Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2018. u 15:53

Posebno ohrabruje jer su sve te žene izabrane za mandata Trumpa koji je poznat po mizoginiji

Žene su lojalne i privržene, zato su najčešće druge; zamjenice, pomoćnice – vrlo rijetko ili gotovo nikad prve – jer ne preskaču i ne ugrožavaju muškarca šefa, od kojeg su vrlo često i obrazovanije. To pokazuju i egzaktni podaci, a najgori su izgleda u pravnoj struci; u Hrvatskoj sutkinje, pravnice i odvjetnice čine 70% pravne struke, ali do sada nijedna žena nije bila predsjednica Vrhovnog suda ni Hrvatske odvjetničke komore (!), izneseno je jučer na konferenciji o položaju žena.

U Hrvatskoj je, čini se, posebno poguban spoj i dalje konzervativnog i patrijarhalnog društva te uloge žena koje i dalje podnose najveći teret obiteljskih i roditeljskih obveza zbog kojih je napredovanje u karijeri u drugom planu. Kada se i one rijetke žene drznu uspeti na visoke pozicije, najčešće su suočene s pitanjima: a tko joj čuva djecu?, kakva je to majka? A one koje su i dalje slobodne: koji joj je muškarac omogućio uspjeh?

Ilhan Omar
1/11

Mentalne barijere, predrasude i način razmišljanja najteže je mijenjati, a tu Hrvatska ima još puno posla. Statistike o broju žena na upravljačkim pozicijama za Hrvatsku su poražavajuće, ali i u mnogim zemljama Europe one nisu nimalo ohrabrujuće. I nakon što su se žene u razvijenim zemljama izborile za svoja prava; od prava glasa, do prava školovanja, rada... borba još nije gotova. Ohrabruje pak što je na posljednjim izborima u SAD-u izabrano nikad više žena u Kongres.

Izabrana je prvi put nativna Amerikanka, prvi put izbjeglica, prvi put Somalka (njezinu fotografiju na društvenim mrežama dijeli čak i slavna Iman) i nikad mlađa kongresnica – 29-godišnja Alexandria Ocasio-Cortez, koja čeka prvu plaću jer nema novca da si iznajmi stan u Washingtonu, političkom središtu SAD-a. Posebno ohrabruje jer su sve te žene izabrane za mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, poznatog po mizoginiji i ponižavajućem odnosu spram žena. Amerika je najčešće izvorište svih trendova, od ekonomskih do političkih, a ova erupcija poticanja žena svakako zaslužuje da postane svjetski trend. I Michelle Obama, koja upravo izdaje svoje memoare, govori o predrasudi s kojom se suočavala; crnu i snažnu ženu koja otvoreno iznosi svoje stavove mnogi su doživljavali samo kao – ljutitu.     

Ključne riječi

Komentara 9

JA
jadrmatic
17:03 11.11.2018.

Žene u Hrvatskoj tek čeka svijetla budućnost usvajanjem Istanbulske i Marakeške, odnosno dekonstrukcijom patrijarhalnog i konstrukcijom multikulturalnog društva. Koja ima pameti nabavit će pištolj, nož, suzavac...

KO
konzervativac
20:15 11.11.2018.

Sve žene s kojima je Trump imao ozbiljne veze, osim jedne kurve koja želi slavu i novac na njegov račun, ni u jednom momentu ne govore o njemu kao ženomrscu i muškoj barabi. Kada nešto tvrdite morate to i argumentirati. Nemojte parafrazirati i citirati holywoodsku neobrazovanu žgadiju koja po mišljenju lucidnih i inteligentnih feministica čini više štete nego koristi ženama. Za bilo koju poziciju u društvu trebaju se birati najsposobniji, pa ako je to i 90 posto žena, nemam ništa protiv, ali ih birati 50 posto i smatrati to uspjehom samo zato, jer su žene je idiotizam. I da se vratim na Trumpa. Pitajte tatu ili brata, ako ih imate, poštovana novinarko , o čemu često razgovaraju muškarci u muškoj svlačionici i da li ti razgovori znače mrziti žene? Za sve ovo razumjeti i postaviti se racionalno treba imati socijalnu inteligenciju malo veću od leptira kupusara.

Avatar Observer
Observer
23:13 11.11.2018.

Pipl mast trast as , zar ne ? Ako je suditi po argumentima u ovom clanku , onda se zenama doista slabo pise !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije