državnoj razini drugi biraju političke predstavnike.

Bosna i Hercegovina odlučivat će 7. listopada o ljudima i parolama uz koje će potratiti sljedeće četiri godine. Svaki izborni ciklus u toj je državi isti – isti su akteri, ista retorika, isti modus operandi. Jedni čuvaju Jednu i jedinu od ugroze u vidu polovice njezinog stanovništva i dvije susjedne zemlje, drugi se odcjepljuju, a treći bore za jednakopravnost. Egzistencijalna pitanja nisu uopće tema jer rat još nije završio, samo se sad vodi drugim sredstvima.

Takve su sulude okolnosti štetne za sva tri konstitutivna naroda, ali posebno za Hrvate koji su zbog malobrojnosti doslovno osuđeni na jednoumlje žele li spriječiti da im na državnoj razini drugi biraju političke predstavnike. Znaju to oni koji žele dekonstituirati hrvatski narod pa mu u svakom izbornom ciklusu pokušavaju podvaliti ponekog mućka koji se piše Hrvatom, ali osjeća guzičarem gladnim moći i sarajevskih mrvica. A zna to i Dragan Čović koji uspješno parazitira na osjećaju nepravde i fundamentalnoj želji ljudi da sami biraju svoje političke predstavnike.

Razgovor s Draganom Čovićem

Ove godine HDZ BiH na opće izbore izlazi pod sloganom „Zajedništvo“, dok je slogan Čovićeve kampanje za člana predsjedništva „Narod i domovina“. Sjevernokorejski prizvuk ne iznenađuje jer su bosanskohercegovački Hrvati, zavezani u luđačkoj košulji s triput brojnijim Bošnjacima, osuđeni na jednoumlje. U vječnom strahu od preglasavanja i potpunog obespravljenja Hrvati će uvijek birati iste, one koji imaju najveće šanse barem održati status quo. Postojećim stanjem zadovoljit će se i Bošnjaci u nadi da će dugoročno demografski prevladati i onda nametnuti svoju volju Hrvatima i Srbima. Njima je važno da država postoji na karti svijeta i da su oni u njoj najbrojniji. Srbima pak status quo još najviše odgovara jer imaju svoj entitet s visokim stupnjem autonomije, a budući da je mnogima trn u oku, u nekakvoj ga velikoj prekompoziciji mogu samo izgubiti. Promjena je u BiH luksuz koji si nijedna strana ne može priuštiti od straha da ne izgubi i ono što već ima, ma koliko to malo bilo. Zato će i nakon ovih izbora sve ostati po starom.

Isluženog Komšića nakon izbornog poraza zamijenit će neki drugi Komšići, a Čovića nakon još jednog besplodnog mandata neki njegov trbuhozborac. Srbi će i dalje profitirati od hrvatsko-bošnjačkog natezanja jer je fokus pomaknut sa Srpske nastale na genocidu na politički nestabilniji entitet rođen u lažnom savezništvu. Bošnjaci imaju brojnost, Srbi političku autonomiju, a Hrvati ništa od toga. Jedina karta na koju oni mogu igrati je Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a. Ne čudi stoga to što bošnjački političari iz svih političkih opcija u ovoj kampanji huškaju na Hrvatsku zbog njezina navodnog uplitanja u unutarnja pitanja BiH. Ona je najveća prijetnja viziji njihove buduće hegemonije.

Povijest se možda našalila s Bošnjacima kad ih je ostavila bez toliko željene nacionalne države koju Hrvati imaju u Hrvatskoj, a Srbi u Srbiji, ali im iz Zagreba mora doći jasan signal da, što se Hrvatske tiče, nacionalnu državu nikad neće ni imati. BiH je i država Hrvata i takva treba ostati.

Hrvatskim liderima s druge strane granice treba poslati jednako važnu poruku da, iako je stabilna BiH s velikim političkim utjecajem tamošnjih Hrvata naš nacionalni interes, Zagreb neće okretati glavu od kriminala i gotovo feudalnog oblika vladavine. Koliko ovisi o ustrojstvu države, dugoročni opstanak Hrvata u BiH ovisi i o političkom, ekonomskom i duhovnom zdravlju same hrvatske zajednice koje je ozbiljno ugroženo prvenstveno zbog neodgovornosti onih koji se toliko vole dičiti titulom njezinih legitimnih predstavnika.

Ključne riječi

Komentara 70

Avatar southman
southman
10:47 02.10.2018.

Zašto se nešto zove Federacija kada to po ustorjstvu nije teritorijalno nego samo politički ? to je besmisleno i treba je ustrojiti i teritorijalno i tek onda će moći kvalitetno profunkcionirati !

ZH
Zlatousti Hrvat
10:35 02.10.2018.

Brdo neistina. Hrvati biraju iste i u Hrvatskoj godinama. Treba zauzeti (doslovno jer ga nitko neće dati) treći entitet. Stvaranje trećeg entiteta ne znači nestanak Hrvata na područjima van tog entiteta. Treći entitet jamči hrvatski narodnosni prostor u kojem će i Hrvati kao konstitutivni narod sami ostvarivati svoja prava bez raznih kompromisa.

NE
Neonacionalist
11:55 02.10.2018.

Nitko ne brani Bošnjacima da imaju svoju nacionalnu državu i ja smatram da bi je trebali imati ali moraju shvatiti da je BIH u avnojevskim granicama naprosto prevelik zalogaj za njih svega oko 2 miljuna , pa ona ima svegaa nešto malo manju površinu od Hrvatske i jednaku kao uža Srbija bez Vojvodine , ona i kad je formirana 1945. kao jedna od šest republika bivše Titove Juge nije nikad bila zamišljena da bude republika jednog naroda kao što su to bile sve ostale , čak niti muslimani nisu bili zamišljeni kao poseban narod nego su komunisti smatrali da će se oni kasnije opredjeliti da budu Hrvati ili Srbi a da jedna vjerska grupa ne može biti nacija , kasnije im je ipak 1971. priznato pravo da budu posebna nacija pod imenom Muslimani što je opet bio jedinstveni slučaj u svijetu da se jedan narod zove po vjeroispovjesti a i apsurdno utoliko što je bilo i Muslimana ateista , i sami dobro svjesni toga uzeli su 1993. arhaično srednjovjekovno ime za stanovništvo Bosne - Bošnjaci iako je autentičnije bilo Bošnjani ali svejedno , dakle ukratko BIH je mogla postojati u ovakvom obliku mi sastavu kao dio većih država još od Osmanskog Carstva kao Bosanski pašaluk pa kasnije kao dio AU Monarhije te Jugoslavije ali ona ovakva realno ne može opstati kao nezavisna i demokratska država , mislim može uglavnom pod pritiskom stranih sila ali teško će ikad postati normalna funkcionalna država .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije