Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Baldasar: Želim da 10. travnja bude datum kao i svaki drugi, ne želim se vezivati za NDH

Ivo Baldasar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
18.01.2016.
u 18:49

Sa splitskim gradonačelnikom o SDP-u, porazu na izborima, Milanoviću, Komadini...

Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije SDP-a, na meti je svojih stranačkih kolega otkako je tražio odgovornost vodstva stranke zbog izgubljenih izbora.

Razgovarali smo o stanju u SDP-u, unutarstranačkim izborima, njegovu cvijeću na spomeniku HOS-u, odnosu sa Zoranom Milanovićem, razočaranju njegovom vladom...

Jeste li bili iznenađeni grubim i oštrim reakcijama svojih kolega kad ste prozvali čelništvo stranke i Zorana Milanovića?

Jesam. Bio sam neugodno iznenađen oštrinom i nekorektnošću reakcija. Čuli ste, Vojko Obersnel i Milanka Opačić natjecali su se tko će biti gori. Ni Ranko Ostojić me nije poštedio.

Jeste li poslije razgovarali s nekim od svojih najoštrijih kritičara?

Ne, nisam se čuo ni s kim od njih. Nazvao me jedino Branko Grčić. Sigurno je da bismo u stranci trebali više razgovarati.

Što vam je Grčić rekao?

Kratko smo razgovarali. Razmijenili smo mišljenja i složili smo se da se ne slažemo u nekim stvarima. Ne bih prenosio pojedinosti.

Ima li dovoljno demokracije u SDP-u?

Ne. Smatram da nam treba daleko veći nivo demokracije. Bolji smo u odnosu na druge, ali to nije dovoljno.

Meni je žao što me je dio kolega napao na neprimjeren način i očekujem da mi sispričaju, kaže Baldasar

Pred SDP-om su izbori. Mislite li da Zlatko Komadina ima šanse protiv Zorana Milanovića?

Mislim da ima jako dobre šanse. Govorim to u svoje ime, čak ne ni kao predsjednik Gradske organizacije, već kao dugogodišnji član SDP-a i kao socijaldemokrat po opredjeljenju. Svi mi znamo Zlatkove mane, ali znamo i da je on čovjek koji je nekoliko puta pobijedio na direktnim izborima. On je čovjek s kojim se može razgovarati i kada ne dijelite mišljenje. Evo, on i ja različito smo razmišljali o mojoj inicijativi o velikim gradovima i najnormalnije razgovaramo. Zadnja stvar koja bi vam pala na pamet kada o njemu razmišljate jest autokracija ili centralizacija. Takve ekstreme ne možete vezati za njega.

Koje su to njegove mane koje spominjete?

A tko nema mana?! On ima malo više kila, kao i ja. Hahaha.

Izjasnili ste se da ćete ga podržati?

Hoću.

Mislite li da će biti još kandidata?

Mislim da hoće.

Je li to dobro ili loše, hoće li se “antimilanovićevski” glasovi raspršiti?

Neće. Postoje dva kruga. U drugi krug ulaze kandidati s najvećim brojem glasova i opet će na kraju ostati samo dva. Neće ih biti previše, ali siguran sam da će se još netko pojaviti. I to je dobro.

Hoćete li se vi kandidirati?

Neću. Kandidirat ću se za Glavni odbor, čiji sam i sada član, i za Predsjedništvo. Možda i za potpredsjednika, ali to ću još vidjeti.

Zašto stalno ističete kako govorite u osobno ime, a ne u ime splitskog SDP-a? Razlikuje li se mišljenje koje prevladava u ogranku od vašeg?

Ne kažem to zbog toga, već zato što još nismo sazvali Gradski odbor niti smo donijeli zaključke. Zato se ograđujem. I zato što ću prvo svoja razmišljanja iznijeti na tijelima stranke, ponajprije na Glavnom odboru. Prije toga ću sazvati Gradski odbor u Splitu i Predsjedništvo, a potom još jednom nakon Glavnog odbora da im prenesem informacije. Tijela stranke su mjesta na kojima treba razgovarati. Mi Splićani, Dalmatinci, raspravljamo, često žustro, ne slažemo se, pa se slažemo, ali svako ima pravo na svoje mišljenje i može reći što god želi. U medije iznosim samo svoj stav za koji mislim da ga kao član stranke imam pravo reći.

Na Glavnom odboru planirate biti oštriji?

Ne. Ja nisam bio oštar ni do sada niti sam bilo koga uvrijedio. Rekao sam da ovo rukovodstvo na čelu sa Zoranom Milanovićem treba postupiti u duhu demokracije i demokratskih standarda koje smo mi i uveli. Ja sam iskreno mislio da će on dati ostavku i pripremiti stranku za izbore te se kandidirati ili ne kandidirati, odnosno da će prepustiti članovima da odluče je li u pravu ili nije. To je jedan nivo demokracije, da još jednom podignemo ljestvicu, onda kada nam je najteže. Što sam pogriješio i koga sam uvrijedio tim mišljenjem? Zato me iznenadila oštrina reakcija, neutemeljenih i neprimjerenih.

Koje su vaše ključne zamjerke Milanoviću?

Kada pobijedite, imate se pravo hvaliti, a kolegice i kolege trebaju vam dati priznanje jer ste bili lider i svoj ste tim doveli do pobjede. Kada izgubite, morate snositi posljedice. Lider ima najveće zasluge za pobjedu i najveću odgovornost za poraz i u tom bi se smislu trebalo ponašati.

Mislite li da je mogao dobiti izbore drukčijim pristupom?

I o tome ću na tijelima stranke. Mogu samo ponoviti da osobno ne mogu prihvatiti njegovu izjavu kada je HDZ i Domoljubnu koaliciju, kao i njihov dogovor s Mostom, nazvao neoustaškim i kriminalnim. Ta retorika mi se ne sviđa. Tako karakterizirati cijelu jednu političku opciju i generalizirati nije dobro. Ne bih volio ni da oni za nas kažu: “Vi ste razbojnici.” Kamo to vodi? Tko će koga više pljunuti? Pa moji susjedi i prijatelji koji su članovi HDZ-a sigurno nisu ustaše ni kriminalci. Mi živimo zajedno. Možemo se nadmetati, ne slagati, ali ne možemo se vrijeđati.

Je li vaš istup produkt razočaranja jer niste bili na listi za Sabor?

To je djelomično točno. Ne radi se osobnoj frustraciji, već o drugoj vrsti frustracije. Ja sam gradonačelnik Splita i svi znaju da sam rekao da mi ne pada na pamet ići u Sabor dok sam gradonačelnik jer to je najveća čast koju ja kao Splićanin mogu imati. Jednostavno mislim da onaj tko je svojim stavovima, idejama i pristupom donio pobjedu SDP-a na lokalnim izborima, koja je u tom trenutku značila ključnu prevagu za SDP na lokalnim izborima i koji s istim stavovima i pristupom danas vodi velik i kompliciran grad kakav je Split, treba biti na listi svoje stranke jer je napravio i radi dobar posao. Siguran sam da sam na taj način mogao znatno pomoći u kampanji za parlamentarne izbore.

Jeste li očekivali da ćete biti na listi?

Jesam.

Jeste li o tome razgovarali s predsjednikom stranke?

Jesam. Rekli smo svoje i on je odlučio. Ja sam prihvatio i nisam pravio problem, iako nisam bio zadovoljan.

Vaši kritičari ne mogu vam oprostiti cvijeće na spomeniku HOS-a 10. travnja. Hoćete li ga i ove godine poslati?

Prvo ću vam objasniti, da biste razumjeli zbog čega razmišljam da 10. travnja osobno odem tamo i položim cvijeće. To sigurno nikakve veze nema s NDH ili ustaškom tvorevinom za koju sam jasno i glasno rekao da je bila zločinačka organizacija povezana s nacizmom koje je po meni najveće zlo koje se ljudima dogodilo.

Razmišljam da 10.travnja osobno odem do spomenika HOS-u i položim cvijeće. Želim da 10. travnja bude datum kao i svaki drugi, ne želim s evezivati za NDH, eto npr. tog je datuma ubijen sveti Duje

Ivo Baldasar

Ali, ja želim da 10. travnja bude datum kao i svaki drugi, ne želim se vezivati za NDH, eto npr. tog dana je ubijen sveti Duje. Za mene je 10. travnja datum koji je 9. bojna HOS-a izabrala za svoj dan. Ja se poklanjam isključivo poginulim braniteljima, žrtvama rata. To sam dužan kao čovjek i kao gradonačelnik. Svatko tko to želi prikazati drukčije čini to isključivo iz razloga političke diskreditacije. Ako svojim ponašanjem učinim i korak u prevladavanju podjela, a mislim da u Splitu imamo dobre rezultate, onda sam itekako spreman izdržati sve napade.

Za vaše obrazloženje neki komentatori smatraju da ste se istrčali i sada pokušavate naći častan izlaz?

Istrčao sam se tako što sam dva mjeseca s HOS-ovcima dogovarao spomenik, na koji način će to biti obilježeno, tko će doći, kakva obilježja će imati? Pa naravno da sam siguran u to što radim. Ponovno ću otići do spomenika HOS-u i opet ću se pokloniti poginulim braniteljima, kao što smo više puta, svi zajedno, otišli i poklonili se poginulim mladićima iz 1. splitskog partizanskog odreda.

Jesu li pripadnici HOS-a bili s vama?

Jesu. Prihvatili su moju pruženu ruku i otvorili smo dijalog. Ne kažem da jedan dio njihovih ljudi o NDH ne razmišlja drukčije od mene, ali razgovaramo. Ekstrema ima na svim ‘stranama’. Ne možemo se mržnji oduprijeti mržnjom i isključivošću. Ali vjerujte, velikoj većini je dosta ustaša i partizana. Oni smatraju da su antifašisti, oni su se 1991. borili protiv fašizma i ekstremizma za obranu svoje domovine. A sad ih, kao i sve ostale, zanima budućnost, posao, kako mogu pridonijeti gradu, zajednici. O tome uglavnom razgovaram s njima kao, uostalom, i sa svima ostalima.

Milanović je 10. travnja prošle godine bio u Splitu. Je li vas pitao zašto ste poslali cvijeće?

Je. Pitao me. Nije bio baš najzadovoljniji. To mi je jasno i glasno rekao. Ja sam mu objasnio, a on je rekao “ali”. Mislim da je razumio moje motive, ali nije bio zadovoljan. Kasnije o tome više nismo razgovarali. Ja sam doživio tako da je shvatio da se nisam približio nikakvim ustašama i da nemamo više o čemu na tu temu razgovarati.

Je li vas kaznio time što vas nije stavio na listu za Sabor?

Ne. To nema veze s tim. Mi smo se tako dogovorili i neka razlog ostane između mene i njega. Ja jesam za Zlatka Komadinu, ali neću lagati o Zoranu Milanoviću. U ovom slučaju, vjerujem, nije me kaznio zbog HOS-a. Razumio je moje objašnjenje. Što se tiče njegovih reakcija danas, treba ih staviti u kontekst ljutnje, nervoze, neuspjeha u sastavljanju Vlade, pretpostavljam da je i on nakon svega mogao biti frustriran.

Kao gradonačelnik Splita, jeste li očekivali veću potporu SDP-ove Vlade?

Jesam. I to želim ostaviti za stranačka tijela, jedino mogu reći da sam očekivao puno više. Ali, dodat ću da se taj stav ne odnosi na sve. Želim reći da je ministar Siniša Hajdaš Dončić napravio jako puno za Split i Dalmaciju. Pohvale zaslužuju i Anka Mrak-Taritaš te Ante Kotromanović s kojima smo imali izvrsnu suradnju.

Jeste li više očekivali od Branka Grčića? Osobno se angažirao oko Spaladium arene, ali završila je u stečaju, a Grad s omčom naplate milijunskog kredita bankama?

Jesam. Što se tiče Spaladium arene, tu sam poprilično frustriran, i baš zato o tome ću na tijelima stranke.

Ako Milanović opet bude izabran za predsjednika SDP-a, hoće li u stranci i dalje biti mjesta za vas?

To me novinari često pitaju. Zaista je zabrinjavajuće ako vi, koji izvana gledate situaciju, postavljate pitanje što će mi se dogoditi ako pobijedi Milanović. Vi niste ljudi koji ne znaju situaciju, niste ni zlonamjerni, a tim pitanjem sami mi govorite što se misli o SDP-u. Zazvučalo mi je strašno.

Vjerojatno je strašan i odgovor?

Suzdržat ću se od odgovora. Reći ću vam samo da ću ja sigurno ostati u SDP-u. Nikad nisam mislio otići iz stranke, iako ima onih koji su mi pokazali vrata i šalju me u HČSP. To je stvarno neprimjereno. A u HČSP ću otići na kavu i razgovor.

Bude li Milanović i dalje predsjednik, mislite li da će vas opet kandidirati za gradonačelnika Splita?

Nije me on ni prvi put kandidirao. Kandidirale su me kolegice i kolege iz splitskog SDP-a. Ne želim da mi itko iz Zagreba bilo što amenuje. Dovoljno smo pametni da možemo odlučiti o sebi. Gradska organizacija Splita brani socijaldemokraciju na sve moguće načine. Kao svi Splićani, svađat ćemo se, ali ne damo na sebe, tražimo da nas poštuju.

Nije li idealistički očekivati da vas predsjednik podrži ako ste s njim u sukobu?

Nisam ja u sukobu ni s kim.

Je li on s vama?

To trebate njega pitati. Meni je žao što me je dio kolega napao na neprimjeren način i očekujem da mi se ispričaju. Nisam ih ničim uvrijedio, a ja sam se uvijek u životu ispričavao ljudima kada bih pogriješio.

>>Ivo Baldasar podupire Komadinu za čelnika SDP-a

Komentara 7

Avatar juricamesko
juricamesko
19:02 18.01.2016.

Baldasaru lijepo je to što si položio vijence poginulim HOS-ovcima a sada bi nam mogao objasniti i koga je to pod okriljem noći vaš ministar i stranački drug Ostoja Ranković poslao da dlijetom i čekićem oskvrne taj spomenik palim herojima Domovinskog rata.herojima Domovinskog rata a ne ustašama.

BA
bakulušić
19:34 18.01.2016.

Zašto SDP i bratske stranke nisu ukinuli 10. travanj a mogli su? I očevi su im ukidali slovo "U" za vrijeme Yniverzijade pa se ništa posebno nije dogodilo.

BK
B Kosa
20:51 18.01.2016.

600 osovaca je poginulo za hrvatsku i ako su bili brojcano mali, zadnji su ulazili u opkljeni Vukovar, Ivo moze misliti sta tko hoce, samo da nije bilo 10 travnja nebi bilo ni slobodne hrvatske 1991

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije