Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2020. u 09:53

Prenamjena zelenih zona u stambeno-poslovnu namjenu čini 70% amandmana na GUP

Čija su veća? Njihova, mislio je HDZ pa na zagrebački GUP, nakon pomnih vijećanja, razmišljanja, konzultacija i međusobnih (ne)slaganja, uložio 15 prigovora.

Odgoda donošenja urbanističkog plana, računali su, dobro će im doći da riješe svoje unutarstranačke izbore pa onda bez brige gradonačelniku Milanu Bandiću kažu “da” i mirno zaplove dalje na lađi koalicijske solidarnosti. Ljudima će reći: dobro je to sad jer stranka je naša Bandiću amandmanima naredila da gradi dom umirovljenika na Črnomercu i park u Središću, a narodu to treba i narod to želi. Mislili su, pa neće se puk sjetiti da svake godine tako dajemo i dodatne prijedloge na gradski proračun, koje se rebalansom poslije obično izbacuje.

Video: Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

Sve su smislili, mislili su u HDZ-u. I onda je došlo jutro, pojavio se Milan Bandić, donio 71 amandman na Gornji grad i cijelu Skupštinu doveo u stanje šoka. Čemu sad primjedbe, ako je sam prijedlog GUP-a njegov, mučilo je zastupnike. Nije morilo to samo one Bandiću najbliže koji su samo mirno komentirali “pa niste valjda mislili da neće Milan pokazati tko je gazda”. I što jest – jest, odigrao je Bandić pravi dupli pas Andreju Plenkoviću, pogotovo s ubacivanjem amandmana identičnih HDZ-ovim u svoje, osiguravajući si, tako, definitivno prihvaćanje istih od nećkajućih koalicijskih partnera.

Teško je Bandića nadmudriti, trebali su već odavno naučiti svi koji s njim ulaze u kombinacije, čije se posljedice na kraju uglavnom prelome na leđima Zagrepčana. S ukupno 86 amandmana, koliko ih je stiglo na GUP, komotno bi se mogao ispočetka napisati čitav dokument, a u startu najsporniji njegov dio, “zagrebački Manhattan” na području Hipodroma i Velesajma, na kraju će ispasti najbezbolniji mu segment.

Jer prenamjena zemljišta, uglavnom iz zelenih površina u mješovitu, odnosno stambeno-poslovnu namjenu, čini čak 70 posto amandmana. Zidat će se uz donju postaju žičare, na Trnju i Trešnjevci, u Sloboštini, na Medveščaku, gradit će se uvis, a između tih novih će se zgrada smanjiti propisana udaljenost. Ima dosta zelenila, argument je za to u obrazloženjima amandmana, a kad se oni “amenuju” Zagrebu će samo ostati da prati tko na kojoj parceli gradi. Zahvaljujući gradonačelniku i HDZ-u.

Ključne riječi

Komentara 3

JB
JOKI_BROKI
13:36 08.02.2020.

ili bandic ili nam mrak dolazi, zagrebcani odlucite

KA
kamamalosutra
16:50 08.02.2020.

Zna čovjek prepisati !

SZ
slaven.zadravec
11:52 08.02.2020.

Osnovna karakteristika Bandićeve vlasti u Zagrebu je nepostojanje osmišljenog urbanizma. Gradi se ne prema potrebama građana, nego prema interesima pojedinih građevinara, poduzetnika, kumova .... O razvoju i izgledu grada odlučuju kupci pojedinih parcela, a ne stručnjaci. Promjenom GUP-a želi se samo olakšati takva neurbana praksa. Ne smijemo dozvoliti da bandićevci do kraja zatru urbanizam i urbanost u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije