Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2018. u 08:12

Pitanje je samo hoće li se zadržati na zahtjevu za besplate knjige svima ili će s ucjenama ići dalje

Zagrebački gradonačelnik jučer je napokon pokazao da nije uzalud sve vrijeme oko sebe okupljao saborske zastupnike. Bandićev klub s respektabilnih 11 ruku radi pritisak na Vladu, prijeti da neće podržati proračun za 2019. godinu ako se njime ne osigura novac za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj.

Bandićevu ideju, doduše, ne moraju podržati svi zastupnici iz tog kluba. Većina ih ionako tvrdi da su nezavisni i da su u klub ušli samo kako bi imali veću vidljivost u saborskim raspravama. No, čak i da je tomu tako, kako sada odbiti ideju da se svoj djeci, ne samo onoj u bogatijim sredinama, osiguraju besplatni udžbenici? Koliko je Bandić uvjeren u uspjeh svoje ideje pokazuje već i njegov prijedlog gradskog proračuna, koji je narastao za gotovo 800 milijuna kuna.

Gradonačelnik je predvidio veća davanja za energetiku i okoliš, komunalne poslove, promet i branitelje, no novac namijenjen Uredu za obrazovanje je smanjio. Očito je računao da će se dio tih troškova prebaciti na državu, a sada je prilično jasno i da će mu ministar financija Zdravko Marić morati udovoljiti. Inače pada proračun, a s njime u pitanje dolazi i Vlada. Sve je to u skladu s kampanjom koju je Bandić pokrenuo još ljetos, kada je s niza pressica zatražio od Vlade da prestane reformirati porezni sustav na račun Zagreba i da hitno uvede porez na nekretnine.

Njegovi koalicijski partneri na to su samo odmahnuli rukom, uvjereni da Bandić lovi pozornost u sezoni kiselih krastavaca. No, s prvim jesenskim danima Bandić je počeo rušiti rekorde u okupljanju stranačkih prebjega, disciplini koja se u novije vrijeme razmahala u Saboru i jasno je da njegova riječ sada ima puno veću težinu. Pitanje je samo hoće li se zadržati na zahtjevu za besplatne udžbenike ili će svoju poziciju iskoristiti za ucjenjivanje Vlade i na drugim za njega važnim projektima. Ne treba zaboraviti ni da je Bandić prije samo nekoliko mjeseci izjavio da ne odustaje od predsjedničke ambicije, a kako je krenuo, ne treba čuditi čak ni da u tome zatraži i podršku HDZ-a makar i neformalnu, ispod žita.

Pogledajte i video: Maras napadao taktiku Bandića i HDZ-a u zagrebačkoj Skupštini

Ključne riječi

Komentara 5

ZA
Zagorec101
14:27 21.11.2018.

Bravo majstore, tko nema djece nezna koliko udžbenici koštaju.

AE
Aedes2017
10:04 21.11.2018.

Čirijaška posla ! Nikada mu ne vjeruj .

Avatar utunelu
utunelu
11:02 21.11.2018.

ma sta ti novinarka pocetnica znas o politici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije