Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.06.2017. u 11:08

Dimitrije Rupel rekao je kako bi Slovenija u Piranski zaljev "morala poslati vojni brod Triglav i još nekoliko vojnih brodova da brane slovenske teritorijalne vode".

Za tjedan dana Stalni arbitražni sud u Haagu objavit će arbitražnu presudu oko graničnog spora na moru između Hrvatske i Slovenije.

Dugogodišnji profesionalni ucjenjivač Hrvatske, Dimitrije Rupel, bivši šef slovenske diplomacije koji se uvijek oglasi kao prethodnica i najava potencijalnog zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Slovenije, u slovenskim medijima objavio je kako bi slovenska vlada “u Piranski zaljev morala poslati vojni brod Triglav i kupiti još nekoliko novih vojnih brodova koji bi trebali braniti slovenske teritorijalne vode”. U Sloveniji, za razliku od Hrvatske, već vlada prilično uzbuđenje zbog javne objave arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom razgraničenju na moru u Savudrijskoj vali / Piranskom zaljevu.

Sud će u odluku objaviti 29. lipnja, a odluku će, između 14 i 16 sati pročitati predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume. To što za Hrvatsku odluka arbitražnog suda nema nikakvu važnost, službenu Sloveniju uopće ne zanima, kao što ne reagiraju ni na ponude iz Zagreba da otpočnu novi bilateralni pregovori oko granica. Šef slovenske diplomacije Karl Erjavec za tjedan dana bit će u Haagu i izravno pratiti objavu. Navodno je već pripremio nekoliko scenarija kako implementirati arbitražnu odluku. S obzirom na to da se baš bio oglasio i Rupel, njegovu ideju oko slanja slovenskog ratnog broda koji su Slovenci dobili u sklopu povrata klirinškog duga iz Rusije – (kao što su Hrvati dobili eskadrilu od 10 novih transportnih helikoptera Mi-171 sh) i koji posjeduje “konkretno” naoružanje (i raketno), za razliku od prethodnika, brzog patrolnog broda “Ankarana” kupljenog u Izraelu – uopće ne treba smatrati neozbiljnom.

Slovenija, naime, očekuje da će arbitražna odluka ići njoj u korist kad je riječ o razgraničenju u Zaljevu, računaju da će dobiti većinu Zaljeva i koridor, tzv. dimnik/dimnjak do međunarodnih voda na sjeveru Jadrana. Kako nema samo Rupel ideju da se na ta, kako se nada službena Ljubljana “novoosvojena” morska područja, treba odmah “pribilježiti”, jasno je da je sasvim moguće da netko u Sloveniji i odluči poslije objave arbitražne odluke pokušati tamo poslati policijske patrolne čamce ili čak vojne ophodne brodove. Kako Hrvatska ne samo da neće priznati eventualnu takvu odluku nego drži da je riječ o njezinim morskim teritorijima, jednako je tako jasno da neće dopustiti stranim vojnim brodovima neovlašteni prelazak.

Koliko god to sada zvučalo smiješno i nevjerojatno, RH je pripravna za sve “neobičnosti” koje bi se mogle dogoditi u vezi s arbitražnom presudom, a u skladu s time već su izdane upute. Jednostavnije rečeno, uputi li Slovenija u Piranski zaljev / Savudrijsku valu svoj vojni brod, HRM će uputiti dva hrvatska broda. Sve u skladu s teorijom da moraš biti spreman i za “nezamislive” stvari. Inače, nikakva arbitražna odluka ne može se provesti silom i predstavljala bi najtežu povredu međunarodnog prava.

Komentara 61

DU
Deleted user
11:35 22.06.2017.

Kad ce slovenci ukloniti bodljikavu zicu s hrvatske zemlje kad ce otici sa Svete Gere,jos bi nam trebali okupirati hrvatsko more.

CR
crocro
11:31 22.06.2017.

Gospodine Rupel, od koga cete braniti svoje teritorijalne vode. Pa Hrvatska nikada neće upasti u vaš dio vašega Piranskog zaljeva i Hrvatska nema baš nikakve pretenzije na vaš dio zaljeva. Ali je istina da će Hrvatska braniti svoju polovicu Savudrijske vale jer ste vi pokazali pretenzije na Hrvatsku polovicu zaljeva a Hrvatska nije pokazala pretenzije na vašu polovicu zaljeva. Prema tome možete dotegliti svih svojih 2,34 čamca a Hrvatska može po cijeloj polovici zaljeva posložiti jedan do drugoga svoja obrambena plovila. Zato nemojte trošiti gorivo, novac i vrijeme jer nikada nećete prijeći crtu sredine Savudrijske vale ili kako vi kažete crtu sredine Piranskog zaljeva. Znate i sami da ste vi slovenci jedini ti koji imaju pretenzije dolaska pred Hrvatske obale, oduzimanjem Hrvatskog teritorija. Ali ako pokušate silom oduzeti Hrvatsko, onmda vam ne mogu pomoći nikakvi ratni brodovi koje planirate dotegliti u Hrvatsku.

Avatar future Gohan
future Gohan
11:25 22.06.2017.

Iskreno, nadam se da imaš točne informacije, ne blef. RH je Sloveniju porazila na svim "sukobima" koje smo imali pred međunarodnim sudovima, od Krška, LJ Banke pa do recimo Terana i EU komisije, ova arbitraža je bila izgubljena u startu, to smo svi znali, a sječam se da si pisao drugačije kad je HDZ s Jadrankom to potpisao, točnije sve stranke u Saboru, samo je adokat Josipovič bio protiv, i Vlada i Sabor i mediji skupa s tobom su lagali javnost i tvrdili da cilj arbitraže nije odreživanje junction slovenije s otvorenim morem, a što jest. Da li je bila sreća ili nešto drugo ciljano u špijuniranju slovenije i arbitražnog suda od strane jedne strane agencije te onda dano nama, ja ne znam, nisam ruba u tom bazenu, ali vidili smo svi da nitko nije u RH skočio dok su otimali nama komadič po komadič zemlje i postavljali žilet žicu, pa tako s sumnjom gledam da smo spremni i zaratiti ako prežu sredinu zaljeva... moj stav, ako su toliko izluđeni, dvije lanser bitnice RBS15 i potopiti svaki brod koji to pokuša, no onda moramo biti spremni, slovenija zatvara granicu, ostaje Mađarska i Italija preko trajkta, jesmo li spremni, točnije spremamo se za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije