Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.05.2018. u 22:14

Možda su austrijske vlasti i pretjerale, ali raniji “ustaški derneci” daju im i to za pravo

U Bleiburgu je, prema medijskim izvješćima, zabilježen tek ustaški grafit na cesti, muškarac s majicom “za dom spremni” kojem nije dopušten prolaz, incident u kojem je jedan od mladih sudionika komemoracije pozivao na obračun novinara pa mu iščupao i mobitel iz ruke, ali i u tom slučaju zaštitari koje je angažirao organizator profesionalno su postupili.

Mjerilo se i tko je i kako od brojnih predstavnika hrvatske vlasti pozdravljen, ministar Tomo Medved i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić burnim pljeskom, a još burnije, ali zviždanjem predsjednik Sabora Gordan Jandroković, što je on stoički podnio i dok je držao uravnotežen govor.

Vijest dana bio je bitno manji broj sudionika komemoracije, što je očito i posljedica iznimnih priprema austrijskih vlasti za 73. obljetnicu komemoracije bleiburške tragedije. Nakon što su lani svoje protunacističke zakone prilagodili i za one koji slave i promiču i druge fašističke režime iz Drugog svjetskog rata, dakle i režim NDH i ustaški pokret, odlučno su ih proveli u djelo.

bleiburg
1/14

Jake snage, izvješća govore o tristotinjak policajaca koji su iz zemlje i zraka nadgledali i snimali skup, provodile su rigorozne mjere već i na granici.

I, očigledno su uspjeli ove godine komemoraciju u Bleiburgu staviti u civilizacijske okvire onoga što ona treba i biti. Sudeći prema izvješćima, bilo je u tomu i pretjerivanja te organizacijskih nespretnosti, osobito na granici, što je nepotrebno otežavalo, pa možda i onemogućavalo dolazak pojedinim obiteljima žrtava i svima koji su željeli odati počast i pomoliti se za desetke tisuća ubijenih bez suđenja.

Ali ne treba smetnuti što je ranijih godina bio Bleiburg, da je ikonografijom i manifestno poprimao obrise “ustaškog derneka”.

To je ove godine bio i razlog za prvi prosvjed koji, doduše, nije okupio više od stotinjak osoba. S tim da ni to nije bio prosvjed protiv onih koji su došli prisjetiti se i pomoliti za žrtve u komunističkoj Jugoslaviji desetljećima prešućivanog masovnog zločina.

Komentara 51

AN
angeomihael
00:33 13.05.2018.

Blajburg je Hrvatski Holokaust.Patnja i bol do neba zbog želje da imamo svoju državu.Ipak smo j dobili opet u krvi i boli na razoračenje svekolike fašističke ljevice i stranih osvajače.

ST
stefj
22:54 12.05.2018.

Nikad to nije bio Ustaški dernek, nego su ga novinari pokušali tako prikazati loveći u mnoštvu nekoliko njih s crnom kapom ili Hrvatskom zastavom s prvim bijelim poljem (to nije Ustaška zastava)... Ove godine socijalisti su pobijedili u Koruškoj, a izgubili kao nikada do sada u cijeloj Austriji, pa sada trebaju što više buke i galame da ih se čuje. Pa tako, kako to socijalisti najbolje znaju, najviše vrište oko ideoloških tema, rade slona od buhe i sl... Očito baš nisu na ti s ekonomskim temama, a jako su fulali s migrantima, pa im treba novi neprijatelj. Sad su to Hrvati radi Bleiburga, sutra će biti netko drugi radi nečeg drugog. Standardne fore... A na Radničku frontu i prijatelje ne treba trošiti riječi...

VE
veseljak
22:56 12.05.2018.

Uspjela komunisticka gamad iz Hrvatske,ali nece dugo. Istina polako dolazi na vidjelo, zlocinci komunisticki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije