Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN JAJČINOVIĆ

Bez Masaryka bila bi samo Jugoslavija, ne i samostalna Hrvatska

masaryk
16.09.2017.
u 09:30

Tomaš Masaryk je bio izuzetna ličnost među tadašnjim europskim političarima.

Hoće li se promijeniti ime ulici Tomaša Masaryka u sklopu opće promjene imena zagrebačkih ulica i trgova uskoro ćemo vidjeti. Činjenicu da je bio mason nitko više ne spominje. Više se spominje da je bio zaslužan za stvaranje stare Jugoslavije.

Iako je zagovarao stvaranje južnoslavenskih država, Masaryk je na izvjestan način zaslužan i za stvaranje ideje o hrvatskoj državi, jer je prava naroda i narodnosti smatrao ciljem društvenog djelovanja, a državu njezinim sredstvom.

Na taj način on je utjecao i na hrvatske političare, a posebno na Ivana Meštrovića, Franu Supila i Stjepana Radića. Možda i više nego na mnoge druge čehoslovačke političare.

Tomaš Masaryk je bio izuzetna ličnost među tadašnjim europskim političarima. Njega nitko nije mogao zavesti jugoslavenskom veličinom. To ne znaju mnogi današnji hrvatski političari. Neki hrvatski političari bez razloga napadaju Masaryka zato što ne razumiju ni njega ni njegovu politiku. Pa ni dalekosežnost njegove političke misli. Među njima je vjerojatno i Zlatko Hasanbegović. Bez Masarykove politike ne bi možda bilo na neki način ni današnje samostalne Hrvatske. Bila bi samo Jugoslavija. On je važnošću koju je davao nacionalnim idejama utjecao i na hrvatske masone da se priklone hrvatskoj ideji.

Hrvati Ivan Meštrović i Jozo Kljaković su svojim značajnim utjecajem u Jugoslavenskom odboru čuvali postojanje hrvatske ideje. Nasuprot njima bio je Svetozar Pribičević koji se pak zalagao da se što više utjecaja i teritorija dodijeli Srbiji. Tomaš Masaryk, unatoč tome što je podržavao ideju stvaranja zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, bio je protiv tolikog utjecaja Srbije.

On je zapravo bio za federaciju južnoslavenskih država jer je smatrao da se samo tako mogu zaštiti prava i sloboda naroda u političkoj zajednici. Zbog toga je bio protiv represivnog načina vladanja kralja Aleksandra Karađorđevića.

Masaryk je bio i realan političar i kao takav je uvelike utjecao na Stjepana Radića. Unatoč svim svojim ograničenjima koja vidimo iz današnje perspektive, Masaryk je bio veliki političar čije djelovanje treba promatrati u kontekstu vremena u kojem je živio. 

Komentara 13

GD
Gospon Drug
09:54 16.09.2017.

Masaryk je po vašem bio za Jugoslaviju ali ne onakvu kakva je bila a da nije bilo te umjetne tvorevine mi bi danas bili u austro-ugarskoj jel tako

YE
yelahiah
10:09 16.09.2017.

najjace su mi te teorije sta bi bilo kad bi bilo!

DU
Deleted user
15:09 16.09.2017.

Neznam koliko daleko bi se trebali vraćati u prošlost da bi shvatili da je Hrvatska, zapravo, uvijek postojala. Nedavno je jedan Njemački povjesničar pokazao kartu Europe iz desetog stoljeća sa jasno ocrtanim granicama i imenom kraljevina Hrvatska(Königreich Kroatien) u čijem sastavu je bila i cijela BiH i dijelovi današnje Srbije. Poslije smo nestali jer smo se udruživali sa drugim narodima ali je ideja o hrvatskoj državi uvijek postojala. Od svih tih zajednica najgora je bila Brozova Jugoslavija. I sada smo u jednoj zajednici(EU), vidjet ćemo koliko dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije