Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2018. u 06:50

Kada je Crkva muška, nažalost, postaje Crkva samaca nesposobnih za ljubav, nesposobnih za plodnost”, upozorava Franjo

Govor Talijanskoj biskupskoj konferenciji i propovijed u kapeli doma Santa Marta koje je papa Franjo održao ovaj tjedan zanimljivi su za Crkvu i društvo. U govoru talijanskim biskupima Franjo se usredotočio na tri teme: transparentnost u gospodarskom upravljanju, krizu svećeničkih zvanja i reorganizaciju talijanskih biskupija. Siromaštvo je majka i bedem posvećenog života.

Tko vjeruje ne može propovijedati siromaštvo, a živjeti poput faraona, voditi luksuzni život, kazao je Franjo. Pozvao je na veće zalaganje protiv korupcije i preporučio da novčane transakcije budu transparentnije. “Skandalozno je upravljati crkvenim dobrima kao da je riječ o vlastitima”, kazao je Franjo. Osvrnuo se i na temu smanjenja broja talijanskih dijeceza i predložio spajanja crkvenih administrativnih područja. Talijanski biskupi se s tim spajanjem ne slažu, baš kao što se političari ne slažu s ukidanjem nepotrebnih općina i službenika u njima ili smanjenjem broja regija. Crkvenjaci i političari su slični. Ni jedni ni drugi se ne žele odreći broja biskupija i općina jer žele imati svoje ljude na terenu. Stranke “uhljebljuju” tako svoje članove na terenu ne misleći pri tome koliko to košta porezne obveznike i da im otežava i inače težak suživot s administracijom.

Kada bi se Hrvatska ukidanjem nepotrebnih županija i općina ugledala na Dansku koja je 2007. smanjila broj županija s 13 na pet i broj općina s 270 na 98, možda bi građani, kao u Danskoj, bili sretniji. Druga tema o kojoj je Franjo govorio u propovijedi je žena. “Crkva je ženska, ona je majka, i kada nedostaje to obilježje identiteta, Crkva postaje nevladina organizacija ili nogometni klub.
Kada je Crkva muška, nažalost, postaje Crkva samaca nesposobnih za ljubav, nesposobnih za plodnost”, upozorava Franjo. Marija se uvijek naziva “Isusovom majkom“, a ne “gospođom” ili “Josipovom udovicom”. Kada nedostaje ženske dimenzije, Crkva gubi pravi identitet i postaje dobrotvorna udruga ili bilo što drugo, kazao je Franjo. I u Hrvatskoj se, i u Crkvi i u društvu, govori o pravima žena. U njihovo ime žele se sazivati referendumi. Kome oni služe? Ženskoj ili muškoj osobi?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije