Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.09.2019. u 08:32

Kada bi odgovornost rektora bila financijska, koliko bi ih željelo to mjesto?

Autonomija koju uživaju sveučilišta prije svega je jamstvo istraživačke slobode, slobode misli i inovacijske djelatnosti, a nikako paravan, kako se kod nas tumači, za stvaranje “države u državi”. Jer kako drukčije tumačiti činjenicu da brojna sveučilišta ne pokazuju ključnu odgovornost u državi koja gubi mlade, osnovnoškolce i srednjoškolce, među kojima su i budući akademski polaznici, ne pokazuje interes ni za potrebe tržišta rada, čak ni za preporuke brojnih drugih institucija o nužnim povećanjima određenih zanimanja. Ne pokazuju sveučilišta, točnije pojedini rektori kao najodgovornije osobe, u svojoj autonomiji ni interes da sastavnice brže i efikasnije uvrste u programe dualnog obrazovnog sustava.

Ali pokazuju interes za državni novac – onaj kojim funkcioniranju u provođenju svojih isključivih odluka, a koji dobiju za svakog studenta – dajući si pravo, kao što su to česti slučajevi na Sveučilištu u Zagrebu, da se autonomijom toliko zaigraju da tuže studente i medije, ne odgovaraju na pisma pučkih pravobranitelja, progone nastavnike, odbijaju potpisati programske ugovore. Jer mogu – imaju autonomiju. I nije ona sporna, štoviše nužna je u svojem izvornom obliku, ali ako već rektori koji se zaogrću plaštem autonomije koriste beneficije, onda moraju imati i odgovornost – financijsku.

Jer ako sveučilišta sama određuju koliko će upisnih kvota biti na kojem smjeru, što baš nikako nije u skladu s potrebama tržišta rada (baš kao što je to slučaj s ovom godinom kada je ostalo gotovo 12.000 slobodnih mjesta), onda bi za svako nepopunjeno mjesto rektori državi mogli nadoknaditi trošak. Trošak bi bio veći u godini u kojoj studentima nisu podigli kvote na sastavnicama za koje gospodarstvo pokazuje interes, kao i u godini u kojoj studentima nisu ponudili nove opcije koje su u skladu s gospodarskim i tehnološkim razvojem. Jer autonomija je odgovornost, a nju su iskazala tek dva rektora koja su odlučila djelovati transparentno i potpisati programsko financiranje – ono kojim država plaća po uspješnosti. 

VIDEO Članovi inicijative "Škola za sve" predali zahtjeve Vladi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije