Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2018. u 12:08

Spasio je M. Dalić, iako bi njezin slučaj mogao ujediniti HDZ-ove političke protivnike

Nakon nešto više od deset mjeseci od uplitanja države u slučaj spašavanja najvećeg privatnog poslovnog sustava u zemlji sve su jasniji rizici i opasnosti na koje je pristao Andrej Plenković puštajući u Sabor lex Agrokor.

Na stranu vrlo osjetljiva, psihološkim nijansama protkana medijatorska uloga Vladina povjerenika u čitavoj priči. Jer, vidjelo se i jučer nakon sastanka s predstavnicima vjerovnika, glavni medijator ovdje je premijer, koji istovremeno mora braniti interese države i osiguravati uvjete za dogovor privatnih dionika. U tom kontekstu možda ključni Plenkovićev politički problem jest taj da mu najvažniji proces u državi vodi i rješava Martina Dalić, ministrica i potpredsjednica Vlade, za koju se ponovno ispostavilo da nema unisonu podršku unutar matične partije HDZ. Svjestan da u Vladi nema kompetentnije osobe za taj posao, premijer spremno hoda po žici, balansirajući između podrške u vlastitim političkim redovima te pritiska javnosti s jedne i dijela nezadovoljnih vjerovnika u procesu s druge strane. Dodatni problem za Plenkovića, što se vidjelo u danima pred Ramljakovu ostavku, predstavlja to što Martina Dalić rješenju problema u Agrokoru pristupa više s pozicije biznisa, a manje iz perspektive politike. A biznis, gdje je zaštita privatnih interesa uvijek u prvom planu, i politika, koja je fokusirana na javne interese, teško idu ruku pod ruku i često nisu komplementarni u biranju sredstava i instrumenata kojima se služe u postizanju zadanih ciljeva. Pokazalo se to najbolje u slučaju „savjetnici“ gdje su Ramljakov angažman prijatelja iz tvrtke Texo management vjerovnici podržali, dok mu je politika okrenula leđa.

Unatoč činjenici da su vjerovnici ti koji plaćaju i odlučuju u insolvencijskom postupku Agrokora, Plenković je natjerao Ramljaka na ostavku i doveo proces remontiranja Agrokora u pat-poziciju. Ali spasio je zasad Martinu Dalić, unatoč protivljenju dijela HDZ-a i moguće opasnosti da njezin slučaj postane glavna kohezijska sila ujedinjenja još uvijek jalove oporbe.

Andrej Plenković
1/11

Komentara 1

BI
billynik
09:07 28.02.2018.

Najbolji su ovi kvazi stručnjaci koji u životu nisu vodili ni kućni savjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije