Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.12.2019. u 08:08

Ustavna odredba: predsjednik se može optužiti zbog izdaje, mita i drugih ozbiljnih zločina

Zastupnički dom američkog Kongresa potvrdio je većinom glasova optužnicu protiv aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, pozivajući se na ustavnu odredbu u kojoj stoji da predsjednik može biti optužen zbog “izdaje, mita ili drugih ozbiljnih zločina ili prekršaja”. Riječ je o prijelomnom događaju u povijesti najvažnije demokratske sile zapadnog svijeta, čija se demokracija urušava pred našim očima.

O tome ne svjedoči samo rušilačko ponašanje predsjednika Trumpa posljednje tri godine nego i način na koji je pokrenut Trumpov opoziv. Unatoč američkoj tradiciji u kojoj nije rijetkost da zastupnici glasaju suprotno želji svoje stranke, u ovom su slučaju samo demokratski zastupnici glasali za Trumpov opoziv, a tri demokratska zastupnika, koja se ne slažu s odlukom svoje stranke, promijenila su stranu i prešla republikancima. Na drugoj su strani bili svi republikanci, koji su, naravno, bili protiv Trumpova opoziva. Za nekoliko dana u Senatu sve će se ovo ponoviti, samo što u gornjem kongresnom domu većinu imaju republikanci, pa će odluka biti suprotna, a Trump oslobođen optužbi.

Kao što su demokrati i republikanci podijeljeni u dva nepomirljiva tabora, Trump je podijelio i američku javnost. Amerika je danas politički potpuno raspolućena nacija, što se u ovim razmjerima nije dogodilo još od američkog građanskog rata. Pokretanje postupka opoziva, premda je jasno kako on neće dovesti do uklanjanja Trumpa iz Bijele kuće, tu podijeljenost samo dodatno naglašava. Demokrati, naime, cijelom postupku nisu uspjeli dati nadstranački karakter. Institut opoziva, jasno je, očevi američkog ustava zamislili su kao krajnje sredstvo.

O tome svjedoči i činjenica da je taj institut u povijesti SAD-a pokrenut samo dvaput. Zadnji se put to dogodilo demokratskom predsjedniku Billu Clintonu, iako se iz današnje perspektive čini da i njegovo laganje o aferi Lewinsky, iako za svaku osudu, nije opravdavalo posezanje za najtežom kaznom. Izbacivanje predsjednika iz Bijele kuće predstavlja drastičnu mjeru, koja zahtijeva politički i nacionalni konsenzus, inače će samo dovesti do odmazde i produbljivanja podjela, a u ovom konkretnom slučaju najvjerojatnije i do dodatnog učvršćivanja Trumpova položaja.

Komentara 6

MK
mksdk
10:51 21.12.2019.

Stvarnost pokazuje da su najgora amreička područja ona koja su pod dugogodišnjim demokratskim upravljanjem. Tendencija razaranja bogatih država i njihovo pretvaranje u vukohebine se više ne može sakriti.

MK
mksdk
10:48 21.12.2019.

Gdje je dokaz optužnice? Za što ga se točno optužuje? Jel još Rusija u pitanju ili je Ukrajina, ili je pak nešto nedefinirano... onako sve u đuture?

DU
Deleted user
12:16 20.12.2019.

Pa da ne okolišamo - SAD imaju briljantnih umova, oni su vodeća ili bar jedna od vodećih država svijeta u znanosti, aeronautici, svemirskim istraživanjima, medicini, elektronici i informatici - ali su nekoliko puta birani likovi koji su jasno, kako oni vele razvidno iz AWACS-a, intelektualno potkapacitirani za tu dužnost. Sjetimo se nevjerojatnog niza gafova Bush-a Jr. koji je uveseljavao medije iz "rest of the world", a koji su odavali onog tko kao da je kupio VSS diplomu (Yale, u njegovom slučaju). U ovoj epizodi, lik je stasao u zloglasno nemilosrdnom građ. businessu gdje nema nježnosti nigdje, naročito ne u SAD - i što se čude, bio je ghad nad ghadovima i probio se u vrh nekretninskih poslovnih krugova s "buldožer" nastupanjem. Kakav rat, kakvi bakrači - da izaberu nekog svilenkastog intelektualca od kalibra, ne bi sramotili po svijetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije