Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BETONIRANJE UMAGA

Ako je to način da u sljedećih pet godina imamo i Čilića i Ćorića, zašto ne?

Umag
Slavko Midzor/PIXSELL
05.08.2015.
u 17:00

'Imali smo spektakularno otvaranje, imali smo kvalitetne sudionike i srećom nije bilo ozljeda pa smo imali samo nekoliko otkaza.'

Da je u pitanju betonizacija Umaga (neplanska gradnja apartmana i ostaloga), odmah bismo bili protiv, ali radi se o betoniranju ATP Umaga, zapravo o betoniranju teniskih terena u Teniskom centru Stella Maris. A to zbilja, kao prvo, nije prijetnja ekološkom imidžu Umaga, Istre, pa i cijele Hrvatske. A kao drugo, gledateljima bi bilo ugodnije jer im za vjetrovita vremena crvena prašina ne bi ulazila u oči.

Radi se, naime, o ideji da umaški turnir promijeni podlogu, da umjesto zemljanog (na kraju sezone na toj podlozi) postane betonski turnir (na samom početku sezone na tvrdoj podlozi). Ideja nije nova, još je 2009. godine tadašnji direktor Slavko Rasberger dao sagraditi jedan teren s betonom (na njemu se danas održavaju priredbe za djecu, tzv. Dječji dani), ali otpora je bilo poprilično pa je to ostavljeno za neka bolja vremena.

Sad je novi direktor Lawrence Frankopan ozbiljno "zajahao" na tome. U tom smjeru vidi napredak turnira jer se termin, čini se, ne želi mijenjati.

– Imali smo spektakularno otvaranje, imali smo kvalitetne sudionike i srećom nije bilo ozljeda pa smo imali samo nekoliko otkaza. A termin je malo nezgodan, odmah nakon Davisova kupa i uoči američke sezone na betonu – uvodno kaže Frankopan.

Da, termin Umaga je takav, dugo se već govori o promjeni, ali...

– Vlasnik turnira je Istraturist i naravno da moramo voditi računa o njegovim interesima. A u Istraturistu smatraju da im je taj termin najbolji – objašnjava direktor.

Kad već neće biti promjene u kalendaru, dugoročno se, dakle, razmišlja o promjeni podloge. U "pismu namjere" koje su vodstvu ATP-a odvojeno poslali Frankopan i Marin Čilić zatražili su odobrenje za prebacivanje na betonsku podlogu. Zasad je taj zahtjev odbijen (američki lobi je prejak), ali Frankopan kaže da će i dalje "pritiskati", a lobirat će i Stanislas Wawrinka i još neki tenisači. Od sudionika turnira pridružio im se i Gael Monfils. On vjeruje da bi u Umag dolazili i drugi igrači iz top 20 kad bi se promijenila podloga na kojoj se igra.

– Teško se nakon Wimbledona vratiti na zemlju. Ali kad bi se ovdje igralo na tvrdoj podlozi, to bi bilo nešto drugo. Uvjeren sam da bi dolazili i top 10 igrači jer je turnir predivan, publika poznaje tenis i navija za sve tenisače – ističe Monfils.

Stav ATP-a je konzervativan. Prenio nam ga je, i to u Umagu prvi čovjek ATP-a Chris Kermode:

– Mi se teško odlučujemo na promjene jer želimo održati kontinuitet svih ATP turnira tijekom godine. Jasna mi je želja organizatora da se pridruže turnirima unutar "betonske" sezone prije US Opena. S druge strane, Umag je popularan i dobro pozicioniran i kao turnir sa zemljanom podlogom, tako da čak i ako zahtjev ne prođe, to ne bi bio velik problem za uspješnost turnira u budućnosti – diplomatski je odgovorio Kermode (50).

Nije spominjao "američki lobi", ali jasno je da Amerikancima ne odgovara "širenje" betonske sezone na Europu. Mnogi bi se vrhunski tenisači tada odlučili za europske turnire pa bi Atlanta, Washington, Montreal i Cincinnati izgubili na značaju.

Umažani su svjesni da planirana preinaka neće lako proći, ali ne odustaju. Novi predsjednik uprave Istraturista Ranko Korotaj ovako gleda na budućnost turnira.

– Tri su opcije u igri. U jednoj bi turnir prešao u višu kategoriju, sa 250 na 500, ali pitanje je što nam to donosi, isplati li nam se. Druga je opcija promjena termina. Ona nam se čini najgorom jer nam je teško procijeniti koliko bi nam se ljudi odazvalo kad bismo se odlučili za proljeće. Tvrda podloga je ono čemu težimo. Spremni smo uložiti u tu koncepciju i ona nam je najpraktičnija. Druga je stvar hoćemo li uspjeti – napominje Korotaj.

Na stranu autentičnost njegova prezimena, Frankopan je dokazao da voli zemlju svog oca i da je spreman sve svoje iskustvo i sve svoje teniske veze staviti u funkciju promidžbe Umaga i Hrvatske. I zato njegova ideja o prelasku na beton drži vodu. Ako je to način da u sljedećih pet godina u Umagu imamo i Čilića i Ćorića (i druge najbolje hrvatske igrače), zašto ne?

>> Znam da želite beton, no ovaj turnir ima budućnost i na zemlji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije