Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2018. u 11:46

Kažimir Varda, koji je mandat osvojio na SDP-ovoj listi, utrčao je u većinu i prije konstruiranja Sabora

Bez vaših glasova ni jedan političar ne bi bio u Saboru, ali većinu njih to očito ne zanima. Da im je imalo stalo do njihovih birača, ne bi tako besramno mijenjali političke dresove i pretrčavali iz oporbe u vladajuću većinu – upravo onima protiv kojih su glasovali ljudi koji su tim prebjezima poklonili svoje glasove.

Nije neobično da se netko razočara u svoju stranku pa je napusti, problem nastaje u trenutku kada počne misliti isključivo o svojoj političkoj budućnosti, pa ode svom nekadašnjem mrskom neprijatelju. Ne samo svom nego i mrskom neprijatelju svojih birača, koji su očito potpuno nebitni kada karijera političara postane prioritet.

A takvih nam prioriteta u ovom sazivu Sabora nažalost ne manjka. Čak 12 zastupnika prevarilo je svoje birače i iz oporbe pretrčalo k vladajućima. Jedan dio da ne bi ostali bez vrijednih mandata zbog eventualnog pada Vlade, a drugi zbog nekih razloga koje ćemo otkriti tek u budućnosti.

Primjera radi, u prošlih pet saziva Sabora, dakle od 2000. godine do ovog saziva, samo je jedan zastupnik iz oporbe pretrčao k većini. Bio je to Zlatko Kramarić, kojem se 2006. ugasila Liberalna stranka koja je na izbore išla u koaliciji sa SDP-om. Ostaci njegove stranke tada su se spojili s HSLS-om, koji je bio partner premijera Ive Sanadera pa je i Kramarić ušao u većinu.

Da bi ovaj saziv mogao biti specifičan, odmah je pokazao i slučaj Kažimira Varde. Vlada se još nije sastavila, a ni Sabor konstituirao, a Varda, koji je mandat “osvojio” kao HSU-ovac sa SDP-om, već je pretrčao k Milanu Bandiću, pa je sad potpredsjednik njegove stranke. Neko kratko vrijeme ovaj je transfer izgledao kao usamljen slučaj dok na opće iznenađenje svih HDZ-ovu većinu nije počeo podržavati Tomislav Saucha, nekoć desna ruka Zorana Milanovića, koji je opterećen optužnicom zbog afere Dnevnica izišao iz SDP-a. Nakon toga krenula je lavina, prvo s HNS-ovcima koji su svoje birače iznevjerili, kako su nas uvjeravali, zbog stabilnosti države. A onda i jedan po jedan SDP-ovac koji će, još nas pokušavaju uvjeriti, glasovati neovisno i po svojoj savjesti, samo u interesu građana. Slučajno se te njihove neovisne odluke u interesu građana poklapaju s interesima većine da donese zakone koje želi. Obraz im je u njihovim očima, valjda, čišći jer nisu pretrčali u HDZ, nego k Bandiću, koji je jedini sa svoje liste osvojio mandat, a sada broji čak 12 zastupnika. A ako je vjerovati najavama iz njegova kluba, imat će ih i više. Birači to očito nisu željeli, jer bi mu u startu dali sve te mandate, no kako smo već zaključili, koga briga što birači misle.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković jučer tako kaže kako ovakvi prebjezi nisu neki posebni hrvatski fenomen. Naglašava ipak da HDZ nije sudjelovao u tim prelascima, referirajući se tako samo na prebjege u Bandićev klub, zaboravljajući da je HDZ doveo HNS u Vladu. Isti onaj HNS koji je sa SDP-om potpisao koalicijski sporazum u kojem piše da ni u kojem slučaju nakon izbora neće koalirati s HDZ-om.

Političari vole reći da će o njihovu radu sve pokazati birači na izborima. U godini pred nama europski su i predsjednički izbori, pa birači imaju šansu kazati politici što misle o trgovanju njihovim glasovima.  

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
14:03 18.12.2018.

Kao nekom su od vas interesi birača bitni.Neznam tko to još može povjerovati.

NE
nemanatrag
14:00 18.12.2018.

Srećo moja ne ide se u politiku zbog intresa birača već zbog vlastitog interesa... Diderotova definicija političara stara 200 godina to nedvosmisleno potvrđuje...otkrivaš toplu vodu.

Avatar Moodleen
Moodleen
16:47 18.12.2018.

Drugarice novinarko, a kaj nije još sto put veća sramota da u Sabor može ući nekakav lik iz povlaštene manjine sa par stotina glasova? To vam ne smeta? Jel to ravnopravnost u kojoj su neki malo jednakiji, po starom jugokomunističkom sistemu kad u Hrvatskoj nisi smio reći da si Hrvat? o tome vam se ne piše?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije