Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2018. u 13:04

Austrijski ministar hvali se mjerama, ali mogu li one proći i test zaštite ljudskih prava

Zakonski prijedlog za izbjeglice austrijske vlade pučana Sebastiana Kurza nazvan je restriktivnijim, ali bi mu prikladnije ime bilo kontroverzan. Vladine izmjene zakona o azilantima trebaju proći parlamentarne komisije i zatim usvajanje u parlamentu, gdje će zasigurno biti i onih koji će mu se protiviti. Ima više razloga zbog kojih ta mjera nailazi na kritiku, a prvi je novčani koji će Austrijanci teško progutati. Naime, za provedbu zakonskih mjera bit će potrebno uložiti znatan novac, a onda je i pitanje hoće li u međuvremenu biti izmijenjen i Dublinski ugovor prema kojem izbjeglicu treba vratiti u državu EU u koju je prvu stupio.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, idejni začetnik zakonskih promjena, hvali se mjerama, ali mogu li one proći i test zaštite ljudskih prava. Predviđa se tražiteljima političkog azila oduzimanje mobitela kako bi se utvrdilo u koju su prvu europsku državu ušli. Istodobno ne predviđa se nikakva zaštita njihove privatnosti. Zatim, može li se na osnovi geopodataka u mobitelu stvarno provjeriti ruta izbjeglice?

Traži se i da liječnici prijave liječenja nekog izbjeglice koji je zatražio azil. Zbor liječnika ističe da postoji obveza čuvanja tajne o trajanju boravka u bolnici i terapiji pacijenata. Nadalje, podnositelji zahtjeva za azil morat će dati 840 eura po osobi kako bi se platio dio troškova njihova boravka u Austriji.

U Austriji su od 2010. stalno mijenjani zakoni. “Amandmani na zakone idu frenetičnim ritmom, a to ne može funkcionirati”, izjavio je Gerhart Holzinger, donedavni predsjednik ustavnog suda. No, ako zakon i bude usvojen, pitanje je u koju će državu Austrija vraćati izbjeglice. Za vrijeme izbjegličke balkanske rute Grčka je bila kritizirana zbog načina prihvata migranata pa su neke države suspendirale njihovo vraćanje u tu državu. Među njima nije Austrija, ali ima i onih koji drže da bi Beč mogao vraćati izbjeglice u Hrvatsku, a ne u Grčku.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Sebastian Kurz
1/12

Komentara 1

LU
lunar777
16:35 20.04.2018.

Austrijski zakon je logičan potez uslijed masovne ilegalne imigracije. Pitanje je kako će se hrvatska soroščad postaviti prema istom problemu jer se to tiče i nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije