Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.03.2018. u 10:32

Od sada, svaki idući put u provođenju njegove isključive volje bit će mu teže, samo je pitanje vremena kada će ga “dočekati”

Andrej Plenković kao lider HDZ-a provodi jednaku taktiku kao Andrej Plenković predsjednik Vlade. On i njegova Vlada opstaju zbog ravnoteže straha i činjenice da ga se većini snaga u Hrvatskom saboru ne isplati rušiti kao premijera, jer se još nije pojavio nitko tko bi bio u tom poslu bolji od njega, pa čemu žuriti s novim izborima. Iz istih, komformističkih razloga, da se još nije pojavio bolji – ostaje i dalje na čelu vladajuće stranke.

No, kako narod kaže – vrč ide na vodu dok se ne razbije. Kao što bi bilo pogrešno tumačiti da se protiv Plenkovića sada sprema puč, bilo bi pogrešno zaključiti da će Plenkoviću i neki budući manevar sa sličnim svjetonazorskim rizikom jednako uspijevati kao ovaj s Istanbulskom konvencijom. Premda, stvar još nije gotova, treba je još protjerati kroz Sabor. Plenkovića sada čuva to što HDZ nije pučistička stranka, nego se u pravilu čeka da “stvar sazre”, a da bi se onda, eventualno, potražio novi lider. Sjetimo se da je Karamarko pao, ali tek kada mu je propao projekt preslagivanja i kada je pala Vlada. Isti stranački moćnici koji su progurali Plenkovića kao novog lidera, a čekalo se da to “sazre”, i dalje mu čuvaju leđa.

Problem je što je, u međuvremenu, Plenković ogolio bokove i pokrenuo pokret otpora – jer nije bilo dovoljno mudrosti da se dogovori s oponentima i pronađe formula koja bi omogućila ratifikaciju Konvencije, uz ograde, ili čak saborsku deklaraciju koja bi politički i svjetonazorski amortizirala problem. Otpor pružaju oni koji su do sada gotovo hibernirani puštali da vodi HDZ i Vladu kako god hoće, samo neka budu na vlasti. No, hibernacija je prekinuta i počinje proces kojeg smo nekada u bivšoj državnoj zajednici nazivali “diferencijacijom unutar partije”. Nisu to još neke “pučističke snage”, ili je barem to preuranjeno zaključiti, no da će Plenkoviću ovo potiskivanje volje desnog svjetonazorskog krila stranke dugoročno doći na naplatu, to je izvjesno.

Plenković ni do sada nije bio neupitni čelnik HDZ-a zato što ima karizmu ili zato što ga u stranci neizmjerno vole, nego zato što je uspješno odradio probu i doveo stranku na vlast. I što je urušenom HDZ-u kod birača popravio imidž. Znajući to, za održavanje na vrhu kako Vlade tako i HDZ-a nužno je brinuti i o svom rejtingu kod birača, članova, ali i kod utjecajnih stranačkih ljudi. Oni koje je sada “nagazio” podržat će ga samo zato da ne padne Vlada. No, pokazat će se da će mu svaki naredni put u provođenju isključive volje biti teže, te je samo pitanje vremena kada će ga nezadovoljnici “dočekati”.

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
10:49 14.03.2018.

kako moze drzava spasti na jednog cinovnika kojim se upravlja iz brisela.... je li je ovo kraj hrvatske drzave.... autoru clanka mogu napisati samo ...kaj god....

DU
Deleted user
11:20 14.03.2018.

mandat ce mu biti obiljezen po iseljnju milijun hrvata iz domovinre

TR
trpimirprvi
11:55 14.03.2018.

Plenković ostaje jer po nakaradnom izbornom zakonodavstvu Plenković je na liste za Sabor stavio sve zastupnike Hdza pa kakp da mu oni sad daju nogu u dupe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije