Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2020. u 18:56

Demokrati ne mogu kandidirati Bernieja Sandersa jer je previše na ljevici, a ne mogu ga ne kandidirati jer njegovi birači ne bi glasovali za kandidate kao što su Biden, Bloomberg ili Buttigieg

Zbog unutarnjih podjela i fanatizma američki demokrati teško će pronaći kandidata koji bi u studenome mogao pobijediti Trumpa. Premda Bernie Sanders nakon pobjede na unutarstranačkoj utrci za predsjedničkog kandidata u New Hampshireu kaže kako je započeo Trumpov kraj, ne zna se hoće li baš on u utrku za Bijelu kuću.

Demokrati ga ne mogu kandidirati jer je previše na ljevici, a ne mogu ga ne kandidirati jer njegovi birači ne bi glasovali za kandidate kao što su Biden, Bloomberg ili Buttigieg. Komentator NYT David Brooks objašnjava to činjenicom da Sandersovi glasači prije četiri godine nisu glasovali za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton, već za Trumpa, kandidata republikanaca. Samo 53 posto Sandersovih birača izjavljuje kako bi glasovali za bilo kojeg demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima. I to nije prijetnja, piše Brooks, jer na izborima 2016. u Pennsylvaniji 117 tisuća Sandersovih birača na izborima za stranačku predsjedničku kandidaturu zatim na predsjedničkim izborima glasovalo je za Trumpa, koji je onda u toj državi pobijedio s 44.292 glasa više.

U Michiganu je 48 tisuća Sandersovih birača glasovalo za Trumpa, koji je u toj državi pobijedio sa 10.704 glasa više. U Wisconsinu je 51.300 birača koji su na predizborima glasovali za Sandersa prešli Trumpu, koji je u toj državi pobijedio s 22.748 glasova više. Sandersovi su birači pridonijeli izboru Trumpa. Ako se tome doda da je Trumpu porastao rejting (49 posto, što je 10 posto više od one koju je imao prošle godine) nakon što u Senatu nije prošao zahtjev demokrata o njegovu opozivu te njegov govor, sada pun optimizma, o stanju nacije (samo u siječnju ove godine 225.000 više zaposlenih i rast plaća od 3,1 posto) bit će ga teško pobijediti na temu ekonomije.

Čak 59 posto Amerikanaca izjavljuje kako žive bolje nego prošle godine, a dvije trećine smatraju kako će za godinu dana živjeti još bolje. A, ipak demokratski kandidati za predsjednički mandat govore da u ekonomiji SAD-u ne ide dobro. Brooks piše kako bi demokrati trebali priznati rast ekonomija, i to od 2008., s predsjednikom Obamom, a kampanju usmjeriti na moralna pitanja i pozitivne vrijednosti.

Komentara 1

DO
domxerex
23:12 17.02.2020.

Kada izbrišem imena tekst bi izgledao da je riječ o SDP-u. Previše ekstremizma, ne priznavanje realnog ekonomskog rasta, fabriciranje vlastitog ekonomskog neuspjeha u lažni rast, ne ostvarivanja predizbornih obećanja u novu priliku, naturanje pravila agresivne manjine pasivnoj većini (sviđalo se to njima ili ne), omalovažavanje volje većine samo da bi se pošto-poto popelo na vlast, izmišljanje političkih grijeha protivnika kada te uhvate u nedopoštenom poslu (ukraina/gunja/digitalizacija arhivske građe), izmišljanje afera vez dokaza na čistu novinarsku galamu, itd, itd, ... Izgleda da je ljevica svuda ista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije