Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2017. u 10:55

Da je ovdje riječ o nekoj drugoj državi, ili barem Putinovoj Rusiji, britanske bi sudove bilo znatno lakše uvjeriti da je Todorić politički, a ne izbjeglica s drukčijim, kažnjivim “opusom” primjerice

Čim je stigla potvrda iz Londona da se predao, te da je uhićen Ivica Todorić, osjetno je splasnuo medijski, pa i politički interes za svjedočenja pred saborskim povjerenstvom za Agrokor.

Vijest o uhićenju bila je jača, pa će se i službeni Zagreb sada ponadati da će se slučaj Agrokor postupno početi seliti iz sfere jake politizacije u sferu pravosudnog procesa. Naravno, taj proces Todoriću nikada neće biti “samo” obični proces, nego će se uvijek odvijati i uz političke nuspojave, no valja se nadati da će ubuduće biti sveden u podnošljive političke okvire. Pokretanje pravosudnih procesa, očekuju u službenom Zagrebu, na kraju će Todorića ipak smjestiti pred sud u Zagrebu. Dok znalci očekuju da se Todoriću, naprotiv, neće nimalo žuriti da završi pred hrvatskim sucima, pa će, očekuju učiniti sve da što dulje odgodi postupak izručenja. Bude li i realizirana takva taktika, a koju, valja ponoviti, sada svi očekuju, Todorić i njegovi odvjetnici nastojat će ukazivati da njega Velika Britanija ne smije izručiti Hrvatskoj, jer mu ondje montiraju politički proces.

Nastojat će uvjeriti britansko sudstvo da će osnivača Agrokora i izvršne i sudbene vlasti politički proganjati. Da je ovdje riječ o nekoj drugoj državi, ili barem Putinovoj Rusiji, britanske bi sudove bilo znatno lakše uvjeriti da je Todorić politički, a ne izbjeglica s drukčijim, kažnjivim “opusom” primjerice. Ovako, bit će prilično teško dokazati političku hajku nad osobom za koju se, u njegovu dosadašnjem životu može reći štošta, ali najmanje to da ga je politika u Hrvatskoj – proganjala. Naprotiv, ima puno, recimo, indicija da je hrvatska politika utemeljitelja koncerna Todorića tetošila na razne načine. Ima indicija da mu je hrvatska politika, naprotiv otvarala, a ne zatvarala sva vrata. Ima indicija da je dugi niz godina bio povlašten čak i kad je ljetovao.

Na “svom” otoku i to bez plaćanja rente državi, da spomenemo i one prizemne “populističke” indicije. Koje, kako god da ih se okrene, ipak dokazuju da je Todorića hrvatska politika prije “uzgajala”, no proganjala.

Komentara 4

Avatar Django
Django
14:37 08.11.2017.

Što ako je Agrokor ustvari projekt naših "prijatelja" u Engleskoj i Rusiji, projekt koji je uspio objediniti manje-više sve što u Hrvatskoj a dobrim dijelom i u ostatku bivše države vrijedi, sa ciljem da se kroz generiranu prezaduženost u povoljnom trenutku aktivira promjena vlasništva, prvo iz hrvatskih u ruske, a potom preproda ili pokloni, a pogodite sami kome? Što ako je sve pažljivo planirana ekonomska reintegracija "regiona"? Što ako je Todorić, milom ili prinudom, samo izvršitelj cijelog procesa? Dobrovoljnih pomagača u hrvatskoj politici sigurno nikad ne bi nedostajalo. Što ako on već sada ima putovnicu Ujedinjenog kraljevstva? E, ako je to tako onda mu svi koji se sada nadaju nekakvom procesu i dugogodišnjoj zatvorskoj kazni u Hrvatskoj, mogu kolektivno staviti soli na rep. Ne smijulji se Todorić ovako veselo bez debelog pokrića.

AN
antonelić
11:52 08.11.2017.

ovo mrsomuđenje davora ivankovića bi trebalo poslati scotland yardu ... sigurno bi pomoglo u extradikciji todorića hrvatskoj domovini !!!...

DU
Deleted user
11:55 08.11.2017.

Vidjeli smo jučer široki, samozadovoljni imo cki cerek tipa "sve sam ih zafrko" (stavite pravi glagol), ali na njegovom mjestu bih bio duboko zabrinut jer je slučaj Agrokor bio predmetom na koji se osvrnuo i Putin, u pratnji šefa jedne od najvećih drž. banaka koju je Todorić zafrknuo u magnitudi > 1 mlrd eura. A ruski kadrovi su notorno znani baš u Londonu, o š kišobran, o š popit čajek tamo... Tako da razdragan osmijeh puno toga govori o liku samom, ni on nije svjestan da je jedno natezati se s hrv. pravosuđem, zloglasnom po korupciji, a sasvim drugo je ruski aspekt balade o Agrokoru. Ako oni krenu izvansudski, nagodbe sigurno neće biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije