Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2018. u 09:34

Opoziv župana referendumom je nerealan jer mora izaći više od 50 posto birača

HDZ upravo ubire danak izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno donošenja “lex šerif”. Vlastitog šerifa Alojza Tomaševića u Požeško-slavonskoj županiji tri mjeseca nisu uspjeli nagovoriti na ostavku (jer nemaju mogućnosti da ga sruše), da bi im se on naposljetku narugao – izišao iz stranke, ali ostao na poziciji župana.

HDZ je u izmjene zakona išao kako bi, tvrdili su, omogućili političku stabilnost i spriječili da se izravno izabrane lokalne čelnike olako ruši na proračunima, a realno su umjesto šerifa dobili faraone.

U to su se najbolje uvjerili na slučaju župana Tomaševića jer im je jedini alat u borbi s optuženim za obiteljsko nasilje bio kumiti ga i moliti. Politika se ne vodi po principu preklinjanja, nego zakoni moraju omogućiti alate da se i izravno izabrane lokalne čelnike može smijeniti ako su svojim postupcima izašli izvan svih okvira. Tomašević s formalnom optužbom za obiteljsko nasilje to svakako jest.

Do “lex šerif” gradonačelnike/načelnike/župane moglo se rušiti na proračunu, a iako to nije bilo najspretnije rješenje opoziva čelnika, ipak je bio instrument obuzdavanja lokalnog moćnika.

Sada, ako lokalni parlament ne usvoji proračun, onda predstavničko tijelo ide na izbore, a čelnik tek ako mu ni novoizabrani parlament ne usvoji proračun. Vrh HDZ-a ispao je i smiješan jer su nakon tri mjeseca promptno odlučili Tomaševića izbaciti iz stranke nakon što je on sam rekao da izlazi iz HDZ-a.

No poruka tog izbacivanja jest da za Tomaševića više nema povratka u HDZ jer se više ne radi o tome je li nevin u slučaju obiteljskog nasilja, nego o njegovoj opstrukciji stranačke odluke.

Jedina opcija koja je HDZ-ovim skupštinarima u ovoj godini preostala jest da dvije trećine zastupnika u Skupštini iniciraju refrendum za njegov opoziv. No na referendum, da bi bio valjan, mora izaći više od 50 posto upisanih birača, a to je iznimno teško.

Praktički neostvarivo jer gotovo nijedan lokalni referendum nije uspio. Tomašević će zahvaljujući HDZ-u na plaći župana i dalje lijepo živjeti... 

Alojz Tomašević
1/6
Ključne riječi

Komentara 5

KA
kanđija
11:01 11.01.2018.

Pošto članak ?

DU
Deleted user
09:51 11.01.2018.

Milinović i Tomašević su istinski hadezeovci iz baze a plenky je kvazi. HDZ nije u problemima, osim što se i dalje razotkriva pa i najveći fanatici sada mogu vidjeti ono što su do sada uporno negirali. Ali je zato Hrvatska s ovakvim hadezeom i nedostatkom prave domoljubne elite duboko u banani. Stoga je i dalje izgledno jačanje nesistemskih stranaka i iseljavanje.

DU
Deleted user
13:11 11.01.2018.

Isušite močvaru i rješili ste se pijavica i komaraca. Ukinite županije i isti efekt .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije